Voor jezelf beginnen als nagelstylist

Bij de start van je eigen nagelstudio staat de nagelverzorging van je klanten voorop. Er zijn ook andere zaken om rekening mee te houden. Zoals de regels voor werken vanuit huis, administratie en verzekeringen. Ga goed voorbereid aan de slag als zelfstandig nagelstylist.

French manicure of volledige kunstwerken op de nagels van je klanten creëren. Invloedrijke vloggers laten zien wat ze doen of hebben laten doen met hun nagels. De nagelstylist is meer dan iemand die je nagels mooi kleurt. Als nagelstylist draag je bij aan de identiteit van een persoon.

Voor alle starters geldt: als je een eigen bedrijf start, moet je denken aan je bedrijfsnaam, rechtsvorm en inschrijving bij KVK. In dit artikel lees je welke onderwerpen specifiek voor startende nagelstylisten van belang zijn.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan helpt je bij het onderzoeken of klanten op je dienst zitten te wachten. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep in, het geeft je ook zicht op je concurrentie. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.

Groei aantal nagestylisten (2017-2022)

Het KVK Handelsregister laat zien dat het aantal nagelstylisten tussen 2017 en 2022 explosief is gestegen:

(Bron: KVK Handelsregister)

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Kies je ervoor er geen te maken, dan is een haalbaarheidscheck een goed alternatief.

Twijfel je of je ondernemer bent?

Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Ben je jonger dan 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.

Tip: test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting en ontdek of jij klaar bent voor het ondernemerschap.

Tarief

Het ondernemingsplan helpt je ook bij het bepalen van de juiste prijs. Je wilt onderaan de streep natuurlijk wel genoeg overhouden. Zet daarvoor al je (te verwachten) inkopen, vaste lasten en variabele kosten op een rij. Bekijk dan wat je moet verdienen om hier iets aan over te houden. Uiteindelijk wil je een goed inkomen overhouden. In een ideale situatie heb je zelfs genoeg over om reserves op te bouwen.

Denise van Stokkem van nagelsalon Lak! kreeg hulp bij het bepalen van haar tarief. “Het bedrijf achter het merk dat ik gebruik in mijn salon, heeft me geholpen met het berekenen van mijn tarief.”

Marketing

Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan je bedrijf en hoe je klanten vindt. Veel bedrijven maken gebruik van social media. Zo ook Van Stokkem: “Ik deel met name veel foto’s op Instagram en Facebook. Daarnaast werkt mond-tot-mondreclame voor mij het beste.” Dit laatste kost je niets, want je klanten doen het werk.

Door vooraf goed te bepalen wie je doelgroep is, kom je vanzelf uit bij de manier waarop jij je klanten het beste kunt bereiken.

Parttime aan de slag

Je kunt als nagelstylist ook een bedrijf starten naast je baan in loondienst. Dit heeft voor- en nadelen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Controleer wel in je arbeidscontract of voor jezelf beginnen naast je baan is toegestaan of bespreek je plannen met je werkgever.

Locatie

Veel starters in de branche nagelstylist beginnen vanuit huis. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij mensen thuis, in een pand of via stoelhuur te starten. Wat je ook gaat doen, neem de volgende zaken in overweging.

Een nagelsalon aan huis

Starten vanuit huis in die ene ruimte die ‘toch leeg staat’ en waar je zonder al te veel aanpassingen meteen in kunt beginnen. Of, als je het groter aan wilt pakken, je garage volledig ombouwen tot een professionele nagelsalon. Van Stokkem pakte het als volgt aan: “Na mijn opleiding ben ik direct thuis begonnen. Eerst vriendinnen uitgenodigd die ook weer iemand meenamen. Dit groeide snel. Ik vind het prettig in een eigen vertrouwde omgeving te werken waar ik alles bij de hand heb om me creatief te laten gaan.”

Veel startende nagelstylisten beginnen vanuit huis. Bijkomende voordelen zijn dat je geen reistijd, reiskosten en huurkosten hebt. Een nadeel is dat je daardoor niet echt afstand kunt nemen van je thuissituatie en je privéleven ook voor je klanten heel dichtbij is. Van Stokkem ziet het zo: “Juist de combinatie van thuiswerken met privé en lage kosten, waren voor mij een groot voordeel”.

Het is belangrijk vooraf de voorwaarden bij de gemeente te checken. Moet je bij hen melden dat je een bedrijf vanuit huis begint? Passen je plannen binnen het bestemmingsplan? Waar moet je op letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan je gevel hangen?

Controleer ook in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Neem zo nodig contact op met de bank of verhuurder om je plannen te bespreken.

Vergeet ook je verzekeringspolissen niet. De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken niet de schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte. Daardoor is het vaak nodig je huidige verzekeringen uit te breiden.

Bij mensen thuis

Je kunt ervoor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een behandeling. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Denk er bij de aanschaf van apparatuur aan dat je het moet meenemen en vergeet niet alle veiligheidseisen voor gezond werken in acht te nemen.

Tip: bereken je reiskosten door in je tarief.

Een pand huren of kopen

Als je kiest voor het huren van een bedrijfsruimte, moet die ruimte wel voldoen aan je eisen en wensen. Controleer daarom of er genoeg stoelen in de ruimte passen, voldoende mogelijkheid is om veilig te werken en afzuigapparatuur te plaatsen, plek is voor een wachtruimte voor je klanten en of je kunt uitbreiden als dat nodig mocht zijn. Vergeet niet bij je gemeente na te gaan of je activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan.

Van Stokkem ging op zoek naar een geschikt pand. “Ik vond het belangrijk dat het pand de juiste uitstraling en voldoende ruimte had. Daarnaast moest het makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of per fiets.”

Een stoel huren

Stoelverhuur is een samenwerking tussen 2 of meer zelfstandig ondernemers die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Van Stokkem doet aan stoelverhuur: “Een mooie manier om mijn dienstverlening uit te breiden. Ik heb daarbij wel een huisreglement, met daarin afspraken over de manier van werken in mijn salon, zoals de klantbenadering. De klant mag namelijk geen verschil merken.”

Deze manier van werken wordt steeds populairder. Stoelverhuur is een manier om je huisvestingskosten, inkoopsprijzen en marketingkosten te drukken. Maar het biedt ook mogelijkheden om de dienstverlening te verbreden, bijvoorbeeld door samenwerking met schoonheidsspecialisten en pedicures.

Van Stokkem geeft aan dat er veel vraag is naar haar diensten. Ze denkt na over het aannemen van personeel, maar vindt de flexibiliteit van stoelverhuur ook prettig.

Branchevereniging Het Nagelgilde

Voor het uitoefenen van het beroep van nagelstylist heb je geen speciale opleiding nodig. Belangrijk is dat je klanten tevreden zijn met het resultaat, het draait om vakmanschap. Branchevereniging Het Nagelgilde is opgericht met als doel het vak nagelstylist te professionaliseren tot een volwaardige ambacht. Dit doen ze door opleidingen en examens te organiseren en te werken met kwaliteitskeurmerken. Het Nagelgilde ondersteunt leden met informatie over het ondernemerschap.

Je kunt aspirant lid worden als je ingeschreven staat bij KVK. Na een examen bij een door de branche erkende opleiding, kun je volwaardig lid worden. Klanten kunnen zo’n geregistreerd lidmaatschap belangrijk vinden. Een sterrensysteem geeft tenslotte een erkenning weer. Door het lidmaatschap weten je klanten dat je werkt met een afzuigsysteem en dat ze bij klachten een beroep kunnen doen op een arbitragecommissie.

Administratie

Als ondernemer krijg je te maken met het bijhouden van een administratie. Je kunt je financiële administratie zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Van Stokkem heeft haar administratie 6 jaar lang zelf gedaan. “En toen was ik er helemaal klaar mee. Ik vond het niet leuk en stelde het altijd uit. Ik vind mijn werk, en aan het eind van de dag mijn omzet, leuk. Ik heb nu een boekhouder en daarmee koop ik vrije tijd.”

Het is raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Maar het is niet verplicht. Lees hier de zin en onzin van een zakelijke rekening.

Belastingen

Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de btw, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op en trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt van af. Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Lees alles over belastingen voor starters.

Check of de kleineondernemersregeling (KOR) voor jou interessant is. Je hoeft dan geen btw te rekenen over je diensten. Je kunt van de KOR gebruikmaken als je jaaromzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro en als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Maak je gebruik van de KOR, dan doe je dat voor 3 jaar. Je moet er dus wel vrij zeker van zijn dat de KOR de komende 3 jaar geen negatieve gevolgen voor jou heeft. Bijvoorbeeld: als je nu bij klanten aan huis begint en de KOR aanvraagt, maar over 1 jaar toch je eigen garage wilt verbouwen als salon. Dan mag je de btw van de verbouwing niet aftrekken. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de KOR en bekijk de video Checklist kleineondernemersregeling met uitleg over de regeling.

Wetten en regels

De belangrijkste rechten en plichten waar je als nagelstylist rekening mee moet houden zijn:

AVG

Als ondernemer heb je te maken met de privacywet AVG. Hierin staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit zijn bijvoorbeeld naam, adresgegevens en telefoonnummers van je klanten. Een klant kan inzage vragen in de data die jij van hem hebt opgeslagen of de toestemming voor het gebruik van zijn gegevens intrekken.

Muziek in je salon

Draai je muziek in je nagelstudio, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan krijg te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Openingstijden

In de winkeltijdenwet staat dat je open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Als je wilt afwijken van deze winkeltijden, moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Veilig werken

Als nagelstylist werk je meestal met een bepaald merk. Afhankelijk van de productsamenstelling van dat merk moet je misschien maatregelen treffen in verband met afzuiging. Wanneer je bepaalde stoffen regelmatig inademt of in aanraking laat komen met je huid, loop je namelijk het risico op gezondheidsklachten.

Werken met veilige producten is van groot belang voor jezelf, maar ook voor je klanten. Kennis van de producten en hoe je er veilig mee kunt werken is essentieel. Van Stokkem koos bewust voor een merk dat geurloos is en geen schadelijke stoffen bevat. “Ventilatie en afzuiging zijn daardoor niet nodig.”

In de brochure Veiligheidsinformatie nagelproducten die je kunt downloaden bij de Nederlandse Cosmetica Vereniging vind je informatie en advies over veilig en gezond werken. Deze informatie kan je helpen bij je keuze voor bepaalde merken.

Van Stokkem raadt beginnende nagelstylisten aan op internet en beurzen te kijken naar welk merk of concept het beste bij jou past. “En volg een opleiding. Denk niet dat je na die opleiding meteen volleerd bent. Je wordt pas goed door heel veel te oefenen.”

Risico’s afdekken

Onderzoek wat je ri sico’s zijn en probeer deze af te dekken. Zo helpen algemene voorwaarden je om risico’s bij overeenkomsten in te dammen. Het is mogelijk je eigen algemene voorwaarden opstellen.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat als de nagels van je klant tot op het nagelbed aangetast worden door de middelen die jij gebruikt? Dan komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

Van Stokkem heeft haar pand en bedrijfsaansprakelijkheid verzekerd. “Maar arbeidsongeschiktheid nog niet. Het is duur, maar ik wil me er wel in gaan verdiepen. Door corona ben ik me wel bewust geworden van hoe belangrijk dit is. Hetzelfde geldt voor mijn pensioen.”

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als starter ook te maken met:

Tip: liep je tijdens het lezen van deze pagina tegen lastige termen aan? Bekijk deze begrippenlij st voor een eenvoudige uitleg van moeilijke woorden als omzet, branche, aftrekpost en accountant.