Op welke datum moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?

Ik ga een bedrijf beginnen en moet me inschrijven bij KVK. Mijn boekhouder zegt dat ik dat het beste op de eerste dag van het nieuwe kwartaal kan doen. Klopt dat?

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Nee. Je kunt je bedrijf op elke werkdag van het jaar inschrijven. Het begin van een nieuw kwartaal heeft hier niets mee te maken. En de startdatum van je bedrijf heeft geen invloed op hoeveel belasting je betaalt.

Je schrijft je bedrijf in op het moment dat je economisch actief wordt. Dat is het moment waarop je voor het eerst officieel iets uit naam van je bedrijf doet. Bijvoorbeeld:

  • de website van je bedrijf online zetten
  • een zakelijke bankrekening openen
  • inkopen doen bij een groothandel
  • je eerste product of dienst verkopen
  • je eerste factuur versturen

Vanaf je inschrijving: btw-aangifte

KVK geeft aan de Belastingdienst door dat je een bedrijf bent begonnen. De meeste ondernemers zijn btw-plichtig. Dat betekent dat je btw in rekening brengt bij je klanten en dat je die btw betaalt aan de Belastingdienst. Heb je zelf btw betaald over zakelijke aankopen? Dan kun je die terugvragen. Ook als je nog geen omzet hebt gemaakt. Meestal moet je elk kwartaal btw-aangifte doen.

Zodra je bent ingeschreven bij KVK moet je btw-aangifte doen. Het maakt niet uit of je al wel of nog geen omzet of kosten hebt. Als je in het kwartaal dat je je bedrijf startte nog geen omzet of kosten hebt, dan doe je een nulaangifte. Zo weet de Belastingdienst dat je nog geen omzet had en dus geen btw hoeft te betalen.

Belastingvoordelen voor ondernemers

Wil je gebruikmaken van belastingvoordelen voor ondernemers? Dan moet je in een jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebben gewerkt. Begin je later in het jaar, dan kan het moeilijk zijn om die 1.225 uur te halen. Lees hoe het precies zit met dit zogenoemde urencriterium.