DJ worden, zo doe je dat

Ben je dj en wil je een eigen bedrijf starten? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Lees hoe je goed voorbereid aan de slag kan als zelfstandig professioneel dj.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Hobby of bedrijf

De kans is groot dat het draaien van platen begon als hobby. Nu wil je je als dj inschrijven bij KVK. Daarvoor is het belangrijk dat je voldoet aan de ondernemerscriteria van KVK. Check aan welke voorwaarden je moet voldoen om je te kunnen inschrijven. 

Het aantal professionele dj's groeit de laatste jaren flink. Op 1 januari 2024 stonden 6.863 dj's ingeschreven bij KVK.

20203.800
20213.938
20225.489
20236.236
20246.863

Nog geen achttien?

Jongeren tot achttien jaar die willen werken, worden door de wet beschermd. Zo mag Pepijn Maat, dj en minderjarig, tot 23.00 uur werken. Als je jonger dan achttien bent, mag je je eigen onderneming starten. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van je ouders. Zonder hulp van zijn ouders was Pepijn niet geweest waar hij nu is. “Ik liep wel tegen mijn leeftijd aan. Ik was bijvoorbeeld veel te jong om bij een label te gaan.” De ouders van Pepijn regelen de zakelijke kant, zoals boekingen en de administratie. Maar zij houden ook in de gaten of school niet onder het ondernemerschap lijdt en dat er genoeg vrije tijd overblijft. 

Bereid je goed voor op het ondernemerschap. Check het stappenplan bedrijf starten onder de 18.

Rechtsvorm

De meeste ondernemers die starten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Die kun je snel en eenvoudig oprichten. Een nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

Geld verdienen

Je wordt niet meteen rijk als je start in de muziek, volgens Pepijn. “Voor je eerste optredens krijg je misschien een fooitje of een cadeaubon. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om voor je eigen belangen op te komen.” Zodra je bekender wordt, kun je geld vragen. Pak dat professioneel aan. Bevestig je tarief per mail, vermeld je algemene voorwaarden en reiskostenvergoeding.

Daarnaast kun je bijverdienen door: 

  • royalty’s vanuit samenwerking met andere artiesten.
  • sponsordeals. Deze kunnen eenmalig zijn of je kunt een contract met de sponsor afsluiten voor langere tijd.
  • inkomsten per download van streamingdiensten.
  • inkomsten per click van YouTube.
  • verkoop van merchandise.

Maak een ondernemingsplan om in te schatten of je genoeg geld kan verdienen als dj. Doe dit voordat je je inschrijft bij KVK.

Investeren

Als dj heb je allerlei apparatuur nodig, waaronder decks, een mixer, speakers, koptelefoon, usb-sticks en een laptop. De kosten die je maakt voor je eigen onderneming zijn een bedrijfsinvestering. Deze kun je fiscaal aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. 

Ken je rechten

Als dj draai je vaak de muziek van iemand anders. Je bent in dat geval muziekgebruiker. Je hebt geen auteursrecht. De persoon die het auteursrecht heeft, hoort een vergoeding te krijgen voor het muziekgebruik. Meer informatie daarover vind je bij BUMA/Stemra. Als je zelf nieuwe muziek maakt, heb je automatisch auteursrecht. Maar dat recht moet je wel vastleggen. Buma/Stemra zorgt voor de bescherming van jouw muziek.

Pepijn geeft als tip: “Stuur als eerste een stick met de opname aangetekend naar jezelf toe. Zo heb je altijd bewijs dat jij die hebt gemaakt.” Maar er is meer. Denk ook aan de bescherming van je naam als handelsnaam, merknaam en domeinnaam. Dit moet je zelf regelen. Er zijn belangenorganisaties voor muzikanten zoals NTB. Daar kun je terecht voor advies en ondersteuning.

Stackbouwers: Lucas & Steve: Ga vanaf dag 1 met je brand aan de slag

Meer weten? Dj- en producersduo Lucas & Steve vertellen hoe hun samenwerking begon. Als dj en producer ben je zeker ook ondernemer. En als je met z’n tweeën bent, hoe werkt dat dan? Hoe zijn de taken verdeeld? Bekijk de video.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande, krijg je als startend ondernemer (mogelijk) ook te maken met: