Een foodtruck beginnen: houd hier rekening mee

Wil jij een eigen foodtruck? Dan krijg je te maken met kosten voor aanschaf en interieur, vergunningen en HACCP en andere regels. Lees hier waar je op moet letten bij de start van een foodtruck.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

De markt

Foodtrucks zijn populair, je ziet ze steeds vaker en op allerlei plekken. Het aantal ondernemers met een foodtruck is sinds 2017 dan ook verdubbeld. Dat betekent ook dat je in een markt met veel concurrentie gaat starten. Onderscheid je daarom met een uniek concept. Doe onderzoek naar de markt en denk na over je marketingplan.

Kosten voor een foodtruck

De aanschafkosten van een foodtruck lopen sterk uiteen. Ook ligt het eraan of je kiest voor een nieuwe of tweedehands foodtruck. Je kunt ook tijdelijk een truck huren, bijvoorbeeld om te kijken of je product aanslaat bij het publiek.

Naast de aanschafkosten van de truck zelf, krijg je te maken met de volgende kosten:

 • onderhoud- en keuring
 • brandstof
 • stalling
 • verzekeringen
 • inventaris
 • koeling
 • elektra, gas en water
 • mobiele pin

Om je investeringen, vaste kosten en wisselende kosten in kaart te brengen is het verstandig een financieel plan te maken. Daarmee zie je of je plannen haalbaar zijn.
Als je startkapitaal nodig hebt, vragen geldverstrekkers niet alleen om zo’n begroting, maar ook om een ondernemingsplan. Zorg dus dat je ze allebei opgesteld hebt.

Geld verdienen met je foodtruck

Er zijn drie manieren om geld te verdienen met je foodtruck:

 1. Deelnemen aan een festival of evenement. Soms betaal je hiervoor stageld en kosten voor elektriciteit. Bezoekers betalen direct bij jou of kopen bijvoorbeeld munten, die de organisatie met jou verrekent. Daarnaast moet je meestal een percentage van de omzet afstaan aan de organisatie. Meestal ligt dat percentage tussen de 15 en 25 procent. Bij grote festivals kan deze bijdrage zelfs oplopen tot 40-50 procent.
 2. Rechtstreeks verkopen aan de klant. Contant of met de pin.
  Gebruik je een kassa? Zorg dan dat die voldoet aan de regels van de Belastingdienst.
 3. Een opdrachtgever huurt je in. Je maakt dan een vaste prijsafspraak of je factureert op nacalculatie. Opdrachtgevers vind je via eventorganisaties of online platforms.

Regels voor plastic en verpakkingen

Sinds 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels voor verpakkingen. Zo mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer meegeven aan klanten. Ook moet je een herbruikbare keuze aanbieden. Vanaf 1 januari 2024 mag je ook geen plastic verpakking meer gebruiken voor eten of drinken ter plekke. Bijvoorbeeld op een festival.

Veiligheid en verzekeringen

Een eigen foodtruck starten brengt risico’s met zich mee. Het risico op brand is relatief hoog en je bent kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Breng de risico’s in kaart en regel verzekeringen waar nodig. Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en gasten van jouw foodtruck. Daarom moeten er brandblusmiddelen in de truck zijn. Vaak komt de brandweer dit bij evenementen controleren. Maak afspraken met je medewerkers over veilig werken en zorg voor veiligheidsschoenen en professionele bedrijfskleding.

Vergunningen foodtruck

Welke vergunningen je nodig hebt, hangt af van wat je precies gaat doen. De regels kunnen verschillen per gemeente. Neem daarom contact op met je gemeente om na te vragen wat voor jouw specifieke situatie geldt. Het krijgen van een vergunning duurt vaak acht tot twaalf weken. Zorg dus dat je op tijd de aanvraag indient. Een aantal zaken waar je mee te maken kunt krijgen:

 • Standplaatsvergunning voor handel op de openbare weg
  Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen.
 • Hygiëne
  Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
 • Buma/Stemra
  Draai je muziek? Dan krijg je met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
 • Evenement of festival
  Sta je op een evenement of festival? Informeer bij de eventorganisatie of zij alle benodigde vergunningen en verzekeringen hebben geregeld of dat je deze (gedeeltelijk) zelf moet aanvragen.

Personeel

Medewerkers zijn het visitekaartje van je bedrijf. Bedrijfskleding zorgt voor een professionele uitstraling en ondersteunt de beleving die je wilt creëren.

Medewerkers van 18 jaar of ouder mogen zelfstandig alcohol schenken en verkopen aan mensen van 18 jaar of ouder. Er moet wel altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar in de foodtruck aanwezig zijn. Deze moet een Lcsh erkend diploma of certificaat én een registratie in het Register Sociale Hygiëne hebben.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kilogram. Is het voertuig zelf zwaarder? Of trek je met het voertuig een aanhanger of oplegger? Dan heb je wellicht een ander rijbewijs (BE, C of C1) nodig.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met: