Europees keurmerk voor je webshop geeft klant vertrouwen

Een keurmerk voor je webshop is een bewijs van kwaliteit en betrouwbaarheid. Dit bewijs krijg je van een officiële keurmerkorganisatie. Deze organisatie controleert je webshop op verschillende eisen. Bijvoorbeeld op service, veilig betalen en het nakomen van wettelijke regels. Deze eisen verschillen soms per keurmerk. Na controle en goedkeuring ontvang je als ‘beloning’ het keurmerk. Wil je met je webshop verkopen in Europese landen? En uitstralen dat je webshop betrouwbaar is? Kies dan voor een officieel Europees keurmerk.

Door het logo van het keurmerk hebben Europese klanten meer vertrouwen in je webshop. Dit logo bewijst de controle van een externe organisatie. En dat winkelen in je webwinkel veilig en betrouwbaar is. Plaats het logo zichtbaar op je website. Met één klik op het logo controleren klanten of de link juist is. Deze link gaat naar de officiële certificaatpagina op de website van je keurmerkorganisatie. Een webwinkelkeurmerk is niet verplicht. 

Voordelen Europees keurmerk

Met een officieel Europees keurmerk laat je zien dat je webshop deugt . Hiermee straal je vertrouwen uit. Een keurmerk staat voor: 

  • Duidelijke regels voor consumenten en webwinkeliers.
  • Betere bescherming van consumenten en webwinkeliers.
  • Heldere uitleg over het keurmerk en de daarbij behorende voorwaarden.
  • Internationale klachtenafhandeling. Keurmerkorganisaties ondersteunen consument en webwinkelier bij een juiste klachtenafhandeling. Ook wanneer partijen uit verschillende EU-landen komen.

Een keurmerk helpt je klanten bij het maken van een keuze. Klanten kopen sneller en makkelijker. Ze weten dat je webshop betrouwbaar is en aan de regels voldoet. 

Betrouwbare webshop

Een keurmerk vraag je meestal direct bij de start van je webshop aan. Zo laat je klanten zien dat je voldoet aan wettelijke regels en dat ze veilig kunnen betalen. Daarnaast kun je bij de keurende organisatie advies inwinnen en marktonderzoeken opvragen. Een keurmerk heeft dus voordelen voor jezelf en voor je klanten.  

De Consumentenbond ziet dat er veel nepshops actief zijn. Deze webshops verwerken betalingen, maar leveren de bestelde producten niet. Valse webshops hebben vaak geen keurmerk of het is vals. Thuiswinkel.org waarschuwt voor nep-logo’s en -certificaten op onbetrouwbare webshops. Deze webshops laten het Thuiswinkel Waarborg-logo, terwijl ze dat niet hebben. Ze maken zelfs certificaatpagina’s na.

Als een oplichter je bedrijfsnaam misbruikt voor een nepwebshop, heb je daar flink last van.

Aanvragen en voorwaarden

Wil je een Europees keurmerk voor je webshop? Dan zijn er enkele voorwaarden. Bijvoorbeeld: 

  • Helder inzicht in prijzen en kosten.
  • Duidelijke informatie over verzending en klachten.
  • Vermelding van adres en contactgegevens.
  • Veilig betalingsverkeer met betrouwbare partners.
  • Juiste omgang met persoonsgegevens.

De websites van de keurmerken geven je meer informatie over het aanmelden, laten keuren en certificeren van je webshop. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft informatie over eerlijke handel, keurmerken en gedragscodes.

Europese keurmerken

Steeds meer Nederlandse webshops zoeken hun klanten in Europa. Wanneer je met je webshop de grens overgaat, sta je voor extra uitdagingen. Zo is de afstand met je koper groter en spreekt de koper een andere taal. Vaak zijn er lokaal andere wetten en regels. Vertrouwen is dan extra belangrijk. Voor het aanvragen van een Europees keurmerk heb je meerdere mogelijkheden. Je vraagt het keurmerk bij een Nederlandse organisatie aan. Of je regelt dit via een Europese of nationale aanbieder. Een Europees webwinkelkeurmerk is niet verplicht. 

Webshops van Cottona hebben geen keurmerk

Mieke Bos is eigenaresse van Cottona. Dit bedrijf maakt tafellinnen van Europese stoffen. Cottona heeft zes webshops in verschillende Europese landen, zonder keurmerk. “Onze webshops lopen goed. En tot nu toe ervaar ik geen nadelen van het ontbreken van een keurmerk. Ook niet in Nederland.”

Nederlandse aanbieders

De volgende Nederlandse organisaties bieden Europese keurmerken aan. Vraag je dit keurmerk voor je Nederlandse webshop aan? Dan geldt het keurmerk ook in andere Europese landen. 

Europese aanbieder

Keurmerk Ecommerce Europe Trustmark ontstond uit een Europese samenwerking tussen Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org. 

Nationale aanbieders

Er zijn ook nationale keurmerken. Deze gelden speciaal in één Europees land. Meestal ontwikkelen nationale organisaties of brancheverenigingen deze keurmerken. Dit keurmerk controleert de nationaal geldende regels voor webshops. Bijvoorbeeld voor bescherming van consumenten en producteisen.

Wil je met je webshop in één Europees land verkopen? Kijk dan ook naar de nationale keurmerken. In Nederland is er bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk. Duitse webshops hebben vaak het bekende keurmerk ‘Trusted Shops’.