Stap 3 van 5

Maak een overzicht van je financiën

Wil je een goede keuze maken tussen stoppen of doorgaan, dan heb je financieel overzicht nodig.

Financieel overzicht maken

Zet de huidige financiële situatie van je bedrijf op een rij. Doe dit zelf of samen met je boekhouder, accountant of financieel deskundige. Een tussentijdse balans met winst- en verliesrekening helpt daarbij. Moet je nog belastingschulden uit de coronaperiode terugbetalen? Houd daar dan rekening mee.

Levensvatbaarheid bepalen

Met het financiële overzicht krijg je een eerste indicatie of je bedrijf financieel gezond is. Dat noem je de levensvatbaarheid van je bedrijf. Je bedrijf is levensvatbaar als je op de korte en lange termijn al je rekeningen kunt betalen. En ook de kosten van je finaniering. Ook moet je bedrijf voor jou voldoende inkomen opleveren en kun je noodzakelijke (vervangings)investeringen doen.

Vijf factoren bepalen samen of een onderneming in de basis levensvatbaar is:

  1. Je hebt zicht op positieve cashflow binnen drie tot zes maanden. Je cashflow is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven op je zakelijke rekening.
  2. Je hebt een goede kans dat je omzet niet veel afneemt in de periode dat je wijzigingen doorvoert.
  3. Je hebt geen verouderd productieproces.
  4. Je kunt je kosten verminderen.
  5. Je kent de ontwikkelingen binnen en buiten je bedrijf en daar reageer je op.

Lees hoe je de levensvatbaarheid van je bedrijf bepaalt of bekijk de video:

Levensvatbaarheid van je bedrijf bepalen

Schulden

Blijkt uit het financiële plaatje dat je problematische schulden hebt? Die kunnen het doorgaan van je onderneming moeilijk maken. Het Stappenplan schulden laat zien hoe je schulden op kunt lossen en wie je daarbij kunnen helpen.

Toekomstcheck

Kijk niet alleen naar cijfers uit het verleden, maar kijk vooral naar de toekomst. Met de Toekomstcheck van VNO-NCW en MKB-Nederland krijg je inzicht in je financiële situatie voor de komende twaalf maanden. 

MKB Diagnosetool

Met de MKB Diagnosetool krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, je online zichtbaarheid en hoe je presteert binnen je branche. Je weet zo wat de waarde is van je bedrijf. En je krijgt een adviesrapport met tips voor je volgende stap. Het adviesrapport kun je gebruiken in je gesprek met je boekhouder, accountant of andere financiële adviseur.

In de volgende stap vind je organisaties die je kunnen helpen bij je keuze om wel of niet door te gaan met je bedrijf. 

KVK Adviesteam

Wil je met iemand praten over de cijfers van je bedrijf? Leg je vragen voor aan de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij luisteren naar je en verwijzen door naar organisaties uit het KVK-netwerk. Bel 088 585 22 22.