Leuk die Brexit-deal, toch betaal ik invoerrechten

Tussen het VK en de EU kun je importeren en exporteren zonder dat je invoerrechten betaalt. Toch zit er een addertje onder het gras. Dit addertje gaat over de oorsprong van je producten.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Je krijgt alleen vrijstelling van invoerrechten voor producten van preferentiële oorsprong. In dit artikel lees je wat preferentiële oorsprong van een product betekent en waarom je soms toch invoerrechten betaalt.

Preferentiële oorsprong

In de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK spraken de landen verlaging en vrijstelling van invoerrechten op elkaars producten af. Dit noem je preferentie. Je hebt alleen voordeel van een lager invoerrecht als je producten van preferentiële oorsprong zijn.

Oorsprongsregels

Of je producten voldoen aan de oorsprongsregels hangt af van de afspraken tussen de EU en het VK. In hun overeenkomst staan regels voor de preferentiële oorsprong van producten. Deze regels vind je in hoofdstuk 2 op pagina L149/60. Speciale regels per product vind je in Bijlage 3 vanaf pagina L149/1032. Voor deze speciale regels zijn ook de aantekeningen belangrijk. Deze aantekeningen staan in Bijlage 2 vanaf pagina L149/1015 van de handelsovereenkomst.

Je kunt de oorsprongsregels ook opzoeken in de ROSA-tool van Access2Markets. Gebruik hiervoor de goederencode van je product. Dit noem je ook wel HS-code.

Invoerrechten

Import uit het VK

Je betaalt geen invoerrechten als je aan de Nederlandse Douane bewijst dat je producten van preferentiële oorsprong zijn. Het bewijs hiervoor is een factuurverklaring van je Britse klant. Dit noem je ook wel Attest van Oorsprong. Zonder factuurverklaring betaal je het invoerrecht voor zogeheten ‘derde landen'. Dit zijn landen buiten de EU. Hoeveel invoerrechten je betaalt hangt af van het product dat je importeert.

Goederen inklaren bij de douane

Hogere kosten

Als je producten importeert betaal je mogelijk invoerrechten en afhandelkosten, ofwel handlingskosten. Hieronder vallen kosten voor de invoeraangifte, controles op goederen van dierlijke oorsprong en plantaardige producten. Maar ook opslag en administratieve zaken. Onder de handlingskosten valt ook het vooraf aanmelden van de importzending in Portbase. Dit doet de expediteur, importeur of vervoerder. Voor veel terminals is vooraf aanmelden verplicht.

Inklarings- en handlingskosten die je vervoerder of pakketbezorger maakt, berekent diegene aan je door. Deze kosten verschillen per vervoerder. Wie de kosten voor inklaring en handling betaalt, hangt af van de afspraken tussen jou en je leverancier. Deze afspraken zet je in de offerte, samen met Incoterms®.

Export naar het VK

Voor producten die je naar het VK exporteert betaalt je klant invoerrechten. Behalve als deze producten van preferentiële EU-oorsprong zijn. Je klant betaalt geen invoerrechten als op de factuur een verklaring staat. Deze factuurverklaring bewijst de preferentiële oorsprong van je product en heet Attest van Oorsprong. Je producten moeten hiervoor aan de preferentiële oorsprongsregels voldoen. Op de website van de Britse overheid zoek je op hoeveel invoerrechten je Britse klant betaalt zonder factuurverklaring.

Voor zendingen met een waarde van 6.000 euro of meer heb je een registratienummer van de Nederlandse Douane nodig. Deze zogeheten REX-registratie betekent dat je bij de douane bekend bent als geregistreerd exporteur. Het REX-registratienummer zet je op de factuurverklaring. Voor zendingen met een factuurwaarde onder 6.000 euro heb je geen REX-registratienummer nodig.

Wil je meer zekerheid of je factuurverklaring aan de juiste regels voldoet? Laat dit door KVK controleren. Zo weet je zeker dat je factuurverklaring klopt.

Wel of geen invoerrechten bij handel tussen EU en VK

Export naar het VK

Controleer voor producten zonder preferentiële EU-oorsprong de invoerrechten van het VK. Hebben je producten een preferentiële EU-oorsprong? Zet een preferentiële oorsprongsverklaring op je factuur. Deze noem je de Attest van Oorsprong. Is de waarde van je zending boven de 6.000 euro? Dan moet je geregistreerde exporteur zijn en heb je een REX-registratie nodig. Deze vraag je aan via de Nederlandse Douane.

Import vanuit het VK

Bekijk voor goederen zonder preferentiële VK-oorsprong hoeveel invoerrechten je betaalt. Bekijk voor goederen met preferentiële VK-oorsprong hoeveel verlaging op invoerrechten je krijgt. Zorg voor een factuurverklaring of importers knowledge van je leverancier. Dit noem je Attest van Oorsprong. Bij import vanuit het VK gebruikt je leverancier diens Britse EORI-nummer.

Voorkom dubbele invoerrechten

Onderzoek welke invloed Brexit heeft op vervoeren van je spullen, de invoerrechten en logistiek. Wanneer je een overzicht hebt van alle extra kosten en administratie, kun je hierin misschien andere keuzes maken.

Krijg je bijvoorbeeld een zending kleding uit China? Dan kan het goedkoper zijn als je deze zending direct naar het VK stuurt. Zonder dat je de kleding inklaart bij de Nederlandse Douane. Zo voorkom je dat je dubbele invoerrechten betaalt. 

Slimmer en goedkoper importeren

Door het handelsverdrag tussen de EU en het VK importeer je producten goedkoper uit het VK. Lees nog zes andere tips waarmee je slimmer en goedkoper importeert.

Opslag in douane-entrepot

Door opslag van goederen in een douane-entrepot voorkom je onnodige kosten. Je slaat de goederen uit niet-EU-landen dan bij binnenkomst in Nederland op onder douaneverband. Dit betekent dat je zending onder toezicht van de douane staat. Je voert ze niet in. Je betaalt dan bijvoorbeeld geen invoerrechten, accijns en btw.

Voorbeeld

Je importeert kleding uit China. De zending uit China komt aan in de haven van Rotterdam. Je exporteert je de kleding naar verschillende klanten in het VK en naar afnemers in de VS en Canada. Doordat je de kleding niet invoert maar in een douane-entrepot opslaat, betaal je in Nederland geen invoerrechten en btw. Je afnemers betalen deze kosten bij invoer van de kleding in het VK, de VS en Canada.