Werk je zwart als je een beetje bijklust?

Verdien je af en toe wat extra’s in de horeca of als schoonmaker? Of verkoop je bijvoorbeeld zelfgemaakte taarten of sieraden? Die extra inkomsten moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Doe je dat niet, dan werk je zwart en krijg je misschien een boete.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Misverstand over zwartwerken

Het is een misverstand dat een ondernemer, werknemer of iemand die een uitkering krijgt tot een bepaald bedrag zwart mag bijverdienen. Je mag zoveel bijklussen als je wil. Maar als dat een bron van inkomen is, moet je dat wel opgeven bij de inkomstenbelasting. Krijg je een uitkering, dan kunnen extra inkomsten gevolgen hebben voor de hoogte daarvan.

Hoeveel belasting je over die extra inkomsten betaalt, hangt af van je andere inkomsten. Als je een laag inkomen hebt, betaal je weinig of geen belasting over je bijverdiensten.

Bijverdienen en belasting betalen

Het bedrag dat je bijverdient, geef je op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ in je aangifte inkomstenbelasting. Je mag uitgaven die je voor de bijverdiensten hebt gedaan, bijvoorbeeld reiskosten, aftrekken van dat bedrag.

Klus je bij en doe je daarvan geen aangifte? Als de Belastingdienst dat ontdekt, moet je alsnog belasting betalen. Ook krijg je een boete.

Bijverdienen en inschrijven bij KVK

Als je af en toe wat bijverdient, is inschrijven bij KVK meestal niet nodig. Twijfel je daarover? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam via 088 585 22 22.