Zakendoen met China, dit moet je weten

China heeft één van de grootste economieën ter wereld. Deze draait op de export van goederen. Dit maakt het land sterk afhankelijk van de wereldwijde vraag naar producten. China is één van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.

In dit artikel lees je meer over de actuele situatie en zakelijke kansen die China je biedt. En hoe je voldoet aan speciale regels bij import en export.

Actueel

Corona

De Chinese regering heeft de coronamaatregelen versoepeld. Het aantal coronabesmettingen in China stijgt. Reizigers vanuit China mogen sinds 10 januari 2023 alleen Nederland in met een negatieve coronatest. Met deze aanpak volgt Nederland het beleid van andere Europese landen.

Verstoringen in de toeleveringsketen kunnen voor productievertragingen en leveringsproblemen zorgen. Daarnaast zorgen prijsstijgingen voor een afnemende vraag naar producten.

Meer over maatregelen, reisadviezen en grenscontroles lees je op de website van de Rijksoverheid. Veelgestelde vragen over het coronavirus in China beantwoordt RVO.

Wederzijdse handel

De Chinese economie draait vooral op nijverheid en de primaire sector, de economische sector die grondstoffen en voedsel levert. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China, blijkt uit CBS-cijfers. Vooral toestellen voor telecommunicatie, elektrische apparaten, kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines.

Nederland exporteerde in 2021 voor meer dan 14 miljard euro naar China. Belangrijkste exportproducten zijn bereide voedingsmiddelen, gespecialiseerde machines en elektrische apparaten. Bekijk de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en China.

Kansrijke sectoren

Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard heeft China de meeste inwoners ter wereld. Een enorm land met grote regionale verschillen. Focus op de regio met de beste kansen voor je product of dienst.

Kansen liggen onder andere in de e-commerce, waterstof-, maritieme- en agrifoodsector. In de waterstof-, tuinbouw- en agrifoodsector blinkt Nederland uit in kennis, groei en vernieuwing. Je doet vooral goede zaken als je iets nieuws biedt. Iets dat Chinezen zelf niet kunnen. En wel nodig hebben voor de ontwikkeling van hun land. Denk aan het opwekken van energie uit waterstof of het verduurzamen van havens. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda van de Chinese overheid. Ontdek meer zakelijke kansen in China.

Contacten leggen

Het vinden van de juiste leveranciers of afnemers kost tijd. Door een bezoek aan een lokale vakbeurs krijg je inzicht in de Chinese markt. Hier leg je de eerste contacten, ga je relaties aan en zo bouw je een netwerk op. Deelnemen aan een gezamenlijke beursinzending helpt hier ook aan mee. In China kan deelname aan een handelsmissie deuren voor je openen die anders gesloten blijven. Beurzen en tentoonstellingen vind je bijvoorbeeld op AUMA of TradeFairDates.

Chinese zakenpartner

Je vindt een Chinese leverancier en wilt graag zakendoen. Controleer eerst of je met een betrouwbare partij in zee gaat. De meeste landen hebben een handelsregister waar een bedrijf ingeschreven moet staan. Dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een leverancier. Maar zo zie je wel of het bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In China beheert het National Enterprise Credit Information Publicity System het handelsregister. In dit register vind je bedrijfsinformatie zoals de bedrijfsnaam, het registratienummer en de activiteiten van het bedrijf. Deze website is alleen in het Chinees beschikbaar.

Een geregistreerd bedrijf in Hong Kong controleer je op de website van de overheid in Hong Kong. Dit is ‘The Cyber Search Centre of the Integrated Companies Registry Information System (ICRIS). En vraag het lokale ambassadenetwerk om ondersteuning hierbij. Op verzoek voeren zij een company check voor je uit. Zo weet je zeker dat het Chinese bedrijf bestaat.

Smartphone

Wereldwijd heeft China de meeste smartphonegebruikers. Veel communicatie gaat via een berichtenapp op de telefoon. WeChat, Tencent QQ en Sina Weibo zijn de meest populaire berichtenapps. Europeanen gebruiken standaard WhatsApp. Deze app kun je in China niet gebruiken. Gebruik daarom in het contact met je Chinese relaties een Chinees systeem.

Ondersteuning

Verschillende organisaties ondersteunen je bij je zoektocht naar geschikte partners. Soms moet je hiervoor betalen.

  • Enterprise Europe Network (EEN) biedt toegang tot een professioneel netwerk van meer dan 600 organisaties in 56 landen waaronder China. In de digitale databank van EEN vind je Chinese bedrijven die op zoek zijn naar samenwerkingspartners.
  • RVO helpt bij het vinden van betrouwbare Chinese zakenpartners. Hiervoor gebruikt RVO het buitenlandnetwerk. In dit netwerk zitten onder andere ambassades en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s). RVO maakt een overzicht van zakenpartners voor je op basis van je specifieke vragen en eisen. Ook is een persoonlijke introductie mogelijk.
  • Nederland heeft in China een economisch netwerk van ambassades, consulaat-generaals en NBSO’s. Medewerkers hiervan kennen de Chinese markt, hebben een lokaal netwerk en spreken de taal. Op verzoek voeren ze een company check voor je uit. Dan weet je of een Chinees bedrijf echt bestaat.

Zakelijke cultuur

Zakendoen in China vraagt een lange adem. Na verloop van tijd pluk je de vruchten van je aanpak. Voor een Chinees bedrijf zijn je contacten belangrijker dan je bedrijf. Vertrouwen gaat boven een getekend contract.

Door de taalbarrière vinden veel Nederlandse ondernemers de communicatie met Chinezen lastig. Weinig Chinezen spreken Engels. Neem bij een zakelijke afspraak je eigen tolk mee. Als je een presentatie geeft of communicatiematerialen meeneemt, laat deze dan vertalen voordat je naar China vertrekt. Zo zijn er nog meer do’s en don'ts.

Betalingsverkeer

Je Chinese zakenpartner vraagt voor betalingen aan andere landen een buitenlands wisselkoersbedrag aan bij SAFE. SAFE staat voor State Administration of Foreign Exchange. Betalingen in China vragen hierdoor extra tijd.

Het maakt niet uit welke betalingsvorm je gebruikt. Vooruitbetalen en het betalen via een Letter of Credit (L/C) zijn gebruikelijk. Chinezen leveren liever niet op factuur. Informeer altijd bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste bij de koop of verkoop past. Vraag ook welke betaalgewoonten en -gedrag in China gangbaar zijn.

Contracten schriftelijk vastleggen

Al vindt een Chinees vertrouwen belangrijker dan een getekend contract, leg je afspraken altijd schriftelijk vast. Laat dit contract beoordelen door een jurist met kennis van het Chinese recht.

Spreek ook af wie het transport betaalt en regelt. Bepaal met elkaar onder welke Incoterm® de levering plaatsvindt en neem deze op in je contract. Gebruik bijvoorbeeld deze modelcontracten.

Goederen exporteren

De order is binnen en je exporteert je product naar China. Naast een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms aanvullende exportdocumenten nodig. Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. In je administratie moet je kunnen aantonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Bijvoorbeeld met de uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.

Producteisen

China stelt hoge eisen aan producten. Bij de invoer vindt een registratie van de goederen plaats. Goederen moeten voldoen aan Chinese normen. Wanneer producten niet aan deze eisen voldoen, houdt de Chinese douane de zending tegen. Producten zonder CCC-markering en goederencode mogen het land niet in. CCC staat voor China Compulsory Certification. China erkent geen CE-markering. De producteisen hangen af van het soort product dat je exporteert.  In Access2Markets staat informatie over productgroepen, bijbehorende producteisen, documenten of certificaten en invoerrechten in China.

Registratieverplichting voedselproducten

In april 2021 maakte de General Administration of Customs in China (GACC) het 'besluit 248' bekend. De GACC is de Chinese douane. Dit besluit houdt een ‘Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food’ in. Voor het exporteren van voedselproducten naar China heb je een officiële registratie nodig als je het voedsel produceert, verwerkt of opslaat. Per 1 januari 2022 gelden in China ook nieuwe regels voor etiketten op voedselproducten. Zo moet je nieuwe registratienummer op de binnen- en buitenverpakking van je product staan.

Goederen importeren

Nederlandse bedrijven importeren meer uit China dan dat ze naar dat land exporteren. Van alles wat we uit China importeren, verlaat ongeveer twee derde Nederland in onbewerkte staat.

Ga na welke documenten je nodig hebt en of er extra kosten zijn. Zo pak je de import van producten uit China aan.

Transport

Nederland heeft voldoende ervaren logistieke dienstverleners die op de hoogte zijn van douaneprocedures in China. Expediteurs zorgen voor een vlotte afwikkeling van je zending. Ook nemen zij je douane-administratie uit handen.

Veel vervoer van en naar China vindt in containers plaats over zee of per spoor. Kleinere zendingen gaan ook via luchtvracht. Maak vooraf goede afspraken met je Chinese zakenrelatie. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in het contract.

Dienstverlening

Bij het verrichten van diensten in China heb je een uitnodigingsbrief van je Chinese relatie en een Z-visum nodig. Dit werkvisum vraag je aan bij het China Visa Application Service Center. Deze organisatie verzorgt de visumaanvragen voor de Chinese Ambassade in Den Haag.

Bij het uitvoeren van werkzaamheden in China neem je misschien gereedschap mee. Deze spullen neem je ook weer mee terug. Bij tijdelijke invoer in China en wederinvoer in de EU kun je een ATA-carnet gebruiken. Dit goederenpaspoort voorkomt dat je invoerrechten, btw of een borgsom betaalt.

In het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst zoek je op of je diensten in Nederland of China zijn belast met btw.