Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen mijn toekomstige ex?

Een echtscheiding kan zakelijk een enorme impact hebben. Om schade voor je bedrijf te beperken, kun je huwelijkse voorwaarden opstellen. Dat kun je ook doen als je al bent getrouwd.

Geen afspraken over scheiding

Als je bent gehuwd in algehele gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen en schulden gezamenlijk. Ook je bedrijf. Als je uit elkaar gaat, moet ieder de helft krijgen.

Bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen maak je geen afspraken over de verdeling bij een scheiding. Daardoor is de kans groter dat een langlopend conflict ontstaat als je uit elkaar gaat. Die strijd kan negatieve invloed hebben op je bedrijf. In het uiterste geval moet je zelfs de onderneming in tweeën delen.

Het risico dat een scheiding je bedrijf schaadt, loop je ook als je bent getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dan zijn alleen bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk opbouwt gezamenlijk. Heb je al een bedrijf voordat je trouwt? Dan hoef je dat niet te delen bij een scheiding, maar kan je ex wel aanspraak maken op een deel van de bedrijfswaarde.

Standaard

Als je geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Voor 2018 trouwde je standaard in algehele gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden

Om de gevolgen van een conflict bij een scheiding te beperken, kun je trouwen op huwelijkse voorwaarden. Bij een notaris maak je afspraken over de verdeling van bezittingen en schulden tijdens het huwelijk en bij een scheiding.

Zo kun je afspreken dat het bedrijf 100 procent van jou blijft en welk percentage van de bedrijfswaarde je toekomstige ex krijgt. Daarbij kun je ook vastleggen hoe je die waarde bepaalt. Zo kun je bij een scheiding een conflict daarover voorkomen.

Het maken van huwelijkse voorwaarden kan voor het huwelijk, maar ook als je al bent getrouwd in algehele of beperkte gemeenschap van goederen. De voorwaarden kun je altijd aanpassen.