Zo check je de financiële positie van je zakenpartner

Sluit je een contract met een nieuwe zakenpartner? Zorg dan dat je weet hoe de geldzaken ervoor staan bij dat bedrijf. Veilig zakendoen lukt beter als je de jaarrekening of balans controleert. Lees hoe je dat doet.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Veel ondernemingen moeten een jaarrekening inleveren bij KVK. Dat heet deponeren. In zo’n jaarrekening staat informatie over de geldzaken van een bedrijf. Voor kleine bedrijven bestaat dit meestal alleen uit een balans, grotere bedrijven moeten meer informatie opgeven.

Als je die gegevens bekijkt, kun je beter inschatten of bedrijven goede zakenpartners voor je zijn. Zijn hun geldzaken in orde? Dan is de kans groter dat je factuur straks betaald wordt of je bestelling geleverd. De jaarrekening van een bedrijf vraag je online aan. Let op: eenmanszaken hoeven geen financiële informatie in te leveren.

Klein bedrijf: korte balans

Kleine bedrijven (tot vijftig medewerkers en tot vijftien miljoen euro netto omzet) leveren elk jaar een korte balansmet uitleg in bij KVK. Hierin vind je informatie over de bezittingen, schulden en het eigen vermogen. Maar daarin lees je niet wat bijvoorbeeld iemands bedrijfsvoorraadop dat moment waard is.

Toch is er een manier om ook van kleinere bedrijven een beter financieel beeld te krijgen. Door verschillende boekjaren naast elkaar te leggen, zie je hoe een onderneming zich de afgelopen jaren financieel heeft ontwikkeld.

Groot bedrijf: uitgebreide informatie

Grote bedrijven (met meer dan vijftig medewerkers en meer dan vijftien miljoen euro netto omzet) leveren ieder jaar uitgebreide financiële informatie in bij KVK. Hoe groter het bedrijf, hoe meer informatie er in een jaarrekening staat. Denk aan een jaarverslagof een bestuursverslag, een winst- en verliesrekening en een accountantsverklaring. Ook moet het bedrijf uitleg geven over deze financiële overzichten, zodat jij ze beter kunt begrijpen. Nederlandse bedrijven die hun aandelen via de beurs verkopen, deponeren niet bij KVK. Zij moeten hun financiële verslag binnen vier maanden na het boekjaar deponeren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Winst- en verliesrekening

‘Verdien je geld met je bedrijf?’ Op die vraag geeft de winst- en verliesrekening een helder antwoord. Daarin lees je over de omzet, de kosten en de winst. Bekijk de winst- en verliesrekening goed. Misschien zie je opvallende uitschieters of verrassingen staan. Leg de rekening ook naast die van afgelopen jaren: zijn er flinke verschillen te zien? Zie je een duidelijke groei of daling? Zo schat je bijvoorbeeld in of je zakenpartner jullie afspraken straks kan nakomen.

Kan mijn zakenpartner betalen?

Als een bedrijf zonder moeite alle lopende schulden kan afbetalen, dan noem je dat een ‘gezond’ bedrijf. Dit stel je vast met de hulp van een paar cijfers uit de jaarrekening.

Er is een snelle manier om te controleren of je zakenpartner ‘gezond’ is. Tel de ‘vlottende activa’ en de ‘liquide middelen’ bij elkaar op. Dat getal deel je door het ‘kort vreemd vermogen’. Komt daar een getal uit dat hoger is dan 1,5? Dan is het bedrijf gezond. Bij een uitkomst onder de 1 is dat niet zo.

Uitleg: de vlottende activa zijn de bezittingen die het bedrijf binnen ongeveer een jaar kan omzetten in contant geld. De liquide middelen bestaan uit al het geld dat aanwezig is in het bedrijf (optelsom van alle zakelijke bankrekeningen en creditcardrekeningen en het geld in de kas). Kort vreemd vermogen zijn de schulden met een looptijd van maximaal een jaar.

Betrouwbaarheid

KVK controleert of een gedeponeerde jaarrekening uit de juiste onderdelen bestaat. KVK checkt niet op inhoud, dat is de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Je leest dus alleen de informatie die het bedrijf over zichzelf geeft. Grotere bedrijven zijn verplicht hun jaarrekening op inhoud te laten controleren door een accountant.

Geen jaarrekening?

Het deponeren van financiële informatie is voor veel bedrijven verplicht. Toch zijn er ondernemingen die dit niet op tijd of helemaal niet doen. Dat kan liggen aan bijvoorbeeld ziekte, een bedrijfsovername of vertraging bij de boekhouder. Maar als je ziet dat dit bij je zakenpartner een aantal jaren achter elkaar gebeurt, is die misschien ook bij andere afspraken slordig.