E-commerce in Spanje

Met 24,8 miljoen online shoppers en ruim 46 miljoen inwoners is de Spaanse e-commerce sector veelbelovend. Naar verwachting blijft het aantal Spaanse online kopers de komende jaren groeien. De Spaanse digitale consument haalt meer producten uit het buitenland dan dat buitenlanders producten bij Spaanse webshops kopen. Dit biedt kansen, ook voor Nederlandse ondernemers.

Cijfers

Volgens data van de Spaanse Mededingingsautoriteit (CNMC) oversteeg de omzet van de Spaanse e-commercemarkt in het derde kwartaal van 2018 de 10 miljard euro. Een stijging van 30% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je een webshop met .ES-domeinextensie registreren? Dit kan bij het Spaanse RED.ES. De officiële partij voor de registratie van domeinnamen met de lokale extensie. Daarnaast verdient een Spaanstalige website de voorkeur.

Bij veel Nederlandse hostingbedrijven kun je eenvoudig (online) een website met ES-domeinextensie registreren. Aan deze extensie zijn geen speciale voorwaarden verbonden. Zolang de beoogde domeinnaam nog vrij is, mag iedereen deze registreren.

Webwinkelkeurmerken

De Spaanse koepelorganisatie voor e-commerce is Adigital. Een belangrijk Spaans webwinkelkeurmerk is Confianza Online. Deze is vergelijkbaar met het bekende Nederlandse Thuiswinkel.org keurmerk. Webshops met dit keurmerk staan voor de Spaanse consument voor een betrouwbare partij. Confianza bemiddelt ook wanneer de consument een verschil van mening heeft met een bij hen aangesloten webshop.

Betaalmogelijkheden

Een veilige betaalmethode is een belangrijk aspect voor de Spaanse online consument. De meest gebruikte betaalmogelijkheden voor online aankopen in Spanje zijn:

  • PayPal
  • Creditcard
  • Debitcard

Er zijn ook nieuwe betaalmethoden in opmars. Bijvoorbeeld de “buy-now-pay-later” methode. Hierbij betaalt de Spaanse klant pas nadat de bestelling al geplaatst is. Deze methode kan Spanjaarden, die niet eerder online aankochten, overtuigen tot een online aankoop over te gaan.

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Spaanse particuliere afnemers, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je boven het drempelbedrag komt, moet je het Spaanse btw-tarief gaan berekenen. Aanvullende informatie over de Spaanse btw-tarieven (IVA - Impuesto al Valor Agregado) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

InfoPage