Leuk die Brexit-deal, toch betaal ik invoerrechten

Na het sluiten van de deal tussen de EU en het VK haalde iedereen opgelucht adem. Importeren en exporteren tussen het VK en de EU gaat door zonder dat je invoerrechten betaalt. Toch zit er een addertje onder het gras. Dit addertje gaat over de oorsprong van je producten.

Vrijstelling van invoerrechten geldt alleen voor goederen die van preferentiële oorsprong zijn. Als producten aan deze oorsprongsregels voldoen, dan krijg je verlaging van invoerrechten. In dit artikel lees je wat preferentiële oorsprong van een product inhoudt en waarom je soms toch invoerrechten betaalt.

Preferentiële oorsprong

In het Brexitakkoord tussen de EU en het VK spraken de landen verlaging en vrijstelling van invoerrechten op elkaars producten af. Dit noem je ‘preferentie’. Je profiteert alleen van verlaagd invoerrecht of vrijstelling als je producten van preferentiële oorsprong zijn.

Oorsprongsregels

Of jouw goederen voldoen aan de oorsprongsregels hangt samen met het handelsverdrag tussen de EU en het VK waarin de regels voor de preferentiële oorsprong van producten staan. Deze regels vind je in hoofdstuk twee op pagina L149/60. De specifieke regels per product vind je in Bijlage 3 vanaf pagina L149/1032. Voor deze specifieke regels zijn ook de aantekeningen belangrijk. Deze aantekeningen staan in Bijlage 2 vanaf pagina L149/1015 van het Brexitakkoord. Als alternatief kan je ook de ROSA-tool van de Access2Markets-database van de Europese Commissie gebruiken. Je vindt de regels voor jouw product op basis van een goederencode, die je de HS-code noemt.

Invoerrechten

Import uit het VK

Voor vrijstelling van invoerrechten heb je bewijs voor de douane nodig dat je producten voldoen aan preferentiële oorsprongsregels. Hiervoor heb je een factuurverklaring nodig van je Britse klant. Dit noem je ook wel een Attest van Oorsprong. Zonder factuurverklaring betaal je het invoerrecht voor zogeheten ‘derde landen'. Dit zijn landen buiten de EU. Hoeveel invoerrechten je betaalt hangt af van het product dat je importeert.

Hogere kosten

Het VK is geen EU-land. Als je goederen importeert betaal je naast eventuele invoerrechten ook handlingskosten. Hieronder vallen kosten voor het doen van de invoeraangifte, inspecties op goederen van dierlijke oorsprong en plantaardige producten, langere opslag en administratieve handelingen. De kosten van vooraanmelding van de importzending in Portbase door de expediteur, importeur of vervoerder vallen hier ook onder. Een groot aantal terminals stelt deze vooraanmelding verplicht.

Je vervoerder werkt mogelijk met een ‘Brexit-toeslag’. Inklarings- en handlingskosten die je vervoerder of pakketbezorger maakt, worden aan jou doorbelast. Deze kosten verschillen per vervoerder. Of jij of je leverancier de kosten voor inklaring en handling betaalt, hangt af van de gemaakte afspraken. Deze afspraak leg je in de offerte vast met Incoterms®.

Tip: Naast de voordelen uit het handelsverdrag vind je hier nog zes andere tips waarmee je slimmer en goedkoper importeert.

Export naar het VK

Als je producten naar het VK exporteert betaalt je klant in het VK invoerrechten. Tenzij je producten van preferentiële EU-oorsprong zijn. Je klant krijgt vrijstelling als je met een verklaring op je factuur aantoont dat jouw producten voldoen aan de preferentiële oorsprongsregels. Deze factuurverklaring heet Attest van Oorsprong. Op de website van de Britse overheid zoek je op hoeveel invoerrechten je Britse klant zonder factuurverklaring betaalt.

Voor zendingen met een waarde van 6.000 euro of meer heb je een registratienummer van de douane nodig. Deze zogeheten REX-registratie betekent dat je bij de Nederlandse Douane bekend bent als geregistreerd exporteur. Het REX-registratienummer vermeld je in de tekst van de factuurverklaring. Voor zendingen met een factuurwaarde onder 6.000 euro heb je geen REX-registratienummer nodig.

Wil je meer zekerheid of je factuurverklaring aan de juiste regels voldoet? Neem dan deel aan de pilot waarbij KVK de juistheid van je factuurverklaring bevestigt.

Wel of geen invoerrechten bij handel van goederen tussen EU en VK

Export naar het VK

Check voor goederen zonder preferentiële EU-oorsprong de invoerrechten van het VK. Hebben je goederen een preferentiële EU-oorsprong? Als de waarde onder de 6.000 euro is, betaal je geen invoerrechten. Stel een factuurverklaring op voor zendingen met beperkte waarde. Bij een waarde boven de 6.000 euro betaal je wel invoerrechten. Heb je een REX-registratie? Dan stel je zelf de factuurverklaring op. Zonder REX-registratie moet je er een aanvragen via de douane Geregistreerde exporteur.

Import vanuit het VK

Bekijk voor goederen zonder preferentiële VK-oorsprong hoeveel invoerrechten je betaalt. Bekijk voor goederen met preferentiële VK-oorsprong hoeveel verlaging op invoerrechten je krijgt. Zorg voor een ‘Attest van Oorsprong’ (factuurverklaring) of ‘importers knowledge’. Bij import vanuit het VK gebruikt je leverancier geen REX-registratie, maar zijn Britse EORI-nummer.

Voorkom dubbele invoerrechten

Bedenk welke invloed Brexit heeft op je goederenstroom, invoerrechten en logistieke processen. Wanneer je alle extra kosten en papierwerk in kaart brengt, kun je hierin andere keuzes maken. Krijg je bijvoorbeeld een zending kleding uit China? Dan kan het voordeliger zijn als je deze zending zonder inklaring bij de Nederlandse Douane rechtstreeks naar het VK verzendt. Zo voorkom je dat je dubbele invoerrechten betaalt. Dit versterkt je concurrentiepositie, en scheelt tijd en geld.

Opslag in douane-entrepot

Door opslag van goederen in een douane-entrepot voorkom je onnodige kosten. Je slaat de goederen uit niet-EU-landen dan bij binnenkomst in Nederland op ‘onder douaneverband’ zonder dat je ze invoert. Dit betekent dat je zending onder toezicht van de douane staat. Je betaalt geen invoerrechten, accijns, antidumpingheffing en btw.

Voorbeeld

Je importeert kleding uit China. De zending uit China komt aan in de haven van Rotterdam. Bij inklaring door de Nederlandse Douane betaal je invoerrechten en btw. Hierna exporteer je deze kleding naar verschillende klanten in het VK en naar afnemers in de VS en Canada. Doordat je de kleding in een douane-entrepot opslaat betaal je in Nederland zelf geen invoerrecht en btw. Dat doen je afnemers op het moment dat zij de kleding in het VK, de VS en Canada invoeren.