Je bedrijf inschrijven voordat je start

Het kan voorkomen dat je nog niet gestart bent met je bedrijf, maar wél een KVK-nummer nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je een pand wilt huren, vergunningen moet aanvragen of een collectie wilt inkopen. Je bent dan nog niet van start gegaan met je bedrijf, maar kunt je wel alvast inschrijven om een KVK-nummer te krijgen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Wanneer inschrijven?

Ben je je aan het voorbereiden op de start van je eigen bedrijf? Dan kun je je al inschrijven bij KVK. Vanaf het moment dat je je inschrijft, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Ook als je nog geen klanten of opdrachten hebt. Omdat je ondernemer bent, moet je ook btw-aangifte (omzetbelasting). Als je nog geen omzet hebt, doe je een zogenoemde nulaangifte.

Zo regel je de inschrijving bij KVK

Vul het online inschrijfformulier in en maak een afspraak bij een van de KVK-kantoren. Controleer vooraf welke documenten je mee moet nemen en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. Die geeft aan welke activiteiten jij doet als ondernemer. Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code.

Huurcontract tekenen zonder KVK-inschrijving

Normaal gesproken registreer je je bedrijf een week voor- of nadat je van start gaat. Maar als je een bedrijfspand gaat huren of kopen, heb je een KVK-nummer nodig en moet je je dus alvast inschrijven. KVK registreert dan eerst je privéadres. Het adres van het bedrijfspand zetten we in de bedrijfsomschrijving. Zodra je het huur- of koopcontract hebt getekend, geef je door dat het adres van je bedrijf wijzigt. Upload daarbij het huur- of koopcontract van je bedrijfspand. KVK past dan je inschrijving aan, zodat de juiste gegevens in het Handelsregister komen te staan.

Let op: Voor de inschrijving zijn bewijsstukken nodig, bijvoorbeeld een intentieverklaring van de verhuurder, makelaar of tussenpersoon van het bedrijfspand.

Bedrijf overnemen of pachten

Als je een bedrijf overneemt of het pacht, schrijft KVK je in met je eigen naam: je persoonsnaam. Pas als het overname- of pachtcontract is getekend, voegt KVK je bedrijfsnaam (handelsnaam) toe. Je moet je nieuwe bedrijfsnaam zelf doorgeven via een online wijziging.

Franchise

Ook als je een bedrijf begint als franchisenemer heb je soms al een KVK-nummer nodig voordat je van start gaat met je bedrijfsactiviteiten. KVK schrijft je dan in op je huisadres en met je eigen naam. Als het franchisecontract is getekend, geef je je bedrijfsnaam en het adres van je bedrijf online aan ons door.

Voorbereidende fase

Ben je in de voorbereidende fase van het ondernemerschap en moet je btw betalen over je aankopen? Dan kun je de btw op kosten en investeringen, die je maakt tijdens deze periode, terugvragen bij de Belastingdienst.