Eenmanszaak overnemen of overdragen aan een nieuwe eigenaar

Hieronder lees je hoe je de overname van een eenmanszaak regelt, wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Stap 1 - Formulieren invullen

  • Formulier 14: 'wijziging ondernemings- en vestigingsgegevens'. De oude eigenaar vult vragen 1, 2, 9 en 10 in. 

  • Formulier 1: 'inschrijving eenmanszaak'. De nieuwe eigenaar geeft op dat hij/zij de bestaande onderneming als eenmanszaak voortzet.

Stap 2 - Afspraak maken

Maak een afspraak bij een KVK-kantoor en neem mee: 

  • de ingevulde formulieren. 
  • Legitimatiebewijs van de nieuwe eigenaar en (kopie) legitimatiebewijs van de oude eigenaar. 

De oude eigenaar hoeft niet mee te komen naar de afspraak, maar we hebben wel een kopie nodig van het legitimatiebewijs. 

Inschrijfkosten

Voor de inschrijving van de onderneming met een nieuw KVK-nummer geldt een inschrijfvergoeding

Wat als de nieuwe eigenaar al een eenmanszaak heeft? 

Je mag maar één eenmanszaak hebben. Een tweede inschrijven is dus niet mogelijk. 

  • Staat het bedrijf dat je overneemt op een ander adres dan jouw huidige inschrijving? Kies dan voor inschrijving van een nevenvestiging. Stuur formulier 9 (inschrijfformulier vestiging van een onderneming) en formulier 14 (wijziging ondernemings- en vestigingsgegevens) in 1 envelop per post naar ons toe. Stuur ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaars van de formulieren en een kopie van het door beide partijen getekende huur-, koop- of pachtcontract mee. Je hoeft geen afspraak te maken om langs te komen.
  • Is het adres hetzelfde als het adres van je eenmanszaak? Dan schrijf je geen nevenvestiging in. Geef in dit geval je wijzigingen voor je huidige eenmanszaak online aan ons door. Voeg bijvoorbeeld activiteiten of een extra handelsnaam toe.

Heeft de eenmanszaak nevenvestigingen of een gevolmachtigde?

Dan moet de nieuwe eigenaar deze opnieuw inschrijven. 

Aanvullende bewijsstukken

Wij vragen de nieuwe eigenaar om aanvullende bewijsstukken, zoals een huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte of een franchiseovereenkomst.

Bezoekadres en bedrijfsactiviteit

Bij het overnemen van een bedrijf moeten het bezoekadres en minimaal 1 bedrijfsactiviteit hetzelfde blijven.

Ingangsdatum

Wij verwerken de overdracht vanaf de datum van ingang. Na verwerking van de wijziging(en) kun je direct een nieuw gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Belastingdienst

Bij een bedrijfsoverdracht krijgt een onderneming een nieuw KVK-nummer en btw-id, zodat duidelijk is dat er sprake is van een nieuwe eigenaar. Wij zorgen tijdens de wijziging in het Handelsregister ook voor de wijziging bij de Belastingdienst.

Lopende contracten

Bekijk welke contracten op naam van de eenmanszaak zijn opgemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld huur- en onderhoudscontracten of verzekeringen. Maak nieuwe contracten op naam van de nieuwe eigenaar.

Meer informatie

Meer informatie over de overdracht van een bedrijf vind je in het artikel Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst en in het Stappenplan rechtsvorm wijzigen op het Ondernemersplein.

Afspraak maken

Login met DigiD en maak een afspraak.  

Ik heb een vraag over DigiD

Bekijk de veelgestelde vragen over DigiD