Importeren uit China, controleer vooraf de regels

Sinds de achttiende eeuw importeren Nederlandse bedrijven producten uit China. Nederlandse ondernemers voeren ongeveer twee derde van hun invoer uit China weer uit naar vooral andere EU-landen. Dit komt door de gunstige ligging van ons land en de aanwezigheid van grote centrale havens. Controleer voordat je zakendoet met een Chinese leverancier of je documenten nodig hebt. En of je extra kosten moet betalen. Bijvoorbeeld invoerrechten of kosten van een douane-expediteur.

Via internet vind je makkelijk Chinese fabrikanten of leveranciers. Vraag eerst een offerte aan, zodat je meer weet over de producten en prijzen. Doe dit voordat je een eerste order plaatst. In dit artikel lees je hoe je de import van producten uit China aanpakt.

Offerte

Controleer in de aangeboden offerte of de leverancier de juiste producten en prijzen aanbiedt. Kijk ook hoe het transport is geregeld en of de zending is verzekerd.
Spreek samen een Incoterm® af. Dit zijn internationale leveringsvoorwaarden. Beide partijen weten dan:

  • Wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer.
  • Wie de kosten rondom het vervoer betaalt.
  • Wie het risico draagt van schade aan, of verlies van de goederen tijdens dit vervoer.

Controleer hoe lang de offerte geldig is. En in welke valuta je moet betalen.

Douane

Bij import van goederen uit China betaal je douanekosten. Voor de invoer van goederen in de EU doe je een elektronische invoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Een douane-expediteur kan deze aangifte voor je bedrijf regelen, zeker als je hiermee geen tot weinig ervaring hebt. Hiervoor worden kosten berekend. Voor douanehandelingen heb je een EORI-nummer nodig. EORI staat voor ‘Economic Operators Registration and Identification’. Met dit nummer wissel je gegevens met de douane uit.

Invoerrechten vanuit China

Bij zakelijk importeren uit China betaal je meestal invoerrechten. De hoogte van deze invoerrechten hangt af van de goederencode of TARIC-code van je product. Ga na hoeveel invoerrechten en eventuele andere importheffingen je betaalt als je producten uit China importeert.

Btw

Bij invoer in Nederland betaal je naast eventuele invoerrechten ook Nederlandse btw. In je btw-aangifte trek je de betaalde btw als voorbelasting af. Dit werkt hetzelfde als bij je inkopen in Nederland. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek.

Als Chinese leveranciers een btw-identificatienummer in Nederland hebben, mogen zij Nederlandse btw in rekening brengen. Zij verzorgen dan ook een btw-aangifte in Nederland. Je trekt de betaalde btw aan je Chinese leverancier af als voorbelasting in je btw-aangifte. Dit mag alleen als je recht hebt op btw-aftrek. Per saldo betaal je dan niets.

Importdocumenten

Welke importdocumenten je nodig hebt, hangt af van het soort product dat je importeert. Een factuur, transportdocument en paklijst zijn standaard importdocumenten. Voor bepaalde producten zijn soms aanvullende documenten nodig. Bijvoorbeeld producten die mogelijk risico opleveren voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu (VGEM). De douane of een douane-expediteur kan je hierover verder informeren.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Als je producten invoert uit een niet-EU-land als China gelden Europese en nationale eisen en regels voor deze producten. Ze moeten veilig en bruikbaar zijn. Je bent als importeur aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Wanneer een product risico's met zich meebrengt, overweeg dan het afsluiten van een productaansprakelijkheidsverzekering.

Betalingsverkeer

Chinese leveranciers leveren liever niet op factuur en vragen vaak om vooruitbetaling. Met vooruitbetaling loop je het risico dat je leverancier de goederen niet levert. Er zijn verschillende betalingsvormen. Informeer bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste past bij je inkoop uit China.

Oplichting en fraude

Zakendoen met landen buiten Europa brengt risico’s met zich mee. Je bent niet de eerste die mogelijk een oplichter of fraudeur tegenkomt. Betaal zo min mogelijk vooruit, en onderhandel over een andere betalingsvorm. Bijvoorbeeld 25% vooruit, 25% bij verscheping en 50% bij levering. Of werk met een Letter of Credit (L/C). Met dit document heb je meer zekerheid over het leveren van de goederen. De Nederlandse Ambassade kan je verder helpen bij een eventueel handelsgeschil.