Professioneel vlogger worden? Houd hier rekening mee

Starten als vlogger is vrij eenvoudig. Met een goede camera op je telefoon kun je al ver komen. Wil je serieus werk maken van vloggen en er geld mee verdienen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals regels over gesponsorde producten of belastingen die je misschien moet betalen. Lees hieronder waar je mee te maken krijgt als je gaat vloggen en hoe je geld verdient met YouTube, TikTok of Instagram.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Het aantal professionele vloggers groeit. Op 1 januari 2024 stonden 1.548 ondernemers die zich vlogger, influencer of YouTuber noemen, ingeschreven bij KVK. 

 
2020  532
2021  784
20221.063
20231.239
20241.548

Geld verdienen als vlogger

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met vloggen:

Geld verdienen met YouTube

Voordat je geld gaat verdienen, moet je flink wat tijd investeren in je kanaal. Zo heeft YouTube de regel dat je binnen twaalf maanden minimaal 4.000 uur bekeken moet zijn. Daarnaast moet je op z’n minst 1.000 abonnees hebben. 

Advertenties

De voornaamste manier om geld met YouTube te verdienen is door advertentie-inkomsten. Hiervoor moet je je YouTube-account koppelen aan een AdSense-account. De opbrengst van je video loopt op als je volgers de advertenties bekijken en de video tot het eind afkijken. Je krijgt pas geld overgemaakt vanaf zeventig euro aan inkomsten.

Let op: je moet achttien jaar zijn of handlichting hebben om een AdSense-account aan te maken. 

Andere manieren om geld te verdienen met YouTube

1. Lidmaatschappen

Dit betekent dat kijkers ervoor kunnen kiezen om zich aan te melden als lid van je kanaal. Als lid krijgen ze bepaalde voordelen, zoals exclusieve inhoud of badges. Daarmee kunnen ze betrokkenheid laten zien en hun steun aan het kanaal te tonen. Deze maandelijkse betalingen van leden kunnen een inkomstenbron zijn voor de videomaker.

2. Merchandise

Door kleding, accessoires of andere producten met jouw logo of ontwerp te verkopen, kun je ook geld verdienen. Om ervoor te zorgen dat anderen jouw spullen niet namaken, bescherm je je merk via BOIP.

3. Gesponsorde content

Als je veel views en volgers hebt, zullen sponsoren jou benaderen voor samenwerkingen. Zij stellen je voor hun product te gebruiken in je filmpjes. Hiermee kun je geld verdienen of kosteloos artikelen ontvangen. 

4. Affiliatemarketing

Via affiliatemarketing beveel je producten aan. Affiliate staat voor partner. Van de verkopende partij krijg je een eigen URL die je in de beschrijving van je video kunt plaatsen. Koopt een kijker iets via deze link? Dan krijg jij een deel van het aankoopbedrag.

5.   Super Chat en Super Stickers

Tijdens livestreams kunnen kijkers betalen om opvallende stickers te verzenden of hun chatberichten te markeren als ‘Super Chat’. Hiermee kunnen ze meer aandacht krijgen en hun steun aan de contentmaker laten zien.

6.   YouTube Premium abonnement

Dit is een abonnementsservice van YouTube waarbij kijkers een maandelijkse vergoeding betalen om advertentievrije video's te bekijken en toegang te krijgen tot exclusieve inhoud. Videomakers kunnen een deel van de opbrengst ontvangen op basis van het kijkgedrag van Premium-abonnees.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle contentmakers op YouTube deze geldverdienende functies automatisch kunnen gebruiken. Voor de meeste van deze mogelijkheden moet de contentmaker minimaal 18 jaar oud zijn en een bepaald aantal abonnees hebben.

Geld verdienen met Instagram en TikTok

Naast YouTube kun je ook geld verdienen door te vloggen op andere social media platformen, zoals Instagram en TikTok. Ook op deze platformen kun je samenwerken met merken, affiliate marketing inzetten en aan de slag met influencer marketing. Daarnaast kun je op Instagram ook de Shop-functie gebruiken. Op Tiktok kun je deelnemen aan het Tik Tok Creator Fund, waar je een deel van de inkomsten van TikTok kunt ontvangen.

Houd er rekening mee dat het ook op deze platformen een tijd kan duren voordat je een succesvol account hebt opgebouwd. 

Regels voor vloggers

Als je professioneel als influencer aan de slag gaat, krijg je te maken met de volgende regels.

Nieuwe mediawet

Sinds 1 juli 2022 moeten professionele vloggers zich aan strengere reclameregels houden. Zo moeten ze in hun video's vermelden dat ze reclame maken voor een product of gesponsord worden. Heb je 500.000 of meer volgers of abonnees? Dan moet je je mogelijk registreren bij het Commissariaat voor de media. Voor deze registratie betaal je € 232,76. Check hier of je je ook moet aansluiten bij Stichting Reclame Code en NICAM (Kijkwijzer).

Privacy

Je mag niet zomaar filmpjes delen waar andere mensen op staan. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de privacywet. In het kort komt het erop neer dat je in openbare ruimten en op openbare wegen vrij mag filmen. Het is belangrijk om te weten dat de regels voor filmen in besloten ruimtes kunnen verschillen per land, regio en situatie. Als je wilt filmen in een besloten ruimte, is het verstandig om jezelf goed te informeren over de specifieke regels en toestemmingsvereisten die voor jou gelden. 

Auteursrecht en portretrecht

Als videomaker heb je automatisch auteursrecht. Jij bepaalt hoe, waar en wanneer anderen je werk gebruiken. Portretrecht is onderdeel van auteursrecht. Het houdt in dat je niet altijd zonder toestemming filmpjes van personen mag publiceren. Je bent dus wel eigenaar van het auteursrecht, maar niet van het portretrecht.

Belastingen en administratie

Geld verdienen met vloggen betekent dat je een administratie moet bijhouden en belastingen moet betalen. Zo moet je inkomstenbelasting betalen en btw afdragen. 

Urenregistratie

Het is verstandig om zodra je start een urenregistratie bij te houden. Begin direct met een urenadministratie. Zo heb je een overzicht van de tijd die je besteedt aan je activiteiten. Dit heb je nodig om gebruik te maken van belastingvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Bedrijfsadministratie

Je houdt je inkomsten en uitgaven bij in een bedrijfsadministratie. Dit is verplicht. De gegevens van je administratie heb je nodig voor je aangifte bij de Belastingdienst. Je kunt je administratie en aangifte zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Inschrijven bij KVK

Als vlogger, ook wel influencer genoemd, maak je video’s die je deelt via YouTube, TikTok, Instagram of andere online platforms. Wil je geld verdienen met vloggen dan moet je je inschrijven bij KVK
Er is geen minimumleeftijd om te starten met je eigen bedrijf, maar als je minderjarig bent, heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om te mogen handelen. Denk aan het bestellen van spullen of het afsluiten van contracten.
Nog geen 18? Check het stappenplan.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande, krijg je als startend ondernemer (mogelijk) ook te maken met:
•    algemene voorwaarden
•    parttime ondernemen
•    een bedrijfsnaam bedenken
•    een marketingplan maken

Monica Geuze 'Vloggen is niet voor altijd'