Zo controleer je de invoerrechten voor je Chinese klant

Bij export van je producten naar China betaalt je importeur meestal invoerrechten. Om de verkoopprijs aan je Chinese klant te kunnen bepalen, wil je vooraf weten of China invoerrechten heft op je producten. Hierdoor wordt de kostprijs voor je Chinese importeur namelijk hoger. Je vindt de tarieven in Access2Markets van de Europese Commissie. Deze tarieven hangen af van de HS-code en de waarde van je goederen. Je klant betaalt ook invoer-btw in China.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Je Chinese importeur betaalt meestal de bovengenoemde belastingen. Als exporteur regel je dit alleen voor je Chinese klant als je hierover afspraken hebt gemaakt. Met dit voorbeeld weet je hoeveel invoerrechten je Chinese klant betaalt. 

Invoerrechten China

Voor het bepalen van je positie op de Chinese markt heb je meer informatie over de nationale verkoopprijzen nodig. Hiervoor moet je voor je producten de invoerrechten in China weten. 
Met het voorbeeld hieronder zoek je zelf de invoerrechten voor je product in China op.

Voorbeeld fruitsorteermachine

Je bent leverancier van fruitsorteermachines. Je wilt opzoeken hoeveel invoerrechten je klant in China betaalt. Volg de stappen hieronder.

  1. Ga naar Access2Markets. Of bekijk in de video hoe je Access2Markets gebruikt. 
  2. Vul in het veld ‘Productnaam of HS-code’ 8433 60 in. Dit zijn ‘machines voor het reinigen of sorteren van eieren, vruchten of andere landbouwproducten’.

    Ieder product heeft een andere HS-code. Weet je de HS-code voor je product niet? Neem dan contact op met de Douanetelefoon: 0800 01 43 of met het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  3. Kies in het veld ‘Land waaruit’ het land waaruit je exporteert, bijvoorbeeld Nederland. In het veld ‘Land waarheen’ zoek je China op. Klik dan op ‘zoeken’.
  4. In dit scherm zie je dat China de HS-code 8433 60 verder onderverdeelt in 8433 60 10, ‘machines voor het reinigen of sorteren van eieren’. En in 8433 60 90, ‘andere, ofwel machines voor het reinigen van vruchten of andere landbouwproducten’.

    Voor de fruitsorteermachine kies je code 8433 60 90. Je komt nu in het onderdeel ‘Tarieven’. Je ziet twee tarieven. Een GEN, algemeen recht van 30% en een MFN-tarief van 5%. GEN staat voor ‘general duty rate’. MNF betekent ‘Most Favoured Nation’. Klik op het MFN-tarief. Dan zie je dat producten uit Nederland volgens deze database onder dit tarief vallen. Je Chinese importeur betaalt voor je fruitsorteermachine 5% invoerrechten.

    Aan de linkerkant staat ‘Taxes’ of 'Belastingen'. Als je hierop klikt, zie je dat je Chinese importeur 9% invoer-btw betaalt voor fruitsorteermachines. China gebruikt naast een tarief van 9% ook een btw-tarief van 13%. Voor bepaalde producten heft China daarnaast een verbruiksbelasting, ook wel ‘consumption tax’ genoemd. Voor alcoholische producten, tabak, motorvoertuigen en sommige luxegoederen bijvoorbeeld.

    Onder ‘Procedures and formalities’ of 'Procedures en formaliteiten' vind je informatie over de nationale wetten en regels in China. Hier zie je ook welke algemene of speciale documenten je nodig hebt voor de Chinese douane.

De Chinese douane berekent de invoerrechten over de CIF-waarde van de goederen. CIF staat voor Cost, Insurance en Freight. Deze waarde is de optelsom van de prijs, die een Chinese importeur betaalt voor de goederen. Plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de plaats van binnenkomst in China. 

Voorbeeld bij import in China

Prijs voor 1 fruitsorteermachine10.000 US-dollar
Transport- en verzekeringskosten van Rotterdam naar China  1.000 US-dollar
CIF-waarde11.000 US-dollar
Te betalen invoerrechten = 5% over CIF-waarde      550 US-dollar

Invoer-btw in China

Sommige Chinese importeurs staan ingeschreven als ‘general VAT taxpayers’. Zij vragen bij invoer in China de betaalde Chinese invoer-btw terug via hun btw-aangifte. Als je Chinese importeur een jaaromzet tot 5 miljoen Chinese renminbi (RMB) heeft, zijn de btw-regels simpeler. Deze bedrijven heten in China ook wel ‘small scale taxpayers’. Zij kunnen geen Chinese invoer-btw terugvragen.

Nederlandse bedrijven die zelf producten in China importeren, kunnen over het algemeen geen Chinese btw terugvragen. Dit kan wel met een vestiging in China die als general VAT taxpayer staat ingeschreven. 

Voor de verkoop van producten aan Chinese consumenten vanuit je Nederlandse bedrijf heb je een Chinese douaneagent nodig. Die betaalt dan de Chinese invoer-btw. Bijvoorbeeld als je via je webshop aan Chinese consumenten verkoopt. 

Hulp

Expediteurs helpen je bij het uitklaren en vervoeren van je exportzending. Hiervoor berekenen ze kosten. Bijvoorbeeld voor het opmaken van de uitvoeraangifte en het invullen van andere exportdocumenten die je nodig hebt.Â