Werk je zwart als je een beetje bijklust?

Verdien je af en toe wat extra’s in de horeca of als schoonmaker? Of verkoop je bijvoorbeeld zelfgemaakte taarten of sieraden? Die extra inkomsten moet je aangeven bij de Belastingdienst. Doe je dat niet, dan werk je zwart en riskeer je een boete.

Misverstand over zwartwerken

Het is een misverstand dat een ondernemer, werknemer of uitkeringsgerechtigde tot een bepaald bedrag zwart mag bijverdienen. Je mag zoveel bijklussen als je wilt, als je dat vervolgens maar opgeeft bij de inkomstenbelasting. Extra inkomsten kunnen gevolgen hebben voor de hoogte van je eventuele uitkering.

Hoeveel belasting je over die extra inkomsten betaalt, hangt af van je persoonlijke situatie en je overige inkomen. Als je een laag inkomen hebt, betaal je weinig of geen belasting over je bijverdiensten.

Bijverdienen en belasting betalen

Het bedrag dat je bijverdient, geef je op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ in je aangifte inkomstenbelasting. Je mag uitgaven die je voor de bijverdiensten hebt gedaan, bijvoorbeeld reiskosten, aftrekken van dat bedrag.

Klus je bij en doe je daarvan geen aangifte? Als de Belastingdienst dat ontdekt, moet je alsnog belasting betalen. Ook krijg je een boete.

Bijverdienen en inschrijven bij KVK

Als je af en toe wat bijverdient is inschrijven bij KVK meestal niet nodig. Twijfel je daarover? Neem dan contact op met het KVK Adviesteam via 0800 - 2117.