Wanneer heb ik een onderneming?

KVK gebruikt drie criteria om te bepalen of je een onderneming hebt. Deze sluiten aan bij de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw-plichtig bent.

3 criteria voor een onderneming

Criteria voor een ondernemingUitleg
Je levert goederen en/of diensten.Goederen: je verkoopt bijvoorbeeld fietsen.
Diensten: je bent bijvoorbeeld klusjesman, journalist of boekhouder.
Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor.Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk of een hobby die alleen maar geld kost.
Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer.Als je een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan ben je geen ondernemer.

Voldoe je aan deze drie criteria dan kan je onderneming worden ingeschreven. Bij de beslissing om je bedrijf wel of niet in te schrijven is het ook belangrijk dat je onderstaande indicatoren in aanmerking neemt.

IndicatorenUitleg
InvesteringenWerk je zelf in het bedrijf en neem je personeel in dienst? Of koop je spullen voor je onderneming? Dit zijn duidelijke indicaties dat er een onderneming wordt uitgeoefend.
RegelmaatAls je regelmatig werkzaamheden uitvoert of een grote eenmalige activiteit organiseert dan wijst dit op het hebben van een onderneming.
1 OpdrachtgeverAls je het hele jaar maar voor 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent.
Mate van zelfstandigheidAls ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werk doet. Ook als je je laat inhuren door een opdrachtgever.

Voorbeelden wel / geen ondernemer

Geen ondernemer

Je organiseert jaarlijks een kleinschalig straatfeest voor je buren. Om de kosten te dekken, vraag je een kleine bijdrage, maar je houdt er geen geld aan over. Je bent geen ondernemer en hoeft je niet in te schrijven.

Wel ondernemer

Je hebt een bedrijf dat straatfeesten organiseert. Dat doe je door heel Nederland. Je wilt winst maken met je bedrijf. Daarom vraag je, naast de kosten voor drank en hapjes, een extra bedrag. Je bent wel ondernemer en moet je inschrijven.


Niet alle criteria, toch inschrijven?

Als je start, dan voldoe je vaak nog niet aan alle criteria. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kunt je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen en echt aan de slag gaat. Bijvoorbeeld door het huurcontract van je bedrijfspand mee te nemen.

Contact

Als je twijfelt of je je moet inschrijven, dan kun je het beste contact opnemen met KVK.

Bijeenkomsten & webinars

InfoPage