Zzp'en vanuit het buitenland

Misschien denk je erover na om je bedrijf vanuit het buitenland voort te zetten. Omdat je tijdelijk in het buitenland gaat wonen of gaat emigreren. Het is tegenwoordig heel makkelijk om als zzp'er overal ter wereld je werk te doen. Soms heb je alleen een goede internetverbinding nodig. Maar, waar moet je op letten als het gaat om de registratie van je bedrijf? We vroegen het Dédé van Es, teamleider backoffice bij KVK regio Zuid West. Zijn belangrijkste advies: "Neem tijdig contact op met KVK bij verhuizing naar het buitenland."
Dédé van Es, teamleider backoffice KvK (Foto: IXI Bedrijfsfotografie)
Dédé van Es, teamleider backoffice KvK (Foto: IXI Bedrijfsfotografie)

Komt het vaak voor dat zzp'ers verhuizen naar het buitenland?

"KVK krijgt wekelijks zo’n 3.000 meldingen van gemeenten over de Basisregistratie Personen (BRP). Deze meldingen gaan over verhuizingen van personen binnen Nederland en naar het buitenland. KVK checkt of het zaakadres hetzelfde is als het privé-adres. Bij een verhuizing binnen Nederland, maken wij van het nieuwe privé-adres het zaakadres als dat past bij de activiteiten van het bedrijf. Denk aan de ambulante kapper, de journalist, de adviseur die het werk vanaf het huisadres doet. Uiteraard informeren wij de ondernemer hierover. En bij twijfel nemen we contact op."

"Wekelijks zijn er ook enkele tientallen meldingen van personen die naar het buitenland verhuizen en die bij KVK staan ingeschreven. Soms is het buitenlandse adres bekend, soms ook niet. KVK probeert contact te krijgen met de ondernemer om te achterhalen of de onderneming blijft bestaan."

Kun je bij een verhuizing naar het buitenland bij KVK ingeschreven blijven?

"De vraag die hierbij belangrijk is, is of er feitelijke activiteiten in Nederland blijven bestaan. Is dit niet zo? Dan schrijven wij het bedrijf uit. Als er wel activiteiten in Nederland zijn, dan blijft de inschrijving in het Nederlandse Handelsregister bestaan. Ik raad aan om tijdig met KVK contact op te nemen om door te spreken wat je situatie is. Wanneer zzp'ers van tevoren contact hebben, dan kunnen we samen nadenken over oplossingen. Het komt bijvoorbeeld wel voor dat iemand als vestigingsadres het Nederlandse adres van een opdrachtgever, boekhouder of accountant opgeeft. Je staat al snel op achterstand wanneer je achteraf nog zaken moet regelen. Je moet dan ook allerlei dingen gaan uitleggen."

Kun je een paar voorbeelden noemen?

"Jazeker. Maar het blijven voorbeelden, elke situatie moeten we apart bekijken.

Adviseur

Het zaakadres en privé-adres zijn allebei in Frankrijk en de onderneming blijft in het Nederlandse Handelsregister staan. Dit komt voor wanneer er activiteiten in Nederland zijn. Bijvoorbeeld wanneer de adviseur regelmatig in Nederland is om bijvoorbeeld lezingen te geven. Dit moet hij dan wel aannemelijk maken.

Journalist

Onderneemster verhuist naar de Verenigde Staten (VS). Levert zij vanuit de VS teksten aan Nederlandse media? Dan zijn er feitelijk geen werkzaamheden in Nederland. Dus wordt dit bedrijf uitgeschreven uit het Nederlandse Handelsregister.

Stukadoor

Ondernemer verhuist naar Oost-Europa. In de meeste gevallen schrijven wij het bedrijf uit uit het Handelsregister. Doet hij een grote klus in Nederland, dan is inschrijving in Nederland mogelijk maar dan vragen we hem wel om dit aan te tonen.

Webwinkel

De eigenaar verhuist naar Azië. Er zijn geen activiteiten meer in Nederland, dus volgt uitschrijving uit het Nederlandse Handelsregister. Het maakt niet uit of het een webwinkel met .nl of .com is."

Maakt het uit naar welk land je verhuist?

"Je zou kunnen zeggen dat bij privé-verhuizingen naar onze directe buurlanden Duitsland, Engeland, België, Luxemburg en Frankrijk, de registratie in het Nederlandse Handelsregister vaker blijft bestaan. Want dan is het aannemelijker dat er in Nederland nog feitelijke activiteiten zijn. Bij landen verder weg wordt dat lastiger."

Is er nog een verschil tussen de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv)?

"In de basis maakt het voor de onderneming geen verschil. Het gaat nog steeds om de vraag waar de feitelijke activiteiten plaatsvinden. Wel is het zo dat de rechtspersoon bv in het Nederlandse Handelsregister staat ingeschreven. De onderneming van die rechtspersoon kan een buitenlands adres hebben als er in Nederland activiteiten blijven bestaan. Maar wanneer er geen activiteiten meer in Nederland zijn, staat de rechtspersoon ingeschreven in het Handelsregister zonder onderneming in Nederland. Zzp'ers die vanuit een bv werken, raad ik aan met een accountant om de tafel te gaan zitten."

Maakt het nog uit hoe lang je in het buitenland woont?

"Een grens is hier moeilijk te trekken. Maar, bij een 'duurzaam vertrek' uit Nederland hoort een bedrijf in principe niet meer in het Nederlandse Handelsregister ingeschreven te staan."

Heb je tips voor zzp'ers?

"Nogmaals, neem tijdig contact op met KVK en bespreek je plannen tijdig met je boekhouder of accountant en de Belastingdienst."

Meer informatie

Meer over starten in het buitenland


Altijd op de hoogte

Blijf als zzp’er altijd op de hoogte: meld je aan voor de nieuwsbrief

Heeft deze informatie je geholpen?