E-commerce in China
- Sandra Visser-Meijer
- Achtergrond
- 23 mrt 2023
- Bijgewerkt 22 nov 2022
- 5 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Online shoppen is populair in China. De groeiende middenklasse richt zich daarbij steeds meer op luxeproducten uit het westen. Dit biedt kansen voor jouw webshop. Bijvoorbeeld door het aanbieden van je producten via een Chinese online marktplaats.
De online sector in China groeit hard en wordt steeds professioneler. De overheid stimuleert deze sector. Met je webshop kun je eenvoudig producten verkopen op de Chinese markt zonder dat je in China een eigen bedrijfsvestiging nodig hebt. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt.
Groeiende online consumentenmarkt
Door de snelle groei van de online consumentenmarkt en het ontwikkelen van digitale oplossingen blijft de Chinese e-commerce-omzet groeien. In 2021 groeide de markt met 15%. Consumenten kopen ruim 30% van hun non-food producten online. De markt voor online boodschappen groeit naar verwachting sterk de komende periode, van 10% in 2019 tot meer dan 20% in 2022.
Chinese consumenten richten zich steeds vaker op het buitenland. Nederland heeft bijvoorbeeld een goede naam op het gebied van babyproducten, cosmetica en persoonlijke verzorging. Vooral voor de groeiende middenklasse in grote steden zijn overzeese luxe (merk)producten een categorie op zich geworden.
Aanwezigheid
China heeft meer dan 1,4 miljard inwoners. Van deze inwoners heeft ongeveer de helft toegang tot internet. Van die 600 miljoen is 81% jonger dan 39 jaar. Vooral de jongere generatie heeft het online shoppen ontdekt. Alleen al de omvang maakt de Chinese markt interessant voor je online business. Als je in China een eigen webshop start heb je een bedrijfsvestiging of lokale samenwerking nodig, bijvoorbeeld via een joint venture.
Voor online verkopen in China heb je lokaal geen fysieke vestiging nodig. Via een lokaal internetplatform kun je prima online zakendoen. Chinese consumenten zijn terughoudend met producten kopen bij een buitenlandse webshop. Door het aanbieden van je producten op een platform verlaag je de drempel voor je Chinese potentiële klant.
Online marktplaatsen
Het aanbieden van je producten op één van de top 10 Chinese marktplaatsen als Taobao, Pinduoduo, JD, Tmall of Alibaba biedt verschillende voordelen:
- Een lokaal platform is bekend bij de consument en wekt hierdoor vertrouwen.
- Een platform biedt betaal- en gebruiksgemak. Alipay en WeChat Pay zijn Chinese marktleiders in online betalingen.
- Met je eigen shop binnen een vertrouwd platform krijg je eerder naamsbekendheid dan wanneer je zelfstandig met een webshop start op de Chinese markt.
- Een platform kan je tegen betaling ondersteunen met lokale logistieke voorzieningen.
Je producten via een Chinees platform verkopen heeft ook nadelen. Zo eisen de meeste Chinese marktplaatsen dat je als verkoper de importbelastingen voor je klant in China betaalt.
Meeliften
Het bereik van Chinese e-commerceplatformen is enorm. De drempel voor het openen van een lokale shop binnen een platform is laag. Daarbij blijven Chinese platformen in nieuwe technologie investeren. Denk aan het toepassen van blockchain, data verzamelen voor betere verkoopcijfers, virtuele showrooms, digitaal betalen en snelle bezorg- of klantenservice. Op deze vlakken loopt China voor op Nederland. Zo onderzoekt de Canton Fair, één van China’s grootste beurzen, de mogelijkheden van digitale beurzen en tentoonstellingen via platformen. Ontwikkelingen waar jij met je shop op meelift.
Teksten en foto’s
Chinese consumenten houden van details. Plaats zoveel mogelijk foto’s op je productpagina’s binnen het platform. Vertaal je teksten niet alleen vanuit het Nederlands, maar schrijf deze voor een Chinees publiek. Zo sluiten je productpagina’s aan op de verwachting van de Chinese consument.
Marketing
De marketingstrategieën van Chinese online marktplaatsen zijn modern en vernieuwend. De marketing van Alibaba bijvoorbeeld, heeft wereldwijde invloed. Zo kent iedereen inmiddels ‘Singles Day’. Deze feestdag is op 11 november en werd ooit in China bedacht. Inmiddels wordt deze dag ook in Nederland gevierd. Online winkelevenementen dragen bij aan de groei van de Chinese e-commercemarkt.
Smartphone
De smartphone is populair in China. Het land kent wereldwijd de meeste smartphonegebruikers. Meer dan 500 miljoen Chinezen winkelen maandelijks mobiel. Mobiele e-commerce (m-commerce) is een alsmaar groeiende markt. Zorg dan ook dat je webshop mobiel goed leesbaar en bruikbaar is.
Social media
WeChat is als grootste socialmediaplatform in China hét communicatiemiddel binnen m-commerce. Voor alle lagen van de Chinese bevolking. Van lokale boeren die via een eigen winkel op WeChat hun groenten aan een breed publiek verkopen. Tot aanbieders van A-merken die zich op de hogere segmenten richten. WeChat maakt het betreden van de Chinese markt met een beperkt budget mogelijk. Het is een alles-in-één-app met enorme e-commercekansen.
Naast WeChat zijn onderstaande kanalen populair in China:
- Tencent QQ: een berichtenservice met meer dan 800 miljoen gebruikers.
- Qzone: een betaalde website voor blogs, video’s, foto’s en muziek.
- Sina Weibo: een berichtenplatform met microblogs, vergelijkbaar met Twitter en Facebook.
Videocommerce
De Chinese bevolking heeft geen toegang tot YouTube. Vergelijkbare kanalen voor het gebruik van video’s zijn Youku, Tudou, TikTok of Douyin. Douyin is de moedermaatschappij van TikTok en richt zich vooral op een jong publiek. Via videocommerce wordt een merk of product uitgelicht, met als uiteindelijk doel verkoop. Zorg voor lokale inhoud van je berichten en gebruik lokale beroemdheden. De jonge generatie struint daarnaast Instagram af op zoek naar nieuwe producten en merken. Instagram wordt dan ook meer en meer ingezet voor het realiseren van verkopen in webshops.
Baidu
Populaire zoekmachines als Google of Bing worden nauwelijks gebruikt in China. Chinezen zoeken met Baidu. Deze zoekmachine richt zich in het bijzonder op de Chinese markt en cultuur. Als je actief wilt worden op de Chinese markt, pas je online marketingactiviteiten dan aan naar de wensen van Baidu-gebruikers.
Logistiek
Als je start met e-commerce in China, vraag jezelf dan eerst af of je lokaal wilt leveren of vanuit Nederland. Levering vanuit Nederland is gemakkelijker. Je hebt geen registratie van je bedrijf in China nodig. Houd wel rekening met de Chinese producteisen en exportregels. Zo pak je jouw e-commerce buiten de EU aan.
Lokaal verzenden
Kies je voor lokaal verzenden, dan zit je dichter op de markt. Je levert je product sneller aan je klant en kunt zo beter concurreren. De Chinese consument stelt hoge eisen aan de levertijd. Liever een levering binnen het uur dan bezorging dezelfde dag. Onderzoek daarom wat belangrijk is in jouw markt als het gaat om levertijden, concurrentie en vindbaarheid op het internet.
Wees duidelijk
Welk kanaal je ook kiest, zorg voor een hoge productkwaliteit en openheid in je prijsstelling en retourbeleid. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wie de invoerbelasting betaalt. De klant of jijzelf. De Chinese douane controleert steeds meer zendingen. Buitenlandse bedrijven betalen daardoor vaker belasting, ook op persoonlijke kleine pakketjes.
Meten is weten
Op Statista vind je marktcijfers over e-commerce in China. Onderzoek de Chinese markt voordat je deze opgaat. Ga in gesprek met lokale partijen. Ervaar het land zelf en praat met mensen die er wonen en werken. Zij weten het beste of je product kans van slagen heeft op de Chinese markt. Zo kom je erachter welke informatie je nog mist. Of wat je misschien nog aan je product moet veranderen om de Chinese consument voor je te winnen. Dit kan iets kleins zijn. Bijvoorbeeld een luxere verpakking of een persoonlijk tintje in de vorm van een handgeschreven kaart.