Importeren

Hoe bepaal ik een goederencode?

Verzamel je als importeur of exporteur informatie over invoerrechten of andere importbelastingen zoals btw? Of wil je weten of je een in- of uitvergunning nodig hebt? Dan heb je een goederencode nodig.

Wat zijn goederencodes?

Goederencodes staan niet, zoals barcodes, op producten of productverpakkingen. Een goederencode is een meercijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. Door goederencodes te vermelden in je douaneaangifte weet de douane welke producten jouw im- of exportzending bevat. Ook weet de douane in het bestemmingsland door de goederencode hoeveel invoerrechten en andere invoerbelastingen zij moet heffen op het importproduct. Invoerrechten verschillen namelijk per product (en dus per goederencode). Verder geeft een goederencode aan of er niet-financiële maatregelen gelden bij in- en uitvoer van een product. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting van uit- of invoervergunningen, gezondheidscertificaten of andere documenten.

Goederencode bij in- en uitvoer

Exporteer je goederen naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan heb je een 8-cijferige goederencode nodig. Importeer je goederen uit een land buiten de EU? Dan heb je meestal een 10-cijferige goederencode nodig. De 8-cijferige code wordt dan aangevuld met twee (of soms meer) cijfers.

Voorbeeld:
Stel je exporteert elektrische speelgoedtreinen naar Canada. Dan is de goederencode op de uitvoeraangifte 9503 00 30. Importeer je elektrische speelgoedtreinen uit China? Dan is de goederencode op de invoeraangifte 9503 00 30 00.

Waar vind ik de goederencodes?

Wil je de goederencode achterhalen van een product? Dit zijn de mogelijkheden:

 • De leverancier
  Ben je importeur? Vaak beschikt jouw buitenlandse leverancier al over de goederencode van zijn product. De eerste 6 cijfers van een goederencode zijn internationaal gelijk. De internationale term voor deze 6-cijferige code is HS-code (Harmonized System code). De onderverdeling daarna kan nationaal anders zijn.

  Voorbeeld:
  Stel je wilt saffraan (niet gemalen) in zakjes van 15 gram importeren uit Iran. De leverancier in Iran geeft de volgende goederencode aan je door: 0910 20 30. De Europese Unie (EU) en dus Nederland hanteert bij invoer van dit product echter de goederencode: 0910 20 10 00. Je ziet dus dat alleen de eerste 6 cijfers gelijk zijn, namelijk 0910 20. Dit is de HS-code. Daarna kennen Iran en de EU een andere onderverdeling. Voor invoer in een EU-land heb je meestal een goederencode van 10 cijfers nodig. Voor sommige producten zelfs meer. Voor de invoer van niet gemalen saffraan in de EU geldt dus 0910 20 10 00 als goederencode voor de invoeraangifte. Voor een ‘EU goederencode’ wordt ook wel de term ‘Taric-code’ gebruikt. Je vindt alle goederencodes (taric-codes) terug in het Gebruikstarief van de Nederlandse douane.

 • Gebruikstarief van de Nederlandse douane Wil je als importeur of exporteur zelf de goederencode voor jouw product opzoeken? Ga naar het Gebruikstarief op de website van de douane en klik op het tabblad ‘nomenclatuur'. Daar vind je alle goederencodes. In de handleiding lees je hoe het gebruikstarief werkt. Je vindt er als importeur ook de tarieven van invoerrechten. Ook staat per goederencode vermeld of en zo ja welke niet-financiële maatregelen gelden bij in- en uitvoer.

 • Goederencode lijsten Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

  De EU gebruikt de goederencodes ook voor statistiekdoeleinden. Om bijvoorbeeld het handelsverkeer (import en export) tussen de lidstaten onderling in kaart te brengen. Daarom beschikt het CBS ook over een overzicht van de goederencodes, in pdf en excel formaat. Dit zijn lijsten met 8-cijferige goederencodes (zogenaamde GN-codes). Je kunt deze lijsten dus ook gebruiken voor het bepalen van goederencodes voor uitvoer uit de EU. Wil je weten welke goederencodes bij invoer in de EU gelden? Raadpleeg dan het Gebruikstarief van de douane.

Hoe stel ik de goederencode vast?

Het is soms lastig om de goederencode van je product te bepalen. Veel producten vind je namelijk niet ‘letterlijk’ terug in het Gebruikstarief of de lijsten van het CBS. Een ‘laptop’ of een ‘tablet’ bijvoorbeeld. Die vallen onder de omschrijving ‘draagbare automatische gegevensverwerkende machines, wegende niet meer dan 10 kg, die ten minste bestaan uit een centrale verwerkingseenheid, een toetsenbord en een beeldscherm’. De goederencode bij invoer die daarbij hoort is 8471 30 00 00 (bij uitvoer: 8471 30 00). Maak eventueel gebruik van onderstaande hulpmiddelen om jouw product in te delen in een goederencode:

Vragen over de indeling van je product?

KVK geeft geen persoonlijk advies over de indeling van producten in goederencodes. Heb je hulp nodig bij het vinden van de goederencode voor jouw product? Bel dan naar de Douane (0800 01 43) of naar het CBS (045 570 79 20). Of raadpleeg een andere specialist, zoals een douane-adviesbureau of douane-expediteur.

Douane-expediteurs maken douaneaangiften zoals de in- of uitvoeraangifte voor je op. Je vindt ze via FENEX (de brancheorganisatie voor expediteurs) en op de website van ondernemersvereniging evofenedex. Uiteraard gaan zij af op de (mondelinge) omschrijving van je product en kun je daar geen rechten aan ontlenen.

Wil je zekerheid over de juistheid van de goederencode? Vraag dan een Bindende Tariefinlichting (BTI) aan bij de Nederlandse Douane. Dit is een schriftelijke en bindende uitspraak. Een BTI is 3 jaar geldig in de hele EU vanaf de datum van afgifte van de BTI.

Een juiste goederencode bepaalt dus hoeveel invoerrechten en eventuele andere invoerbelastingen jij als importeur betaalt. In bepaalde gevallen betaal je minder of geen invoerrechten.

Let op! De Nederlandse douane kan een onderzoek instellen naar de juistheid van een goederencode. Bij een onjuiste toepassing van een goederencode bij invoer kan dit leiden tot een naheffing van invoerrechten (tot 3 jaar!). Andersom is ook mogelijk: heb je, door onjuist gebruik van een goederencode, te veel invoerrechten betaald? Dan kom je in aanmerking voor teruggaaf (maximaal 3 jaar na ontstaan van de douaneschuld).

Van informatie over importregels voor specifieke producten tot inspirerende praktijkverhalen en actualiteiten. Alles over importeren.
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage