Wanneer heb ik een onderneming?

De Kamer van Koophandel gebruikt drie criteria om te bepalen of u een onderneming heeft. Deze sluiten aan bij de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw-plichtig bent.

3 criteria voor een onderneming

Criteria voor een ondernemingUitleg
U levert goederen en/of diensten.Goederen: u verkoopt bijvoorbeeld fietsen.
Diensten: u bent bijvoorbeeld klusjesman, journalist of boekhouder.
U vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor.Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk of een hobby die alleen maar geld kost.
U neemt deel aan het (normale) economische verkeer.Als u een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan bent u geen ondernemer.

Voldoet u aan deze drie criteria dan kan uw onderneming worden ingeschreven. Bij de beslissing om uw bedrijf wel of niet in te schrijven is het ook belangrijk dat u onderstaande indicatoren in aanmerking neemt.

IndicatorenUitleg
InvesteringenWerkt u zelf in het bedrijf en neemt u personeel in dienst? Dit zijn duidelijke indicaties dat er een onderneming wordt uitgeoefend.
RegelmaatAls u regelmatig werkzaamheden uitvoert of een grote eenmalige activiteit organiseert dan wijst dit op het hebben van een onderneming.
1 OpdrachtgeverAls u het hele jaar maar voor 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat u in loondienst bent.
Mate van zelfstandigheidAls ondernemer bepaalt u hoe en wanneer u uw werk doet. Ook als u zich laat inhuren door een opdrachtgever.

Voorbeelden wel / geen ondernemer

Geen ondernemer

U organiseert jaarlijks een kleinschalig straatfeest voor uw buren. Om de kosten te dekken, vraagt u een kleine bijdrage, maar u houdt er geen geld aan over. U bent geen ondernemer en hoeft zich niet in te schrijven.

Wel ondernemer

U heeft een bedrijf dat straatfeesten organiseert. Dat doet u door heel Nederland. U wilt winst maken met uw bedrijf. Daarom vraagt u, naast de kosten voor drank en hapjes, een extra bedrag. U bent wel ondernemer en moet zich inschrijven.


Niet alle criteria, toch inschrijven?

Als u start, dan voldoet u vaak nog niet aan alle criteria. U heeft bijvoorbeeld nog geen klanten. U kunt zich dan wel inschrijven als u kunt aantonen dat u wel aan die criteria gaat voldoen. Bijvoorbeeld door het huurcontract van uw bedrijfspand mee te nemen.

Contact

Als u twijfelt of u zich moet inschrijven, dan kunt u het beste contact opnemen met de Kamer van Koophandel.

Bijeenkomsten & webinars

Heeft deze informatie je geholpen?