E-commerce

E-commerce in Duitsland

Jouw Nederlandse webshop loopt goed en je bent klaar voor de volgende stap. Denk dan eens aan uitbreiding richting de Duitse markt. Duitsers behoren tot de grootste online kopers van Europa. Met ruim 82 miljoen inwoners is de Duitse markt 5 keer zo groot als de Nederlandse en de totale e-commerce omzet 2 keer zo hoog.

Cijfers

Naar verwachting overstijgt de Duitse e-commerce handel in 2019 de grens van 70 miljard euro. Een stijging van 10,5% ten opzichte van 2018 (bron: Bundesverband E-Commerce und Versandhandel (bevh)). Opvallend is de rol van marktplaatsen. De Duitse e-commerce markt steekt anders in elkaar dan de Nederlandse. De online marktplaatsen (platformen) bepalen voor een belangrijk deel de markt. Amazon is een belangrijke speler, gevolgd door de nummer 2 van die markt, OTTO. Ter vergelijking; Nederlandse webwinkels zetten in 2018 voor ongeveer 26 miljard euro om.

Voor Nederlandse bedrijven biedt de Duitse markt kansen. Vooral omdat de e-commerce markt zwaar leunt op marktplaatsen. Via een marktplaats stap je laagdrempelig de Duitse markt op. Zelf een Duitse webshop opzetten, kan natuurlijk ook.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je serieus online zakendoen in Duitsland? Vraag dan een domeinextensie met landcode .DE aan. Een Duitse consument surft sneller naar een Duitse domeinnaam dan bijvoorbeeld naar een Nederlandse. De Duitse non-profit organisatie Deutsches Network Information Center (DENIC) is verantwoordelijk voor de registratie van internet domeinnamen.

Een .DE registratie eist wel een vestigingsadres in Duitsland. Heb je deze niet? Wijs dan een tekenbevoegd persoon in het land aan, die met naam en adres bekend is bij DENIC.

Webwinkelkeurmerken

Duisters hechten veel waarde aan betrouwbaarheid. Al is een keurmerk ('Gütesiegel’) geen verplichting, het is wel aan te raden. Een keurmerk wekt vertrouwen bij de Duitse klant en vergroot jouw kans op een daadwerkelijke aankoop. Onderstaande Duitse webshopkeurmerken hebben de meeste bekendheid:

Impressum

Voor Duitsers is online privacy erg belangrijk. De Duitse wetgeving op het gebied van privacy, colofon ('Impressum'), copywriting en dataopslag is veel strenger dan in Nederland. Gespecialiseerde bureaus zoeken actief naar overtredingen en spannen procedures aan. Dit kan je een flinke geldboete opleveren. De vermelding van een ‘Impressum’ is wettelijk verplicht voor schriftelijke media. Dus ook voor een Duitse website of webshop. Het ‘Impressum’ geeft aan wie de eigenaar van de publicatie is en dus het auteursrecht heeft. Denk in ieder geval aan: naam en adres van de aanbieder, naam van de vertegenwoordiging, telefoonnummer en e-mailadres, registernummers en het btw-identificatienummer. Deze informatie moet overzichtelijk, direct toegankelijk en altijd beschikbaar zijn. Uitgebreide informatie vind je in de brochure Rechtssichere Internetseiten & Online Shops.

Betaalmogelijkheden

Duitsers hebben andere betaalvoorkeuren. Wil je succesvol worden met je webshop? Pas je betaalmogelijkheden dan aan op de wensen van de markt. Duitsers houden van achteraf betalen (Klarna) en betalen via PayPal of met een credit- of debitcard.

De Duitser beschouwt een achterafbetaling als teken van wederzijds vertrouwen. Maak voor jezelf de afweging of je deze mogelijkheid aanbiedt. Het niet aanbieden heeft mogelijk minder daadwerkelijke aankopen (conversies) tot gevolg.

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Duitse particuliere afnemers, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je het drempelbedrag overschrijdt, moet je het Duitse btw-tarief gaan berekenen. Btw of omzetbelasting wordt in Duitsland Umsatzsteuer (USt) of Mehrwertsteuer (MwSt) genoemd. Aanvullende informatie over de btw-tarieven in Duitsland vind je op de website van het Bundeszentralamt für Steuern. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Marktplaatsen spelen een grote rol in Duitsland. Lees meer over verkopen via buitenlandse platformen.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce. Ik ben actief als regioreporter.

InspiratiePage