Zzp'er of freelancer

Zzp'en vanuit het buitenland

Denk je erover om je bedrijf vanuit het buitenland voort te zetten? Omdat je tijdelijk in het buitenland gaat wonen of wilt emigreren? Als zzp'er kun je overal ter wereld je werk doen. Soms heb je alleen een goede internetverbinding nodig. Waar let je op bij de registratie van je onderneming?

Dédé van Es, adviseur Handelsregister bij KVK: "Neem tijdig contact op met KVK als je naar het buitenland verhuist."

Meldingen bij KVK

KVK krijgt wekelijks enkele tientallen meldingen van personen die naar het buitenland verhuizen en bij KVK staan ingeschreven. Soms is het buitenlandse adres bekend, soms niet. KVK probeert dan in contact te komen met de ondernemer om te achterhalen of de onderneming blijft bestaan.

Dede van Es, KVKDédé van Es, adviseur Handelsregister bij KVK.

Volgens van Es ontvangt KVK per week zo’n 3.000 meldingen van gemeentes over de Basisregistratie Personen (BRP). “Deze meldingen gaan over verhuizingen van personen binnen Nederland en naar het buitenland. KVK checkt of het zaakadres hetzelfde is als het privéadres. Bij een verhuizing binnen Nederland, maken wij van het nieuwe privéadres het zaakadres als dat past bij de activiteiten van het bedrijf. Denk aan een ambulante kapper, journalist en de adviseur die werkt vanuit zijn huisadres. Natuurlijk informeren wij de ondernemer hierover. En bij twijfel nemen we contact op."

Blijf je ingeschreven bij KVK?

Van Es legt uit: "Blijven er feitelijke activiteiten in Nederland bestaan? Nee? Dan schrijven wij je bedrijf uit. Als er wel activiteiten in Nederland zijn blijft de inschrijving in het Nederlandse Handelsregister bestaan. Neem tijdig contact met KVK op om te bespreken wat je situatie is en hiervoor oplossingen te zoeken. Soms geeft iemand als vestigingsadres het Nederlandse adres van een opdrachtgever, boekhouder of accountant op. Je staat al snel op achterstand als je achteraf nog zaken moet regelen en allerlei dingen moet gaan uitleggen."

3 voorbeelden

Hieronder worden 3 situaties toegelicht als voorbeeld. "Want we bekijken elke situatie apart", benadrukt van Es.

1. Adviseur

Het zaakadres en privéadres zijn beiden in Frankrijk en de onderneming blijft in het Nederlandse Handelsregister staan. Dit komt voor wanneer er activiteiten in Nederland zijn. Bijvoorbeeld een adviseur die regelmatig bij Nederlandse bedrijven projectmatig werkt of bijvoorbeeld workshops organiseert in Nederland. Dit moet hij wel aannemelijk maken.

2. Journalist

Een onderneemster verhuist naar de Verenigde Staten (VS). Levert zij vanuit de VS teksten aan Nederlandse media? Dan zijn er feitelijk geen werkzaamheden in Nederland. Dus wordt dit bedrijf uitgeschreven uit het Nederlandse Handelsregister.

3. Webwinkel

De eigenaar verhuist naar Azië. Er zijn geen activiteiten meer in Nederland, dus volgt uitschrijving uit het Nederlandse Handelsregister. Het maakt niet uit of de ondernemer eventueel een Nederlandse webwinkel met .nl of .com heeft.

Buurland of verder weg

Volgens van Es blijft bij privéverhuizingen naar directe buurlanden als Duitsland, Engeland, België, Luxemburg en Frankrijk de registratie in het Nederlandse Handelsregister vaker bestaan. “Want dan is het aannemelijker dat er in Nederland nog feitelijke activiteiten zijn. Bij landen verder weg wordt dit lastiger."

Verschil eenmanszaak en bv

"Voor de onderneming zelf maakt het geen verschil. De vraag is waar de feitelijke activiteiten plaatsvinden.” Van Es licht dit verder toe: “De rechtspersoon 'bv' staat in het Nederlandse Handelsregister ingeschreven. De onderneming van deze rechtspersoon kan een buitenlands adres hebben als er in Nederland activiteiten blijven bestaan. Maar wanneer er geen activiteiten meer in Nederland zijn, staat deze rechtspersoon ingeschreven in het Handelsregister zonder onderneming in Nederland. Zzp'ers die vanuit een bv werken, raad ik dan ook aan met een accountant om tafel te gaan zitten."

Maakt je verblijfsduur uit?

Van Es vindt dat een grens hier moeilijk te trekken is. “Bij een duurzaam vertrek uit Nederland hoort een bedrijf in principe niet meer in het Nederlandse Handelsregister ingeschreven te staan."

Belangrijkste tip

Neem tijdig contact op met KVK en bespreek je plannen met je boekhouder of accountant en de Belastingdienst.

In het buitenland gelden andere regels om een onderneming te beginnen. Hoe start je een bedrijf in het buitenland?
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.

InspiratiePage