Wat is stoelverhuur?

Jij hebt een werkruimte in een pand dat te groot is. Dan is stoelverhuur een mogelijkheid voor jou. Je kunt door stoelverhuur je kosten drukken. Ook kun je klanten een breder aanbod bieden door samenwerking met bijvoorbeeld een barbier, schoonheidsspecialiste, pedicure of nagelstyliste. Of andersom, je wil starten en bent op zoek naar een geschikte salonruimte om te huren. Je kunt dan een stoel huren in een bestaande salon.

KVK Start Event: zo vind je klanten

Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event op 8 oktober.

Meld je aan

Stoelverhuur is een samenwerking tussen twee of meer zelfstandig ondernemers, die vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Dit kan door stoelhuur of stoelverhuur per dag, dagdelen of voor een langere periode. Stoelverhuur komt veel voor in de schoonheidsbranche. De zelfstandig ondernemers dragen zelf de kosten en het risico.

Stoelverhuur: de juridische zaken

Er is sprake van twee partijen: huurder en verhuurder. Je huurt of verhuurt een ruimte, dus is de Nederlandse wetgeving met betrekking tot de huur en verhuur van bedrijfsruimte van toepassing.

Wet DBA

De stoelhuurder en stoelverhuurder zijn allebei zelfstandig ondernemer. Er mag dus geen gezagsverhouding bestaan. Je leest hier meer over in de wet DBA.

Overeenkomst stoelverhuur

De stoelhuurder huurt een aantal vierkante meters aan bedrijfsruimte. Als jij verhuurder bent, moet je een huurovereenkomst opstellen.

Let op! Ben je zelf geen eigenaar van het pand, omdat jijzelf ook huurt? Dan moet de oorspronkelijke verhuurder schriftelijk toestemming geven voor onderhuur. 

Samenwerkingsovereenkomst

Naast de huurovereenkomst, is het ook belangrijk de samenwerking goed te regelen en vast te leggen. Denk daarbij aan toegang tot de bedrijfsruimte, openingstijden, gebruik van middelen en materialen, eventueel gezamenlijke inkoop en gebruik van computer en PIN-apparatuur. De zelfstandigheid en gelijkwaardigheid van zowel jij als de huurder moet hierbij voorop blijven staan. Denk bij de samenwerking ook aan de verantwoordelijkheid voor verzekeringen. Spreek goed af wie wat regelt. 
Wij raden jou en de huurder in ieder geval aan om ieder voor zich een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Koppeling huur- en samenwerkingsovereenkomst

Juridisch gezien worden de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat in zowel de samenwerkingsovereenkomst als in de huurovereenkomst een bepaling staat die naar elkaar verwijst. Als de een wordt opgezegd wordt de ander ook automatisch opgezegd. De huurovereenkomst is hierin leidend.

Hoe bepaal de de huurprijs?

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de huurprijs. Er zijn geen vaste regels voor. Als jij, als stoelverhuurder, het pand ook van iemand huurt, kun je de huurprijs voor een stoel baseren op de huurprijs per vierkante meter met daarbij opgeteld de kosten. Bij kosten kun je denken aan: energie, gas, water, licht, internet en afval.   

Voor overige kosten zal je per onderdeel moeten bekijken wat een passende vergoeding is. Denk hierbij aan kosten voor gezamenlijke promotie, maar ook voor het gebruik van materialen en middelen.

Huurders vinden   

Voordat je op zoek gaat naar een ondernemer die bij jou een stoel wil huren, is het goed te bedenken wat je zelf zou willen. Welk soort ondernemer past het beste bij jouw bedrijf? Welk soort ondernemer is een aanvulling op jouw dienstverlening? Zoek dichtbij. Geef in familie- en vriendenkring aan wat je zou willen, vraag andere ondernemers in je omgeving of zet je vraag op social media. 

Laat je adviseren

Stoelverhuur biedt alle partijen veel mogelijkheden. Een goede samenwerking kan voor beide partijen voordelig uitpakken. Het is verstandig om deskundig advies en begeleiding in te schakelen om zaken goed te regelen. Dit kan bijvoorbeeld bij een jurist of accountant.