Stap 3: Maak een overzicht van je financiën
- Gé Sletterink
- Stappenplan
- 3 mei 2023
- Bijgewerkt 1 nov 2022
- 1 min
- Zwaar weer
- Geldzaken
Maak een overzicht van je financiën met behulp van je administratie. Dan zie je hoe je er financieel voor staat en of je misschien schulden hebt.
Financieel overzicht maken
Breng zelf of met hulp van je boekhouder, accountant of financieel deskundige de huidige financiële situatie van je bedrijf in kaart. Een tussentijdse balans met winst- en verliesrekening helpt daarbij. Houd rekening met de eventuele terugbetalingsverplichtingen van opgebouwde belastingschulden uit de coronaperiode.
Levensvatbaarheid bepalen
Als je financieel overzicht hebt, krijg je een eerste indicatie voor de levensvatbaarheid van je bedrijf. Je bedrijf is levensvatbaar als je op de korte en lange termijn kunt voldoen aan de betalingsverplichtingen inclusief financieringsverplichtingen. En als je de noodzakelijke (vervangings)investeringen kunt doen en je onderneming voor jou voldoende inkomen oplevert.
Vijf factoren bepalen samen of een onderneming in de basis levensvatbaar is:
- Je hebt zicht op positieve cashflow binnen drie tot zes maanden.
- Je hebt een goede kans dat je omzet niet dramatisch afneemt in de periode dat je wijzigingen doorvoert.
- Je hebt geen verouderd productieproces.
- Je hebt mogelijkheden om de kosten te verminderen.
- Je hebt voldoende zicht op ontwikkelingen binnen en buiten je bedrijf waar je op inspeelt.
Lees hoe je de levensvatbaarheid van je bedrijf kunt bepalen.
Schulden
Blijkt uit het financiële plaatje dat je problematische schulden hebt? Die kunnen het doorgaan van je onderneming in de weg staan. Met het Stappenplan schulden krijg je inzicht hoe je schulden op kunt lossen en wie je daarbij kunnen helpen.
Toekomstcheck
Baseer je niet alleen op cijfers uit het verleden, maar kijk vooral vooruit. De Toekomstcheck van VNO-NCW en MKB-Nederland helpt je om inzicht te krijgen in je financiële situatie voor de komende twaalf maanden. In de scenario’s dat het gaat zoals verwacht, maar ook wanneer het minder gaat of juist veel beter dan je dacht.
MKB Diagnosetool
Met de MKB Diagnosetool krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, je online zichtbaarheid en hoe je presteert binnen je sector. Je komt te weten wat de waarde is van je bedrijf en je krijgt een adviesrapport met tips op maat voor je volgende stap. Het adviesrapport kun je gebruiken in je gesprek met je boekhouder, accountant of andere financiële adviseur.
In de volgende stap vind je organisaties die je kunnen helpen bij je keuze om wel of niet door te gaan met je onderneming.
KVK Adviesteam
Wil je met iemand sparren over de cijfers van je bedrijf? Leg je vragen voor aan de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij bieden een luisterend oor en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel gratis: 0800 21 17.