Zelfstandig tatoeëerder worden, zo pak je het aan

Bij het starten als zelfstandig tattoo artist komt meer kijken dan alleen ontwerpen en tatoeëren. Je moet een vergunning aanvragen bij de GGD en er zijn strenge hygiëneregels. Hier moet je op letten als je zelfstandig tatoeëerder wordt.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Als tattoo artist zet je de wens van je klant om naar een blijvende herinnering. Als je een eigen bedrijf begint, moet je van alles regelen. Mag je een tattoo zetten bij jongeren en welke inkt moet je gebruiken? Dit artikel neemt je stap voor stap mee in alle zaken waar je rekening mee moet houden als je tatoeëerder wilt worden.

Concurrentie

Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is de concurrentieanalyse: je onderzoekt de sterke en zwakke punten van bedrijven die hetzelfde doen als jij. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is. 

Het aantal tattooshops groeit al jaren in Nederland. Op 1 januari 2024 stonden er 3.940 ingeschreven bij KVK.

Aantal tattooshops in Nederland (2020-2024)

JaartalAantal tattooshops
20202.629
20212.911
20223.263
20233.641
20243.940

Wetten en regels

Vergunning GGD

Voor een tattooshop moet je een vergunning aanvragen bij de GGD van je gemeente. De vergunning gaat vooral over hygiëne. Denk aan de inrichting van je ruimte, de hygiëne van aanwezige personen en steriliseren van materialen.

Hygiënerichtlijnen

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) voor tatoeëren, piercen en permanente make-up heeft richtlijnen opgesteld. Het LCHV is een onderdeel van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Deze richtlijnen staan in de warenwet. Wil je tatoeëren, piercen of permanente make-up zetten op een beurs of evenement? Vraag de vrijstelling van vergunningsplicht aan.

Bekijk de video’s van RIVM. Hierin zie je hoe je hygiënisch tatoeëert. De NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit, controleert of je je houdt aan de wet.

Eisen tatoeage-inkt vanaf 2022

Sinds 2022 gelden nieuwe Europese regels voor het gebruik van tatoeage-inkt. Bepaalde kleurstoffen worden verboden. Op NVWA.nl lees je meer over de extra eisen voor tatoeagekleurstoffen.

Tatoeëren van jongeren

Jongeren vanaf zestien jaar mogen zelf beslissen of ze een tatoeage willen laten zetten. Jongeren tussen de twaalf en zestien jaar moeten altijd een ouder meenemen als zij een tattoo laten zetten. Het plaatsen van een tattoo op hoofd, hals, polsen en handen mag niet. Zijn jongeren jonger dan twaalf jaar? Dan mag je geen tattoo zetten.

AVG

Heb je een klantenbestand voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of kortingskaart? Dan moet je rekening houden met de privacywet AVG. Denk aan een veilige opslag van persoonsgegevens.

Buma/Stemra

Als je muziek draait in je tattoo-shop dan moet je muziekrechten betalen. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Opleiding

Een tattoo-opleiding is niet verplicht. Zorg wel voor voldoende basiskennis en ervaring. Je wilt geen ontevreden klanten of gevaarlijke situaties. De hygiëne van materialen en van de ruimte is altijd belangrijk.

Brancheorganisatie 

De Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK) is er voor ondernemers in de Tattoo-, Piercing- en Permanente Make-up branche. Brancheorganisaties komen op voor de belangen van hun leden. De NBTK werkt samen met de overheid. Ze geven voorlichting over werkwijze, regels bij tatoeëren en toestemmingsformulieren. NBTK vindt zaken als opleiding, verzekeringen, arbeidsongeschiktheid en btw-tarieven belangrijk.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande belangrijke onderwerpen voor het starten van een tattoo-shop krijg je ook te maken met: