DJ worden, zo doe je dat
- Gerdine Annaars
- How to
- 26 feb 2020
- Bijgewerkt 16 dec 2022
- 6 min
- Starten
Ben je DJ en wil je een eigen bedrijf starten? Doorbreken als professioneel DJ is een kwestie van er helemaal voor gaan en een flink portie geluk. Maar ook je zaken goed op orde hebben. Wat je nodig hebt om DJ te worden en waar je mee te maken krijgt als je geld gaat verdienen, zetten we voor je op een rij.
Want als je jouw track eenmaal gemaakt hebt, gaat het echt beginnen. Je brengt je muziek uit, regelt de muziekrechten en geeft optredens. En wellicht word je bekend, hoe ga je daarmee om?
Hobby of bedrijf
Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Als je gaat werken als DJ is dat misschien lastig te bepalen. Check daarom of jouw activiteiten voldoen aan criteria voor een onderneming.
Pieter Gabriel (Pepijn Maat), vijftien jaar, heeft zijn hobby omgezet tot succesvolle business in de muziekindustrie. De jonge DJ begon met optreden op kinderfeestjes, nu draait hij op grote evenementen als het Amsterdam Dance Event. “Mijn inschrijving als eenmanszaak bij de KVK maakte het officieel. Daarnaast is het uitbrengen van een eigen plaat wel echt het omslagpunt. Ik heb nu bijvoorbeeld een artiestenaccount op Spotify, dat komt een stuk professioneler over.”
Tip! Bereid je goed voor op het ondernemerschap. Check het stappenplan bedrijf starten onder de 18.
Nog geen 18?
Muziek uitbrengen, muziekrechten regelen, contracten afsluiten, geldzaken regelen. Zonder hulp van zijn ouders was Pepijn niet geweest waar hij nu is. “Ik liep wel tegen mijn leeftijd aan. Ik was bijvoorbeeld veel te jong om bij een label te gaan.”
Ouders hebben regelmatig een grote rol. Zo ook de ouders van Pepijn. Zij doen de zakelijke kant, zoals boekingen en de administratie. Maar zij houden ook in de gaten of school niet onder het ondernemerschap lijdt en dat er genoeg tijd overblijft om met vrienden te chillen. Jongeren worden door de wet . Zo mag Pepijn op dit moment tot 23.00 uur werken.
Inschrijven bij KVK
Wil je officieel ondernemer worden? Dan schrijf je je in bij KVK. Er is geen minimumleeftijd om te starten met je eigen zaak, maar als je nog geen achttien bent heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om te mogen handelen. Denk aan het bestellen van spullen of het afsluiten van contracten.
De meeste jongeren die starten kiezen voor de rechtsvorm . Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.
Als ondernemer loop je risico’s. Je maakt bijvoorbeeld iets kapot als je bij een klant aan het werk bent. Beslis of je voor dit soort situaties een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af wilt sluiten.
Voor jezelf opkomen
Je wordt niet meteen rijk als je start in de muziek, volgens Pepijn. “Voor je eerste optredens krijg je misschien een fooitje of een cadeaubon. Dat is niet erg, maar het is wel zaak om voor je eigen belangen op te komen.” Zodra je bekender wordt kun je geld vragen. Pak dat professioneel aan. Bevestig je tarief per mail, vermeld je voorwaarden, reiskostenvergoeding en betalingscondities.
Ook mail je jouw rider, dat is een lijst waarin staat wat er aanwezig moet zijn voor een goed verloop van je optreden. Pepijn geeft standaard zijn wensen door voor de DJ-booth en de geluidsinstallatie. “Ik vraag altijd om cola. Bekende sterren willen soms gekke dingen zoals een schaal met alleen blauwe M&M’s in de kleedkamer.”
Geld verdienen
Komen er veel mensen naar jouw optredens of heb je veel volgers op social media? Dan is de kans groot dat bedrijven contact met je opnemen voor sponsoring van hun producten. Vaak gaat het om kleding. Je draagt die kleding bij een optreden of op een foto of video die je deelt met je volgers. Als beloning mag je het kledingstuk houden. Of je krijgt ervoor betaald. Dit kan eenmalig zijn, maar het kan ook dat je een contract afsluit voor langere tijd.
Tip: check de tutorials van Jong Ondernemen. Jonge ondernemers leggen je in drie minuten duidelijk uit hoe je belastingaangifte doet, een goed boekhoudpakket kiest en je uurtarief bepaalt.
Waar kun je als DJ geld mee verdienen?
- optredens
- royalty’s vanuit samenwerking met andere artiesten
- sponsordeals
- inkomsten per download van streamingdiensten
- inkomsten per click van YouTube
- verkoop van merchandise
Het bijhouden van wat er binnenkomt aan spullen en geld geeft je inzicht in de financiële positie van jouw bedrijf. Verdiep je in het maken van je administratie en belasting betalen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan zoals een onverwachte belastingaanslag. Daarnaast ben je wettelijk verplicht een administratie bij de te houden en deze moet je bewaren.
Eigen sound ontwikkelen
De basis is plezier en talent, maar ook het vak leren. Pepijn volgde een opleiding aan een DJ-school, waar hij de jongste leerling ooit was. “De combi van DJ en producer ineen is top. Draaien is superleuk, produceren vind ik geweldig.”
Wat is volgens hem de sleutel tot succes? “Je moet breder kijken dan draaien alleen. Zoek samenwerking met anderen, breng eigen tracks uit, ontwikkel je eigen herkenbare geluid en laat dat overal horen.”
Hoe hij dat deed? Pepijn werd gecoacht door een bekende DJ. Maakte samen met de boyband Fource de single Forever. En was te gast bij DWDD waar hij zijn versie op de themasong van de nieuwe James Bond film liet horen.
Wil je weten hoe de sound van Pieter klinkt?
Beroemd en herkend
Bekend worden betekent herkend worden. Pepijn probeert daar verstandig mee om te gaan “Ik word soms herkend op straat of op festivals. Daar ben ik me heel bewust van en ik pas dus goed op wat ik zeg en doe. Ik ben niet alleen Pepijn, maar ook Pieter Gabriel.” Fans vragen om foto’s of spraakberichten, bijvoorbeeld voor een jarig vriendinnetje en daar werkt de jonge DJ graag aan mee “Maar soms word ik ongevraagd gefilmd. Dat vind ik minder leuk. Maar ja, net als alle leuke dingen, horen de minder leuke dingen er ook bij.”
Zoek een label
Is je plaat klaar en ben je helemaal tevreden? Probeer dan je track onder te brengen bij een platenlabel. Dat hoeft niet altijd een contract bij een vast label te zijn, meent Pepijn. “Je kijkt wie het meest voor je kan betekenen, wie de beste deal heeft. Dan teken je een licentieovereenkomst voor een of meerdere tracks. Het label brengt deze uit en promoot je album. Zij zorgen er ook voor dat de samples die jij hebt gebruikt ‘gecleared’ worden, dus dat de samples rechtenvrij zijn. Indien nodig regelen zij de toestemming en betaling.” Pepijns ultieme droom is om in een uitverkocht Madison Square Garde in New York staan. Een contract bij een platenlabel kan helpen om dit realiseren.
Ken je rechten
Je moet aan veel dingen denken als je muziek uitbrengt of als je gaat samenwerken met andere muzikanten. Je hebt automatisch de rechten van wat je maakt, maar je moet dat wel . Buma/Stemra zorgt voor de bescherming van jouw muziek. Open een account en meld je track aan voordat je het naar een platenlabel stuurt.
Pepijn geeft als tip: “Stuur als eerste een stick met de opname aangetekend naar jezelf toe. Zo heb je altijd bewijs dat jij het hebt gemaakt.” Maar er is meer. Vergeet ook de bescherming van je naam als handelsnaam, merknaam en domeinnaam niet. Dit moet je zelf regelen. Er zijn belangenorganisaties voor muzikanten zoals . Daar kun je terecht voor advies en ondersteuning.
Vraag gerust hulp
Als je wilt doorbreken in de muziek moet je bereid er helemaal voor te gaan, zegt Pepijn. “Werk hard en stel doelen, maar neem de tijd. Neem geen overhaaste beslissingen. Vraag hulp aan je ouders, familie en vrienden, maar ook aan anderen in het vakgebied. Niemand kan het alleen. Als je vragen hebt, stel ze en wees vooral dankbaar, dan helpen mensen je graag.”
Wie doet wat
De muziekwereld zit best ingewikkeld in elkaar, je krijgt met veel verschillende mensen en organisaties te maken als je gaat optreden en muziek gaat uitbrengen. Dit zijn de belangrijkste op een rij:
- Platenlabel/muziekmaatschappij
Brengt jouw muziek uit. - Streamingdienst
Zorgt dat mensen jouw muziek kunnen luisteren. - Publisher
Begeleidt je en beheert je rechten. - Boekingskantoor
Regelt je optredens. - Producer
Zorgt voor technische ondersteuning bij opnames. - Managementbureau of manager
Stippelt het plan uit om bekend te worden en imago op te bouwen. - Jurist
Checkt je contracten, geeft advies en stelt contracten voor je op. - Accountant/boekhouder
Helpt je met je administratie en doet belastingaangifte. - Promotor
Brengt jouw muziek onder de aandacht bij de media. - Social media specialist
Helpt je bij het kiezen van de juiste kanalen en hoe je het aanpakt dat veel mensen jou volgen. - Tourmanager/roadie
Regelt alles onderweg en bij optredens. - Distributeur
Zorgt dat jouw muziek in de winkel en op platforms komt.
Video: Lucas & Steve
Meer weten? DJ- en producersduo Lucas & Steve vertellen hoe hun samenwerking begon. Als DJ en producer ben je zeker ook ondernemer. En als je met z’n tweeën bent, hoe werkt dat dan? Hoe zijn de taken verdeeld? Bekijk de video: