Stap 4 van 5

Vraag om hulp

Beslissen over doorgaan of stoppen met ondernemen hoef je niet alleen te doen. Bij deze organisaties en professionals kun je terecht voor hulp en advies.

Stap 4: Vraag om hulp

Als je door een moeilijke tijd gaat, is het goed om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Natuurlijk kun je je omgeving betrekken, maar er staan ook professionals voor je klaar. Met een luisterend oor of met advies op maat.

KVK Adviesteam

De keuze voor doorgaan of stoppen hoef je niet alleen te maken. De adviseurs van het KVK Adviesteam denken kritisch met je mee. Over een aanvullende dienst, je financieringskansen, hoe je een nieuwe klantengroep benadert of hoe je je bedrijf gecontroleerd kunt stoppen. Ze zoeken naar oplossingen. Als het nodig is brengen ze je in contact met een van de partners uit het KVK-netwerk. Die helpen je verder. Je bereikt onze adviseurs op 0800 21 17. 

De partners uit het netwerk hebben elk een eigen specialisme of aandachtsgebied:

Ondernemersbelangen en advies

Nederland kent verschillende organisaties die de belangen van ondernemers vertegenwoordigen. Bekend zijn MKB-Nederland/VNO-NCW en Ondernemend Nederland (ONL). Ook zijn er partijen die specifieke doelgroepen vertegenwoordigen. Denk aan Stichting ZZP Nederland, PZO, FNV Zelfstandigen en CNV Vakmensen. Bij hen en branche- en beroepsorganisaties kun je terecht voor informatie en advies toegespitst op jouw situatie.

Hulp met coaching

Partijen zoals Ondernemersklankbord (OKB) en nlgroeit bieden ondernemerscoaching aan. De adviseurs van OKB helpen je gedurende een half jaar bij ingewikkelde zaken zoals de overstap naar een nieuw businessmodel. De mentoren van nlgroeit richten zich op bedrijven met groeiambitie die worstelen met de coronaproblematiek.

Hulp bij schulden

Heeft je bedrijf financiële problemen, kun je je schulden niet meer betalen en dreig je te moeten stoppen of zelfs failliet te gaan? Geldfit Zakelijk, 155 Help een bedrijf, Over Rood en OKB beoordelen de levensvatbaarheid van je bedrijf en zoeken met jou naar een oplossing om het tij te keren.

Hulp bij bedrijfsvoering

Verschillende organisaties bieden informatie en hulp bij het verbeteren van je bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan advies op het gebied van financiën of personeel. Via het online platform Geldfit Zakelijk krijg je met een online test inzicht in hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dat helpt om je onderneming weer financieel fit te krijgen.

Loop je tegen vragen aan over het aannemen of ontslaan van personeel? Dan kan UWV je verder helpen. Gemeenten kunnen zelfstandige ondernemers ondersteunen bij hun heroriëntatie.

Hulp bij financiering

Hulp van professionals vergroot je kans op het verkrijgen van financiering. Er zijn verschillende instanties zoals Qredits en RVO.nl die je op weg helpen als je wilt investeren in je bedrijf of om andere redenen financiering nodig hebt.

Emotionele hulp

Een crisis raakt je niet alleen zakelijk. Ook emotioneel krijgen jij en je omgeving het soms zwaar te verduren. Heb je behoefte aan mentale of sociale steun? Dan kun je bij De Luisterlijn of MIND korrelatie terecht. Vergeet niet dat je daarnaast ook altijd bij je huisarts of gemeente terechtkunt. En bij familie, vrienden, collega-ondernemers of een brancheorganisatie aankloppen.

Met alle informatie, adviezen en hulp kun je in de volgende stap je conclusie trekken.

KVK Adviesteam

Wil je meer weten over de organisaties die jou verder kunnen helpen? Bespreek de opties met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij bieden een luisterend oor en hebben contact met organisaties uit het KVK-netwerk. Bel gratis: 0800 21 17.