Zakendoen met China, dit moet je weten

China heeft één van de grootste economieën ter wereld. Deze draait op de export van goederen. Dit maakt het land sterk afhankelijk van de wereldwijde vraag naar producten. China is één van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2023 voor ruim 59 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.

KVK Online sessie: starten met import

Importeren biedt je bedrijf kans voor groei. Doe mee aan dit event.

Meld je aan

In dit artikel lees je meer over de actuele situatie en zakelijke kansen die China je biedt. En hoe je voldoet aan speciale regels bij import en export.

Actueel

Strijd over chips

Vanaf september 2023 legt de Nederlandse regering de export van chipmachines naar China aan banden. China slaat terug. De Chinese overheid beperkte vanaf 1 augustus 2023 de export van grondstoffen voor de productie van chips. Dit gaat over de twee belangrijkste grondstoffen germanium en gallium. De industrie in Nederland importeert veel van deze grondstoffen. Voor het produceren van chips, zonnepanelen en zonnecellen. Chinese bedrijven moeten voor het exporteren van deze goederen eerst toestemming van de regering krijgen. (Bron: NU.nl

Handel met China

De Chinese economie draait vooral op nijverheid en de primaire sector, de economische sector die grondstoffen en voedsel levert. Nederlandse bedrijven importeerden in 2023 voor ruim 59 miljard euro aan goederen uit China, blijkt uit CBS-cijfers. Vooral toestellen voor telecommunicatie, elektrische apparaten, kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines.

Nederland exporteerde in 2023 voor meer dan 30 miljard euro naar China. Belangrijkste exportproducten zijn bereide voedingsmiddelen, gespecialiseerde machines en elektrische apparaten. Bekijk de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en China.

Kansrijke sectoren

Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard heeft China de meeste inwoners ter wereld. Een enorm land met grote verschillen per regio. Richt je aandacht op de regio met de beste kansen voor je product of dienst.

Kansen liggen bijvoorbeeld in de e-commerce, waterstof-, maritieme- en agrifoodsector. In de waterstof-, tuinbouw- en agrifoodsector blinkt Nederland uit in kennis, groei en vernieuwing. Je doet vooral goede zaken als je iets nieuws biedt. Iets dat Chinezen zelf niet kunnen. En wel nodig hebben voor de ontwikkeling van hun land. Denk aan het opwekken van energie uit waterstof of het verduurzamen van havens. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda van de Chinese overheid. Ontdek meer zakelijke kansen in China.

Contacten leggen

Het vinden van de juiste leveranciers of afnemers kost tijd. Door een bezoek aan een nationale vakbeurs krijg je inzicht in de Chinese markt. Hier leg je de eerste contacten, ga je relaties aan en zo bouw je een netwerk op. Deelnemen aan een gezamenlijke beursinzending helpt hier ook aan mee. In China opent je deelname aan een handelsmissie soms deuren voor je die anders gesloten blijven. Beurzen en tentoonstellingen vind je bijvoorbeeld op AUMA of TradeFairDates.

Chinese zakenpartner

Je vindt een Chinese leverancier of klant en wilt graag zakendoen. Controleer eerst of je met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat. De meeste landen hebben een handelsregister waar een bedrijf ingeschreven moet staan. Dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een leverancier. Maar zo zie je wel of het bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In China verzorgt het National Enterprise Credit Information Publicity System het handelsregister. In dit register vind je informatie over bedrijven. De bedrijfsnaam, het registratienummer en de activiteiten van het bedrijf bijvoorbeeld. Deze website is alleen in het Chinees beschikbaar.

Een geregistreerd bedrijf in Hong Kong controleer je in het Companies Registry van de overheid in Hong Kong. 

En vraag het nationale ambassadenetwerk om ondersteuning hierbij. Op aanvraag voeren zij een company check voor je uit. Zo weet je zeker dat het Chinese bedrijf bestaat.

Smartphone

China heeft de meeste smartphonegebruikers van de wereld. Veel communicatie gaat via een berichtenapp op de telefoon. WeChat, Tencent QQ en Sina Weibo zijn de meest populaire berichtenapps. Europeanen gebruiken meestal WhatsApp. Deze app werkt niet in China. Gebruik daarom in het contact met je Chinese relaties een Chinees systeem.

Wil je je plannen met een adviseur bespreken? Bel dan met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.

Zakelijke cultuur

Zakendoen in China vraagt een lange adem. Na verloop van tijd pluk je de vruchten van je aanpak. Voor een Chinees bedrijf zijn je contacten belangrijker dan je bedrijf. Vertrouwen gaat boven een getekend contract.

Door de taaldrempel vinden veel Nederlandse ondernemers de communicatie met Chinezen lastig. Weinig Chinezen spreken Engels. Neem bij een zakelijke afspraak je eigen tolk mee. Als je een presentatie geeft of communicatiematerialen meeneemt, laat deze dan vertalen voordat je naar China vertrekt. Zo zijn er nog meer do’s en don'ts.

Betalingsverkeer

Je Chinese zakenpartner vraagt voor betalingen aan andere landen een buitenlands wisselkoersbedrag aan bij SAFE. SAFE staat voor State Administration of Foreign Exchange. Betalingen in China vragen hierdoor extra tijd.

Het maakt niet uit welke betalingsvorm je gebruikt. Vooruitbetalen en betalen via een Letter of Credit (L/C) komen veel voor. Chinezen leveren liever niet op factuur met achteraf betaling. Vraag altijd bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste bij de koop of verkoop past. Vraag ook welke betaalgewoonten en -gedrag in China normaal zijn.

Contracten schriftelijk vastleggen

Al vindt een Chinees vertrouwen belangrijker dan een getekend contract, zet je afspraken altijd op schrift. Laat dit contract nakijken door een jurist met kennis van het Chinese recht.

Spreek ook af wie het transport betaalt en regelt. Bepaal met elkaar onder welke Incoterm® de levering gebeurt. En neem deze op in je contract. Gebruik bijvoorbeeld deze modelcontracten.

Goederen exporteren

De opdracht is binnen en je exporteert je product naar China. Naast een factuur, transportdocument en paklijst heb je soms extra exportdocumenten nodig. Op de factuur aan je Chinese klant zet je 0% btw. In je administratie bewijs je dat de goederen de EU verlaten hebben. Bijvoorbeeld met de uitvoeraangifte, transportdocumenten en betaalbewijzen.

De Chinese importeur betaalt meestal de invoerrechten in China. Deze heffing verhoogt de kostprijs voor je Chinese klant. Als exporteur regel je dit alleen voor je Chinese klant als je hierover afspraken hebt gemaakt. 

Bereid je exportplannen naar China voor met het stappenplan exporteren

Producteisen

China stelt hoge eisen aan producten. Bij de invoer vindt een aanmelding van de goederen plaats. Goederen moeten voldoen aan Chinese regels. Wanneer producten hier niet aan voldoen, houdt de Chinese douane de zending tegen. Producten zonder CCC-markering en goederencode mogen het land niet in. CCC staat voor China Compulsory Certification. China accepteert geen CE-markering. De producteisen hangen af van het soort product dat je exporteert. In Access2Markets staat informatie over productgroepen, producteisen, documenten of certificaten en invoerrechten in China.

Registratieplicht voedselproducten

Voor het exporteren van voedselproducten naar China heb je sinds 2022 een officiële registratie nodig als je het voedsel produceert, verwerkt of opslaat. Ook heeft China nieuwe regels voor etiketten op voedselproducten. Zo moet je nieuwe registratienummer op de binnen- en buitenverpakking van je product staan.

Goederen importeren

Nederlandse bedrijven importeren meer uit China dan dat ze naar dat land exporteren. Van alles wat we uit China importeren, verlaat ongeveer twee derde Nederland in onbewerkte staat.

Ga na welke documenten je nodig hebt en of er extra kosten zijn. Zo pak je de import van producten uit China aan.

Transport

Nederland heeft voldoende ervaren logistieke dienstverleners die op de hoogte zijn van douaneprocedures in China. Expediteurs zorgen voor een snelle afwikkeling van je zending. Ook nemen zij je douane-administratie uit handen.

Veel vervoer van en naar China gebeurt in containers over zee of per spoor. Kleinere zendingen gaan ook via luchtvracht. Maak vooraf goede afspraken met je Chinese zakenrelatie. Spreek met elkaar een Incoterm® af en zet deze in het contract.

Dienstverlening

Bied je diensten in China aan? Dan heb je een uitnodigingsbrief van je Chinese relatie nodig. En een Z-visum. Dit werkvisum vraag je aan bij het China Visa Application Service Center. Deze organisatie verzorgt de visumaanvragen voor de Chinese Ambassade in Den Haag.

Bij het uitvoeren van werkzaamheden in China neem je misschien gereedschap mee. Deze spullen neem je ook weer mee terug. Gebruik dan een ATA-carnet bij je tijdelijke invoer in China. En het opnieuw invoeren in de EU. Dit noem je ook wel wederinvoer. Met dit goederenpaspoort betaal je geen invoerrechten, btw of een borgsom. 

In het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst zoek je op wat je met de btw moet doen.