E-commerce in Spanje

De e-commerce in Spanje kwam relatief laat op gang. De markt is nu echter met een inhaalslag bezig. Spanje staat (met dubbele groeicijfers) op de vierde plaats in Europa wat betreft online marktomzet. Na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Met 16,6 miljoen online shoppers en 46 miljoen inwoners is de Spaanse e-commerce sector veelbelovend. Naar verwachting blijft het aantal Spaanse online kopers de komende jaren groeien. De Spaanse e-consument vindt een tijdige levering, juiste (product)informatie en een duidelijke vermelding van de verkoopvoorwaarden erg belangrijk. Daarnaast moet de website natuurlijk gebruikersvriendelijk zijn en de prijs goed (marktconform). De Spaanse digitale consument haalt meer producten uit het buitenland dan dat buitenlanders producten bij Spaanse webshops kopen. Dit biedt kansen, ook voor Nederlandse ondernemers.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wil je actief online zakendoen in Spanje? Dan is het verstandig een domeinextensie met landcode .ES aan te vragen. Daarnaast verdient een Spaanstalige website de voorkeur. Het Spaanse RED.ES is de officiële partij voor de registratie van domeinnamen met de lokale extensie.

Bij veel Nederlandse hostingbedrijven kun je eenvoudig (online) een website met .ES domeinextensie registreren. Aan deze extensie zijn geen speciale voorwaarden verbonden. Zolang de beoogde domeinnaam nog vrij is, mag iedereen deze registreren.

Webwinkelkeurmerken

De Spaanse koepelorganisatie voor e-commerce is Adigital. Een belangrijk Spaans webwinkelkeurmerk is Confianza Online. Deze is vergelijkbaar met het bekende Nederlandse Thuiswinkel.org keurmerk. Webshops met dit keurmerk zijn voor de Spaanse consument een betrouwbare partij. Confianza bemiddelt ook wanneer de consument een verschil van mening heeft met een bij hen aangesloten webshop.

Betaalmogelijkheden

Een veilige betaalmethode is een belangrijk aspect voor de Spaanse online consument. De belangrijkste betaalmogelijkheden voor online aankopen in Spanje zijn:

  • PayPal
  • Creditcard
  • Debitcard

Er zijn ook nieuwe betaalmethoden in opmars. Bijvoorbeeld de “buy-now-pay-later” methode. Hierbij betaalt de Spaanse klant pas nadat de bestelling al geplaatst is. Deze methode kan Spanjaarden, die niet eerder online aankochten, overtuigen om online te gaan bestellen.

De eenvoudigste manier om betalingen van jouw Spaanse klanten mogelijk te maken is via een internationale Payment Service Provider (PSP). Hierdoor bied je een veelheid aan betaalopties aan, waaronder creditcard.

Je kunt ook een Spaanse bankrekening openen. Dit is alleen aan te bevelen wanneer jouw omzet hiervoor hoog genoeg is. Ook wanneer je niet in Spanje woonachtig bent, is dit mogelijk. Je opent dan een zogenaamde niet-residentenbankrekening. Een lokale rekening open je door jezelf ter plaatse bij de bank te identificeren. Een Nederlands kantoor in Spanje kan dit ook voor jou regelen, bijvoorbeeld Hypotienda.

Btw

Tot aan het drempelbedrag mag je met Nederlandse btw factureren aan Spaanse particuliere afnemers, ondernemers die geen btw-aangifte doen of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Wanneer je boven het drempelbedrag komt, moet je het Spaanse btw-tarief gaan berekenen. Aanvullende informatie over de Spaanse btw-tarieven (IVA - Impuesto al Valor Agregado) en die van andere lidstaten vind je op de website van de Europese Unie. Meer informatie over btw bij goederen en diensten naar andere EU-landen vind je op de website van de Belastingdienst.

Heeft deze informatie je geholpen?