Van cv naar eenmanszaak

Hieronder lees je hoe je de wijziging van een cv naar een eenmanszaak regelt, wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Stap 1 - Formulieren invullen

  • Formulier 17a: 'ontbinding vof, cv, maatschap of rederij'. Alle vennoten tekenen voor akkoord bij punt 3.1. Bij punt 4.2 vermeld je de overdracht van de onderneming aan de eenmanszaak.
  • Formulier 1: 'inschrijven eenmanszaak'.

Stap 2 - Afspraak maken

Maak een afspraak bij een KVK-kantoor en neem mee: 

Inschrijfkosten

Voor de inschrijving van de onderneming met een nieuw KVK-nummer geldt een inschrijfvergoeding. Hoef je niet persoonlijk langs te komen? Dan ontvang je een rekening per post.

Uitzondering legitimatieplicht

Ben je een beherende vennoot die eigenaar wordt van de eenmanszaak én heb je je na 1 maart 2002 persoonlijk bij KVK gelegitimeerd? Dan hoef je niet persoonlijk langs te komen. Je stuurt de ondertekende formulieren met bijlagen dan naar het KVK-postadres.

Heeft de cv nevenvestigingen of een gevolmachtigde?

Dan moeten deze bij de eenmanszaak opnieuw ingeschreven worden.  

Bezoekadres en bedrijfsactiviteit

Bij het overnemen van een bedrijf moeten het bezoekadres en minimaal 1 bedrijfsactiviteit hetzelfde blijven.

UBO-register

Een eenmanszaak hoeft geen UBO's te registreren. KVK schrijft de UBO’s voor jouw cv uit. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. 

Ingangsdatum

Wij verwerken de overdracht vanaf de datum van ingang. Na verwerking van de wijziging(en) kun je direct een nieuw gewaarmerkt Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel@ aanvragen.

Belastingdienst

Door de wijziging van rechtsvorm verandert het KVK-nummer en btw-id. Wij geven deze wijziging in het Handelsregister door aan de Belastingdienst. Heb je personeel? Dan verandert het loonheffingennummer ook. Lees op de site van de Belastingdienst wat je in dit geval moet doen.

Lopende contracten

Bekijk welke contracten op naam van de cv zijn opgemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld huur- en onderhoudscontracten of verzekeringen. Maak nieuwe contracten op naam van de eenmanszaak.

Heb je als nieuwe eigenaar al een eenmanszaak?

Dan kun je geen tweede eenmanszaak inschrijven. 

  • Staat het bedrijf dat je overneemt op een ander adres dan jouw huidige inschrijving? Kies dan voor inschrijving van een nevenvestiging. Stuur formulier 9 (inschrijfformulier vestiging van een onderneming) en formulier 17a (opgave van ontbinding van de cv) in 1 envelop per post naar ons toe. Stuur ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaars van de formulieren en een kopie van het door beide partijen getekende huur-, koop- of pachtcontract mee. Je hoeft geen afspraak te maken om langs te komen.
  • Is het adres hetzelfde als het adres van je eenmanszaak? Dan schrijf je geen nevenvestiging in. Geef in dit geval je wijzigingen voor je huidige eenmanszaak online aan ons door. Voeg bijvoorbeeld activiteiten of een extra handelsnaam toe.

Meer informatie

Meer informatie over de overdracht van een bedrijf vind je in het artikel Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst en in het Stappenplan rechtsvorm wijzigen op het Ondernemersplein.

Afspraak maken

Login met DigiD en maak een afspraak. 

Ik heb een vraag over DigiD

Bekijk de veelgestelde vragen over DigiD