E-commerce in Italië: pak je kansen nu
- Sandra Visser-Meijer
- Achtergrond
- 23 mrt 2023
- Bijgewerkt 4 jan 2023
- 6 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Met ruim 60 miljoen inwoners vormt Italië een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. Naast Spanje is het één van de snelst groeiende e-commercemarkten in Europa. Door Europese fondsen, stimuleringsmaatregelen van de regering, snelle digitalisering en de coronapandemie heeft de Italiaanse e-commercemarkt de komende drie tot vijf jaar nog volop ruimte voor nieuwe aanbieders.
Italianen startten later met online winkelen dan bijvoorbeeld Nederlanders en Duitsers. Inmiddels bedroegen de online aankopen in Italië 39,4 miljard euro in 2021. Vergeleken met 2020 zet de groei van de productverkopen met 18% door. Met een groei van 36% stijgt ook de markt voor dienstverlening. Deze groeiende e-commercemarkt biedt kansen voor Nederlandse webshops. Mieke Bos van Cottona vertelt in dit artikel hoe zij haar Italiaanse webshop startte. Deze onderwerpen komen aan bod:
- Marktonderzoek
- Producten in je webshop
- Marktbenadering
- Aanvragen lokale domeinnaam
- Betaalmogelijkheden
- Btw bij afstandsverkopen in Italië
- Webwinkelkeurmerken
- E-commercemarkt in Italië
Marktonderzoek
Voor een succesvolle marktentree begin je met marktonderzoek. Dit kun je online doen en fysiek in het land zelf.
Online onderzoek
Voor marktonderzoek heb je basiskennis van de Italiaanse taal en cultuur nodig. Gebruik in je online marktonderzoek Italiaanse sleutelwoorden die voor jouw product en branche belangrijk zijn. Sleutelwoorden noem je ook wel keywords. Hiermee achterhaal je de kansen in jouw sector. De Nederlandse Ambassade in Rome en het Consulaat-Generaal in Milaan onderzochten de e-commercekansen voor Nederlandse ondernemers op de Italiaanse markt. Zo zijn er kansen voor Nederlandse aanbieders van mode, cosmetica, bloemen en planten.
Dat er ook kansen in andere sectoren zijn, bewijst Mieke Bos, eigenaresse van Cottona. In een atelier in Panningen maakt dit bedrijf tafellinnen van Europese stoffen. Cottona heeft zes webshops; in Nederland, Italië, België, Duitsland, Frankijk en Spanje. Bos deed zelf marktonderzoek.
Ze houdt voor haar bezoek aan een nieuwe markt de marktontwikkelingen online in de gaten. Haar advies: “Stap in als de omzet op de markt nog beperkt is. Het aantal aanbieders is dan gering en de marketingkosten zijn relatief laag. Zo groei je met de markt mee.” Je hebt vaak twee tot drie jaar nodig voordat je als aanbieder bekend bent in de markt en je webshop gaat groeien. Samen met collega’s bezocht Bos vervolgens Italië en deed veldonderzoek.
Veldonderzoek
Bij het verkennen van een nieuwe markt wil Bos de cultuur begrijpen, een gevoel krijgen bij het land en ervaren hoe de inwoners zijn. “Je vindt niet alle informatie online. Vergelijk het Italiaanse assortiment met jouw aanbod en kijk naar de prijsstelling. Bepaal voor jezelf of je hierin meekunt of misschien je productaanbod of -prijs moet aanpassen.”
Producten in je webshop
Voor online verkopen in Italië gelden Europese regels. Deze regels beschermen consumenten zodat zij veilig online kunnen shoppen. Ze zijn vergelijkbaar met de regels in Nederland. Een Italiaanse webshop starten is hierdoor laagdrempelig.
Producteisen
Onderzoek of je product aan de Italiaanse producteisen voldoet. Vaak gelden de EU-producteisen. Voor bepaalde producten kunnen Italiaanse wetten en regels gelden. Bijvoorbeeld etiketterings- en verpakkingsvoorschriften voor voedingsmiddelen.
Verpakkingseisen
Sinds 1 januari 2023 zijn milieu-etiketten op verpakkingen verplicht in Italië. Ook Nederlandse bedrijven die verpakte producten op de Italiaanse markt brengen moeten milieu-etiketten toevoegen aan de verpakkingen. Zo voldoet de Italiaanse overheid aan de EU-richtlijn voor verpakkingen en verpakkingsafval. En kunnen Italiaanse consumenten verpakkingen bij het juiste afval gooien.
Klantbehoefte
Zorg dat je productaanbod past bij de behoefte van je klanten. Segmenteer je doelgroep, deel deze bijvoorbeeld in naar de verschillende Italiaanse regio’s. Het grootste aantal Italiaanse online shoppers woont in het welvarende Noord-Italië, laat eerdergenoemd onderzoek zien. Deze groep is al gewend aan internationale e-commerce. Door het doelgericht gebruiken van je marketingbudget behaal je sneller resultaat dan wanneer je in één keer heel Italië wilt bedienen.
Bos illustreert: “De meeste van onze klanten zitten in het noorden. Bezorgen in de grotere steden gaat makkelijker dan bijvoorbeeld in het zuidelijke puntje van Italië. Denk ook na of je klanten op Sicilië en Sardinië wilt bereiken. Zo niet, vermeld dit dan duidelijk op je website. Wees open in je communicatie.”
Marktbenadering
Je kunt op twee manieren starten met e-commerce in Italië. Je biedt je producten vanuit Nederland aan op een veelgebruikte online marktplaats in Italië. Of je start zelf een webshop in Italië.
Online marktplaats
Italiaanse consumenten winkelen graag op online platformen. Je kunt je producten op zo’n marktplaats aanbieden. Dit betekent dat je zelf geen webshop in Italië start. Op een marktplaats sluiten verkoper en koper een deal. Het platform bemiddelt en ondersteunt bij de aan- en verkoop van producten. Veelgebruikte online platformen in Italië zijn Amazon, eBay en Facebook marketplace. Met een marktaandeel van 38% is Amazon de grootste aanbieder in Italië.
Italiaanse webshop
Je kunt ook starten met een Italiaanse webshop. Dit kun je zelf doen of je besteedt zaken uit aan een partner die goed thuis is op de Italiaanse e-commercemarkt.
Zelf doen
Als je de online verkoop zelf doet, zorg dan voor een Italiaanse uitstraling van je webshop en bedien je klanten in hun eigen taal. Een Italiaanssprekende medewerker en Italiaans telefoonnummer helpen bij de communicatie.
Mede door de cultuurverschillen gelooft Bos heilig in die lokale ‘look-and-feel’ van haar webshop. “Wij leveren vooral maatwerk tafellinnen en versturen de bestellingen vanuit Nederland. De levertijd is geen probleem. Pas na ontvangst van hun bestelling zien onze klanten dat de producten niet uit Italië maar uit Nederland komen.”
Bos communiceert niet zelf met haar klanten. Zij besteedt verkoop, marketing en after-sales uit aan een partner.
Uitbesteden
Een zakelijke partner die de markt kent en de taal spreekt geeft je een groot voordeel. Deze partner communiceert direct met je klanten, bijvoorbeeld over levertijden of garantie. Doorgaans verzend je zelf je producten vanuit Nederland naar je Italiaanse klant met een factuur erbij.
Bos werkt samen met een Nederlandse partner die vestigingen heeft in de landen waar Cottona online verkoopt. “Dit werkt perfect. Onze partner berekent voor zijn diensten een vast bedrag per maand. Aanvullend betalen we maandelijks per telefoongesprek of e-mail.” Deze partner achterhaalde ook producteisen en beantwoordde juridische vragen toen Bos de Italiaanse markt opging.
Aanvragen lokale domeinnaam
Een domeinnaam is het internetadres van je webshop en bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webshop. De extensie past bij je doelgroep en land waarin je zakendoet.
Bos heeft haar webshops met een lokale extensie in de landen zelf geregistreerd. Een aangestelde Nederlandse registrar regelt deze domeinnaamregistratie voor je. “Met een .it-extensie is je webshop voor Italiaanse klanten beter vindbaar in Google. En zo krijgt je webshop meteen een Italiaanse uitstraling.”
Een .it-domeinextensie vraag je aan bij het Italiaanse Registro it. Registro heeft een overzicht van hostingbedrijven, waaronder Nederlandse partijen. Aan een .it-extensie van je webshop zijn geen speciale voorwaarden verbonden. Zolang de beoogde domeinnaam nog vrij is, mag iedereen deze vastleggen.
Betaalmogelijkheden
Italianen betalen graag via PayPal, creditcard en bij ontvangst van de levering. Betalen via bankoverboeking is in opkomst. Als je bankoverboeking als betaalmogelijkheid aanbiedt, overweeg dan een Italiaans bankrekeningnummer. Hiermee gaat betalen makkelijker en sneller.
Het valt Bos op dat veel betalingen via bankoverboeking gaan. “Wij verzenden onze producten pas als we het geld binnen hebben. Bankoverboeking vertraagt de verzending. Maar blijkbaar vinden Italiaanse consumenten een langere levertijd niet erg. Betalen via bankoverboeking is voordelig voor ons. De bankkosten zijn lager dan bij PayPal of betalen via creditcard.”
Btw bij afstandsverkopen in Italië
Als je vanuit je webshop producten aan Italiaanse consumenten verkoopt, geldt het ‘bestemmingslandprincipe’. Dit betekent dat je op de factuur van je Italiaanse particuliere klant Italiaanse btw berekent.
Deze regel geldt ook voor verkoop aan ondernemers die geen btw-aangifte doen en voor rechtspersonen die geen ondernemer zijn. De Italiaanse overheid, het Agenzia Entrate geeft informatie over de Italiaanse btw-tarieven, ofwel Iva - Imposta sul Valore Aggiunto.
Je buitenlandse btw-aangifte kun je op twee manieren regelen:
- Je vraagt een Italiaans btw-nummer aan en doet lokaal aangifte in Italië.
- Je meldt je bedrijf aan voor de Unieregeling binnen het éénloketsysteem (OSS) van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt de btw vervolgens door aan Italië.
Voor je verkopen aan consumenten geldt binnen de EU een drempelbedrag van 10.000 euro. Als je jaarlijks onder dit bedrag blijft, mag je als Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening brengen. Het drempelbedrag is het totaal van leveringen aan je Italiaanse consumenten samen met je andere intra-EU verkopen aan consumenten. Hier vallen je verkopen in Nederland buiten, omdat deze verwerkt worden in je binnenlandse btw-aangifte. Als je in een jaar over de grens van 10.000 euro gaat, bereken je vanaf dat moment het lokale btw-tarief van het land waar je particuliere klant woont.
Bos gebruikt het OSS-systeem van de Nederlandse Belastingdienst. “Dit scheelt tijd. Je doet één aangifte voor alle landen waar je aan consumenten verkoopt. Ik vind het systeem gebruiksvriendelijk. De eerste aangifte verliep vlot.”
Webwinkelkeurmerken
Met een erkend Europees keurmerk voor je Italiaanse webshop laat je zien dat je klant veilig online bij jou kan shoppen. Italiaanse consumenten hechten wel minder waarde aan zo’n keurmerk dan Nederlandse online shoppers.
De webshops van Cottona hebben geen webwinkelkeurmerk. “Onze webshops lopen goed, en tot op heden heb ik geen nadelen ondervonden van het ontbreken van een keurmerk. Ook niet in Nederland.”
Als je meer wilt weten over keurmerken in Italië kun je terecht bij Consorzio Netcomm, de overkoepelende brancheorganisatie voor webwinkels. Vergelijkbaar met Thuiswinkel.org. Naast een eigen keurmerk Sigillo Netcomm informeert de brancheorganisatie je ook over het Ecommerce Europe Trustmark. Een ander keurmerk dat Italië gebruikt is Trusted Shops.
E-commercemarkt in Italië
De Italiaanse organisatie Osservatori Digital Innovation publiceert onderzoeken over de e-commercemarkt in Italië.