Zelfstandig tattoo artist worden, zo pak je het aan
- Henk Herkink
- How to
- 20 okt 2020
- Bijgewerkt 27 feb 2023
- 9 min
- Starten
Bij het starten als zelfstandig tattoo artist komt meer kijken dan alleen ontwerpen en tatoeëren. Van ondernemingsplan en marketing tot belastingaangifte en administratie. Hier moet je op letten als je zelfstandig tatoeëerder wordt.
Als tattoo artist zet je de wens van je klant om naar een blijvende herinnering. Als je een eigen zaak begint, komen er ineens ook andere zaken om de hoek kijken. Zo is het aan te raden een ondernemingsplan te schrijven, waarin je duidelijk maakt wat je gaat doen. Ook moet je nadenken over je tarief en op welke plek je gaat zitten. Daarnaast moet je voldoen aan verschillende wetten en regels en moet je een administratie bijhouden. Dit artikel neemt je stapsgewijs mee in alle zaken waar je rekening mee moet houden als je tatoeëerder wilt worden.
Ondernemingsplan schrijven
In je ondernemingsplan werk je de plannen die je hebt in detail uit. Aan bod komt bijvoorbeeld wie jij bent als ondernemer, wat je marketingplan is en hoe je je zaak wilt financieren.
Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht, maar het geeft je wel inzicht in de haalbaarheid van je idee en een overzicht van wat je moet regelen en uitzoeken voordat je van start gaat. Je hebt overigens wel een ondernemingsplan nodig als je financiering zoekt, omdat een bank jouw plan gebruikt bij het beoordelen van je financieringsaanvraag.
Een ander belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is je concurrentieanalyse. Met zo’n analyse maak je inzichtelijk waar kansen liggen. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is. Wist jij bijvoorbeeld dat de afgelopen zes jaar het aantal tattooshops in Nederland met 56% gegroeid is?
Aantal tattooshops in Nederland (2017-2022)
Jaar | Aantal |
2017 | 1.211 |
2018 | 1.294 |
2019 | 1.423 |
2020 | 1.553 |
2021 | 1.718 |
2022 | 1.896 |
Wel of geen ondernemer
Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming en of inschrijving bij KVK nodig is.
Tip: test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting en ontdek of jij klaar bent voor het ondernemerschap.
Tarief berekenen
Wat je gaat vragen voor het zetten van een tattoo is afhankelijk van verschillende factoren. Je wilt niet te duur zijn, maar ook niet te goedkoop. Je bepaalt je tarief door je af te vragen wat je maandelijks over wilt houden. Daarnaast ga je na wat de concurrent vraagt.
Over het bepalen van je tarief tipt Gerrit Grootenhaar, vicevoorzitter van NBTK: “De verleiding is groot om kosten te besparen door te werken met goedkope producten. Vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit.” NBTK vindt dat dat kwaliteitseisen voor producten in de regelgeving opgenomen moeten worden. “Als tatoeëerder ben je verantwoordelijk voor je werk en je klanten. Je neemt je verantwoordelijkheid door te werken met goede producten die bijdragen aan een kwalitatief beter eindresultaat. Het tarief wordt hoger, maar dat is het zeker waard”.
Locatie kiezen
Je tattooshop kan een pand in een winkelstraat zijn, maar je kunt ook voor een andere locatie kiezen, zoals bij mensen thuis, vanuit je eigen huis of via stoelverhuur.
Beginnen als tatoeëeder aan huis
De voordelen van een tattooshop aan huis zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Nadeel is dat je daardoor werk en privé moeilijker kunt scheiden en je privéleven ook voor de klanten heel dichtbij is. Stel jezelf als je vanuit huis wilt starten de vraag of wat je daarmee uitstraalt past bij wat je met je bedrijf voor ogen hebt.
Wanneer je vanuit huis start, check dan bij de gemeente de voorwaarden, het bestemmingsplan en of je bijvoorbeeld een bord aan je mag hangen. Heb je een huurhuis? In je huurcontract kun je controleren of je een bedrijf aan huis mag starten. Vergeet ook je verzekeringspolissen niet. Het kan voorkomen dat je verzekeringen moet uitbreiden als je thuis aan de slag gaat.
Een pand huren of kopen
Huur je een bedrijfsruimte? Controleer dan of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en wensen. Kun je bijvoorbeeld de juiste sfeer creëren? Is er voldoende wachtruimte en een mogelijkheid ooit uit te breiden? Controleer bij je gemeente of jouw activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan.
Een stoel huren
Stoelverhuur is een samenwerking tussen twee of meer zelfstandig ondernemers, die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant.
Stoelverhuur kan een manier zijn om je huisvestingskosten, inkoopsprijzen en marketingkosten te drukken. Daarnaast biedt het je mogelijkheden je dienstverlening te verbreden. Bijvoorbeeld door samenwerking met bedrijven uit andere branches, zoals barbershops. Een ander voorbeeld zijn gasttatoeëerders. Zij hebben een naam opgebouwd en worden uitgenodigd op bepaalde dagen te komen tatoeëren bij een shop. Klanten kunnen intekenen op de dagen waarop een gasttatoeëerder aan het werk is.
Wetgeving
Om een tattooshop te mogen openen, moet je vergunningen bij de GGD van je gemeente. Deze hebben voornamelijk te maken met hygiëne. Daarbij moet je denken aan de inrichting van de ruimte, hygiëne van aanwezige personen en steriliseren van materialen. Informeer van te voren bij , en waar jouw shop aan moet voldoen. De input die jij hieruit haalt, kan van invloed zijn op de investeringen die je doet om je zaak in te richten.
Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de wetgeving over bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen voor het aanbrengen van tatoeages en piercings. Jongeren vanaf zestien jaar mogen zelf beslissen of ze een tatoeage nemen. Jongeren tussen de twaalf en zestien jaar moeten altijd een ouder meenemen als zij een tattoo laten zetten en mogen niet op hun hoofd, hals, polsen en handen getatoeëerd worden. Bij jongeren onder de twaalf jaar is het überhaupt niet toegestaan een tatoeage te zetten.
Eisen tatoeage-inkt vanaf 2022
Sinds 4 januari 2022 gelden nieuwe Europese regels voor het gebruik van tatoeage-inkt. Bepaalde kleurstoffen worden verboden. Op lees je meer over de extra eisen voor tatoeagekleurstoffen.
Opleiding
Iedereen die dit wil, mag als tattoo artist beginnen. Een tattoo-opleiding is niet verplicht. Onvoldoende basiskennis en kunde kan leiden tot ontevreden klanten of gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld omdat de hygiëne niet op orde is. Grootenhaar zegt hierover: “NBTK hoopt op een opleiding waarbij hygiëne, anatomie van het menselijk lichaam en de techniek van het tatoeëren als speerpunten worden opgenomen. Belangrijk is ook de praktijkervaring. Het zou mooi zijn als iedere tatoeëerder minimaal twee jaar gecoacht wordt door een ervaren tatoeëerder.” Hiermee hoopt NBTK te bereiken dat kwaliteit in zijn algemeenheid omhoog gaat en er geen televisieprogramma’s meer nodig zijn over mislukte tattoos.
Inschrijven bij KVK
Als je je inschrijft bij KVK moet je een passende rechtsvorm . De meeste tattoo-artiesten die starten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.
Voor een inschrijving bij KVK, moet je online een inschrijfformulier invullen. Vervolgens maak je een afspraak op een van de KVK-kantoren om de inschrijving officieel te maken.
Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post. Je betaalt een inschrijfvergoeding.
Ben je onder de 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.
Nog niet gestart, wel KVK-nummer nodig
Het kan ook gebeuren dat je nog niet gestart bent, maar wel een KVK-nummer nodig hebt. Bijvoorbeeld om een pand te huren, vergunningen aan te vragen of alvast in te kopen. Hiervoor kun je je vooraf inschrijven bij KVK.
Brancheorganisatie NBTK
De Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst is er voor ondernemers in de Tattoo-, Piercing- en Permanente Make-up branche. De NBTK zoekt samenwerking met overheden en geeft voorlichting over werkwijze, protocollen bij tatoeëren en toestemmingsformulieren. Daarnaast werkt de NBTK aan knelpunten als verzekeringen, arbeidsongeschiktheid en btw-tarieven.
Administratie
Ondernemers zijn verplicht administratie bij te houden. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of . Zij richten je boekhouding in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Grootenhaar vindt de boekhouding uitbesteden zeker het overwegen waard: “Zo kun jij je helemaal richten op de creatieve kant van het ondernemen en hoef je je daar geen zorgen over te maken.”
Check mogelijke aftrekposten en onderzoek of de kleineondernemersregeling voor jou interessant is. Dit is een vrijstelling van btw. Je kunt er gebruik van maken als jouw omzet exclusief btw minder is dan € 20.000 op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet.
Het is niet verplicht, maar wel raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen en zijn je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden.
Belastingen
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent als ondernemer, krijg je te maken met belastingen. Zo moet je elk kwartaal btw-aangifte . Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op en trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt van af. Voor je tattoos breng je 21% in rekening.
Tip: download de Btw-Alert van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Naast je btw-aangifte doe je een keer per jaar aangifte voor de . Dit betaal je over je winst, de hoogte van je inkomstenbelasting wordt achteraf berekend en neemt toe als je meer winst maakt. Het is belangrijk om hier geld voor te reserveren.
Risico’s afdekken
Het kan gebeuren dat je klant spijt krijgt van zijn tattoo of ontevreden is over jouw werk. De kans hierop kun je verkleinen door impulstatoeages te voorkomen door alleen tatoeages op afspraak te zetten en je klant bedenktijd te geven.
Neem voordat je gaat tatoeëren altijd een toestemmingsformulier, zoals opgesteld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid, met de klant door en laat hem dit tekenen. Jij verklaart hiermee dat je werkt volgens de geldende hygiënerichtlijnen. De klant verklaart ermee dat hij uit vrije wil heeft gekozen voor het zetten van een tatoeage. Geef de klant altijd een kopie mee.
Onderzoek welke risico’s nog meer voor jou gelden en hoe je ze kunt beperken. Dit kan met algemene voorwaarden en aanvullende verzekeringen.
Algemene voorwaarden
Je kunt algemene voorwaarden opstellen. Dit zijn regels die gelden als iemand een overeenkomst met jou afsluit. Regels als garantie, aansprakelijkheid en betaling. Je kunt zelf algemene voorwaarden opstellen of dit door een jurist laten doen.
Verzekeringen
Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren, zoals de zorg. Andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk ook eens na over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Want stel dat je uitschiet met jouw pigmenteerpen?
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
En verder?
Heb je al gedacht aan…
- … een naam voor je tattooshop? Je handelsnaam moet herkenbaar zijn en de juiste uitstraling hebben. Er zitten ook wat officiële spelregels aan.
- ... het bijhouden van een klantenbestand voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of kortingskaart? En dat je dan te maken krijgt met de privacywet AVG?
- … op welke manier jij je klanten laat betalen? Cash, pinnen of met een tikkie? Wat zijn de trends en wat vinden jouw klanten het handigst?
- … of je muziek gaat draaien in je tattooshop? Dan krijg je met muziekrechten te maken. Informeer bij wat de kosten zijn.
- … wat je openingstijden zijn? In de staat dat je tattoostudio open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Als je wilt afwijken van deze winkeltijden, moet je dat aanvragen bij je gemeente.
- … de vrijstelling van die je nodig hebt als je wilt tatoeëren, piercen of permanente make-up wilt zetten op beurzen of andere evenementen?
- … het aannemen van personeel? In het stappenplan personeel vind je alles wat je moet weten.