Startsituaties

Tips bij de start van een bed & breakfast

Je hebt kamers leeg staan in je huis en vindt het leuk om mensen om je heen te hebben. Dan kun je deze kamers aanbieden in combinatie met een ontbijt, je eigen bed & breakfast beginnen. Waar krijg je mee te maken en waar moet je op letten als je in je eigen woning een B&B start? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

De start van je eigen bedrijf tijdens de coronacrisis

Zat je volop in de voorbereidingen om je eigen bedrijf te beginnen toen de coronacrisis uitbrak? Deze roerige tijden hoeven je niet te weerhouden daarmee door te gaan. Misschien heb je nu juist meer tijd om te werken aan je ondernemingsplan of je doelgroep en activiteit aan te passen aan de behoeftes en mogelijkheden die deze moeilijke tijd met zich meebrengt.

Ben je al gestart? Bekijk dan de veelgestelde ondernemersvragen over corona. Daar vind je informatie over regelingen en maatregelen waarmee de overheid ondernemers steunt.

Meer weten? Je kunt met al je vragen over starten tijdens de coronacrisis terecht bij het KVK Coronaloket.

Een bed & breakfast is vaak een kleinschalige accommodatie, geschikt voor overnachting met ontbijt. Je vestigt een B&B in je huis of een bijgebouw ervan. De hoofdfunctie van je woning blijft wonen, maar heeft als nevenfunctie ‘het verstrekken van logies’. Over het algemeen schrijf je je B&B in bij KVK en breng je btw en toeristenbelasting in rekening bij je gasten.

Wat moet je regelen?

Wij raden je aan vooraf contact op te nemen met je gemeente. De gemeente kan je namelijk alles vertellen over het bestemmingsplan en het plaatselijke beleid. Maar dat is natuurlijk lang niet alles. In dit handige stappenplan vind je alle informatie over bijvoorbeeld verbouwen, brandveiligheid, milieuregels en vergunningen.

Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen. De gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld waar een B&B aan moet voldoen. Amsterdam Gastvrij heeft deze regels vertaald in duidelijke tips. Informeer bij jouw gemeente naar de regelgeving die daar geldt.

Parttime ondernemen

Een B&B kun je goed runnen naast je vaste baan. Steeds meer mensen starten parttime een bedrijf. Het heeft voordelen en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd een eigen bedrijf op te bouwen. Zo loop je minder risico, omdat je nog een bron van inkomsten hebt. Maar heb je wel een stuk minder vrije tijd.

Klanten vinden, klanten binden

Breng je B&B onder de aandacht bij potentiële klanten. Onderzoek daarvoor eerst wie je doelgroep is en hoe jij hun aandacht trekt op het moment dat zij op zoek gaan naar een B&B. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld social media inzetten.

Veel B&B’s kiezen ervoor om hun kamers via een online platform aan te bieden. Zo’n platform brengt vraag en aanbod bij elkaar. Je betaalt hiervoor meestal een percentage van je logeerprijs. De gasten zijn jouw ambassadeurs. Want schrijven zij positieve review op het platform? Dan zorgt dat weer voor nieuwe klanten.

Let op! Om je aan te sluiten bij een online platform heb je meestal een KVK-nummer en btw-nummer nodig. Deze krijg je zodra je je inschrijft bij KVK.

Samenwerken

Zoek de samenwerking op met het plaatselijke VVV-kantoor, lokale toeristische attracties of musea en probeer aan te haken bij evenementen in de regio. Samenwerken met ander B&B’s in de regio kan ook heel goed uitpakken. Je kunt dan namelijk naar elkaar doorverwijzen bij drukte én samen promotionele activiteiten organiseren.

Tip!  Stichting bed & breakfast Nederland heeft als doel de kwaliteit en het imago van bed & breakfast accommodaties in Nederland te bevorderen. Zij hebben ook een classificatieregister waarvoor je je bed & breakfast aan kunt melden.

Verhuur via AirBnB

AirBnB is het verhuren van een privé-accommodatie via een online platform. Wil jij een privéruimte verhuren via AirBnB? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de lokale wet- en regelgeving van de gemeente waar je verhuurt. Per gemeente kan dit beleid namelijk verschillen. Zo kan er sprake zijn van een maximaal aantal te verhuren nachten per jaar of mag jij je woning helemaal niet aanbieden voor verhuur.

Verhuur via AirBnB wordt over het algemeen niet gezien als een onderneming. Jouw inkomsten geef je op aan de Belastingdienst als ‘Inkomsten uit overige werk’.

 Koekjes Jus

Feitjes en weetjes

  • Bij KVK staan ruim 4.000 B&B’s geregistreerd. Dat is het dubbele van 5 jaar geleden.
  • Vaak is de B&B een nevenactiviteit van een bestaande onderneming, zoals een landbouwbedrijf of kunstatelier.
  • Een B&B kan ten koste gaan van je privacy. Je krijgt vaak vreemden over de vloer en je moet vaak klaarstaan voor je gasten. Je moet het daarom wel écht leuk vinden.
  • Een goede planning is essentieel. Privé en zakelijk lopen namelijk door elkaar heen. Toch is het belangrijk dat je telefonisch, per mail en via social media optimaal bereikbaar bent voor je gasten. En vergeet niet dat je persoonlijk aanwezig moet zijn op het moment dat je gasten arriveren.
  • Bied je naast het ontbijt ook ter plekke maaltijden en/of dranken aan, dan heet het geen B&B, maar een pension of hotel. En daarvoor heb je een horecabestemming nodig. Een term waar je dan vast al van gehoord hebt is HACCP. Kijk goed wat dit voor jou betekent.
  • Echt rijk zal je er niet van worden. Je moet het vooral heel leuk vinden.
  • Om een succesvolle B&B te runnen moet echt alles kloppen. Van je accommodatie, het contact met je gasten en de omgeving.

Wel of geen ondernemer?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check daarom of je activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Je B&B inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Verdiep je vooraf in een passende rechtsvorm. Veel starters kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak.

Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. KVK geeft na inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.
Inschrijven kost eenmalig €50,-.

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Tip! Zet een zakelijke administratie op en open een aparte bankrekening voor je bedrijf. Zo hou je zakelijk en privé mooi gescheiden.

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Hier vind je de 10 belangrijkste stappen bij het starten van een eigen bedrijf.
Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage