Voorinschrijven: je bedrijf inschrijven voordat je start

Het kan voorkomen dat je nog niet gestart bent met je bedrijf, maar wél een KVK-nummer nodig hebt. Bij voorbereidende stappen zoals het huren van een pand, aanvragen van vergunningen of inkopen van een collectie heb je al een KVK-nummer nodig. Ook als je nog niet zover bent dat je klanten hebt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zo’n voorinschrijving.

Wanneer vooraf inschrijven?

Als je in de voorbereidingsfase van je eigen bedrijf zit, kun je je al inschrijven bij KVK. Dit heet een voorinschrijving. Vanaf het moment dat je je vooraf inschrijft, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Je bent dus al officieel ondernemer, terwijl jouw deur nog niet openstaat voor klanten. Omdat je formeel een bedrijf start, moet je ook btw-aangifte (omzetbelasting) doen bij de Belastingdienst. Ook al is er nog geen omzet. In dat geval doe je een nulaangifte. 

Zo regel je de voorinschrijving bij KVK

Vul digitaal het inschrijfformulier in en maak online een afspraak bij een van de KVK-kantoren. Je hebt hierbij een geldig legitimatiebewijs nodig en betaalt direct de inschrijfvergoeding. Controleer vooraf welke documenten je mee moet nemen en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. Die geeft aan welke activiteiten jij   doet als ondernemer. Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code

Vergeet niet het originele, getekende huurcontract, digitaal bij KVK in te dienen. Zorg hierbij ook voor de juiste bedrijfsomschrijving. Dit doe je via een online wijzigingsformulier. KVK past dan je inschrijving aan, zodat de juiste gegevens op het uittreksel komen te staan.

Huurcontract tekenen zonder KVK-inschrijving

Normaal gesproken registreer je je bedrijf een week voor of na de start van je bedrijfsactiviteiten. Heb je voor het tekenen van een huurcontract een KVK-nummer nodig? Dan schrijf je je voorlopig in op je privéadres. Het toekomstige bezoekadres neemt KVK op in de bedrijfsomschrijving. Zodra je het huur- of koopcontract getekend hebt, kun je zelf de wijziging van het adres van je bedrijf aanvragen. 

Let op: Je gaat dus officieel van start, maar nog niet vanuit het bedrijfspand. Voor de inschrijving zijn bewijsstukken nodig, bijvoorbeeld een intentieverklaring van de verhuurder, makelaar of tussenpersoon van het bedrijfspand.

Overnemen/pachten bedrijf

Bij de overname of het pachten van een bedrijf, schrijft KVK je in met je eigen naam. Pas als alles helemaal rond is en contracten getekend zijn, voegt KVK je handelsnaam toe. Ook dit gaat via de wijziging die je zelf online aanvraagt.

Voorbereidende fase

Ben je in de voorbereidende fase van het ondernemerschap en moet je btw betalen over je aankopen? Dan kun je de btw op kosten en investeringen, die je maakt tijdens deze periode, terugvragen bij de Belastingdienst.