De non-mailing-indicator

Bedrijven en organisaties kunnen voor directmarketingacties die ze per post doen adresbestanden opvragen bij de Kamer van Koophandel. Als u de non-mailing-indicator (NMI) activeert voor uw inschrijving in het Handelsregister, daalt het aantal papieren mailings dat u ontvangt.

Hoe activeer ik de non-mailing indicator?

Gaat u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Als u zich inschrijft in het Handelsregister kunt u aangeven dat uw gegevens niet beschikbaar zijn voor directmarketingacties.

Staat u al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

U kunt eenvoudig via een formulier de non-mailing-indicator inschakelen of uitschakelen.

Hoe snel ontvang ik geen mailings meer?

Zodra wij de non-mailing-indicator hebben geactiveerd (binnen enkele werkdagen) en afnemers van adresbestanden dit hebben verwerkt, moet het aantal mailingen afnemen. Afnemers van adresbestanden zijn verplicht de non-mailing-indicator te verwerken in hun bestanden. 

Ik ontvang toch nog post, hoe kan dat?

De non-mailing-indicator is geen waarborg dat uw adres niet meer wordt gebruikt voor directmarketingacties. Als bedrijven u toch nog post sturen kan dat een van deze redenen hebben:

 • De gegevens komen van een andere bron dan de KvK, zoals commerciële leveranciers. 
 • Bedrijven stellen een eigen databank samen door het verzamelen van publiekelijk beschikbare informatie op het internet, ook wel scrapen genoemd. Denk aan uw vermelding in bijvoorbeeld de Telefoongids of Gouden Gids, de gemeentegids of uw contactgegevens op uw website.
 • Uw gegevens staan nog in oude bestanden die men gebruikt.

Uw gegevens blijven opvraagbaar

Als u de non-mailing-indicator activeert, blijft uw inschrijving in het Handelsregister wel zichtbaar. Het Handelsregister is openbaar en de informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn.

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties geregistreerd die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland. In het Handelsregister ziet u met wie u te maken heeft, wie mag tekenen namens het bedrijf en of er misschien sprake is van een faillissement. Dit geeft zekerheid bij het zakendoen. Het openbare karakter brengt met zich mee dat iedereen uw gegevens kan raadplegen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe zit het met mijn e-mailadres?

  Bedrijven mogen u alleen commerciële e-mailings sturen als u vooraf toestemming hebt gegeven. Als u ongewenste digitale mailings ontvangt (spam), dan kunt u de verzender hierop aanspreken. Heeft dit geen effect dan kunt u een klacht indienen bij Autoriteit, Consument & Markt (ACM).

 • Hoe kan ik de non-mailing-indicator weer uitschakelen?

  U kunt eenvoudig via een formulier de non-mailing-indicator weer uitschakelen.

 • Wat is het nadeel van het inschakelen van de non-mailing-indicator?

  Uw bedrijf is dan niet optimaal vindbaar en bereikbaar voor klanten, zakenpartners en leveranciers.

 • Geldt de non-mailing-indicator voor alle afnemers van adresbestanden?

  Ja, dit geldt voor alle afnemers. Zij mogen u nog wel aanschrijven, maar u daarbij niet benaderen met een commercieel aanbod. Doen zij dit toch dan kunt u een klacht indienen bij het betreffende bedrijf.

 • Waar kan ik een klacht indienen als ik dit niet kan doen bij het bedrijf dat een mailing heeft verstuurd?

Staat uw vraag er niet tussen?