Stap 3 van 5

Dit kun je nog meer doen

Met de juiste marketing vergroot je je kansen als ondernemer. Haal de banden nog eens aan met klanten die je eerder bediende. En ga via verschillende kanalen op zoek naar nieuwe klanten. Verhoog je prijs of werk tijdelijk in loondienst.

Stap 3: Dit kun je nog meer doen

Probeer je inkomsten te verhogen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe klanten en zet nieuwe marketing in.

Als je op zoek gaat naar meer klanten, is er een verschil tussen koude en warme acquisitie. Bij koude acquisitie probeer je klanten te trekken die je nog niet kent. Op die manier je product verkopen is moeilijk, maar wel interessant. Bij succes breid je namelijk je doelgroep uit. Bij warme acquisitie haal je de banden nog eens aan met iemand die eerder klant was of interesse toonde.

Klanten online bereiken

Online acquisitie is in korte tijd bijna onmisbaar geworden. Als zzp’er bied je bijvoorbeeld je diensten aan op een platform als Werkspot. In een andere tak van sport gebruik je misschien eerder social media. Bouw continu aan je netwerk en deel op de socials geregeld informatie waarmee je jouw volgers interesseert voor jou en je product.

Online adverteren kan ook zorgen voor succes. Je bepaalt zelf wie je wilt bereiken en zelfs met een klein budget kun je al een verschil maken. Was marketing voor jou tot nu toe een bijzaak? Maak dan nu voor je bedrijf een marketingplan.

Prijs verhogen

Meer klanten betekent meer geld. Maar er zijn meer manieren om je inkomsten te verhogen. Wat te denken van je uurtarief? Heb je dat de laatste jaren nog wel eens aangepast? Sommige ondernemers zijn hier terughoudend in, maar het is niet gek om jouw uurprijs jaarlijks tegen het licht te houden. De omstandigheden waarin je zakelijk actief bent veranderen continu. Denk aan inflatie, stijgende kosten, wetgeving en de tarieven van je concurrent. Je kunt ook de prijsontwikkelingen in de markt als uitgangspunt nemen.

Soms is een prijsstijging nodig, omdat je er zelf ook niet aan ontkomt. Grondstoffen, verpakkingen, benzine: zo’n beetje alles waar je als ondernemer geld aan uitgeeft, is de afgelopen maanden duurder geworden. Als je kosten door inflatie toenemen, kun je op jouw beurt ook je prijzen verhogen. Klanten accepteren dat vaak zolang je goed onderbouwt waarom je duurder wordt, zeggen experts. Voor de lange termijn zijn er andere manieren om je bedrijf tegen hoge inflatie te beschermen.

Als zzp’er tijdelijk in loondienst

Je wilt snel iets bijverdienen. Een baan naast je werk als zzp’er biedt mogelijk uitkomst. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer lucht, zodat je kunt blijven ondernemen. De combinatie heeft mogelijk gevolgen voor belastingen. Zoek een baan bij een werkgever die niet je opdrachtgever is. Lees waar je op moet letten en kies wat voor jou het meest gunstig is.

KVK Adviesteam

Wil je meer weten over het verhogen van je prijs of het online bereiken van je klanten? Bel met het KVK Adviesteam 0800 21 17.