Startsituaties

Tips bij het beginnen van een bed & breakfast

Je hebt kamers leeg staan in je huis en vindt het leuk om mensen om je heen te hebben. Dan kun je deze kamers aanbieden in combinatie met een ontbijt: je eigen bed & breakfast beginnen. Waar krijg je mee te maken en waar moet je op letten als je in je eigen woning een B&B start? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Een bed & breakfast is vaak een kleinschalige accommodatie, geschikt voor overnachting met ontbijt. Je vestigt een B&B in je huis of een bijgebouw ervan. De hoofdfunctie van je woning blijft wonen, maar heeft als nevenfunctie ‘het verstrekken van logies’. Over het algemeen schrijf je je B&B in bij KVK en breng je btw en toeristenbelasting in rekening bij je gasten.

Mag je zomaar een B&B beginnen?

Om erachter te komen wat je moet regelen is het raadzaam vooraf contact op te nemen met je gemeente. De gemeente kan je namelijk alles vertellen over het bestemmingsplan en het plaatselijke beleid. Maar dat is natuurlijk lang niet alles. In dit handige stappenplan vind je alle informatie over bijvoorbeeld verbouwen, brandveiligheid, nachtregister, milieuregels en vergunningen.

Per gemeente kan de regelgeving voor B&B's verschillen. De gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld waar een B&B aan moet voldoen. Amsterdam Gastvrij heeft deze regels vertaald in duidelijke tips. Informeer bij jouw gemeente naar de regelgeving die daar geldt.

Parttime ondernemen

Een eigen B&B kan een leuke bijverdienste zijn. Je kunt het prima runnen naast je vaste baan. Steeds meer mensen starten parttime een bedrijf. Het heeft voordelen en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd een eigen bedrijf op te bouwen. Zo loop je minder risico, omdat je nog een bron van inkomsten hebt. Maar heb je wel een stuk minder vrije tijd.

Gasten vinden en binden

Als je je eigen B&B hebt, wil je ook gasten. Hoe klein ook, marketing is dan belangrijk. Breng je B&B onder de aandacht bij potentiële gasten. Onderzoek daarvoor eerst wie je doelgroep is en hoe jij hun aandacht trekt op het moment dat zij op zoek gaan naar een B&B. Een eigen website is handig omdat gasten al een eerste indruk kunnen krijgen. Daarnaast speelt social media een grote rol.

Veel B&B’s kiezen ervoor om hun kamers via een online platform aan te bieden. Zo’n platform brengt vraag en aanbod bij elkaar. Je betaalt hiervoor meestal een percentage van je logeerprijs. De gasten zijn jouw ambassadeurs. Want schrijven zij positieve review op het platform? Dan zorgt dat weer voor nieuwe gasten.

Let op! Om je aan te sluiten bij een online platform heb je meestal een KVK-nummer en btw-nummer nodig. Deze krijg je zodra je je inschrijft bij KVK.

 Koekjes Jus

Samenwerken

Zoek de samenwerking op met het plaatselijke VVV-kantoor, lokale toeristische attracties of musea en probeer aan te haken bij evenementen in de regio. Samenwerken met ander B&B’s in de regio kan ook heel goed uitpakken. Je kunt dan namelijk naar elkaar doorverwijzen bij drukte én samen promotionele activiteiten organiseren.

Tip!  Stichting bed & breakfast Nederland heeft als doel de kwaliteit en het imago van bed & breakfast accommodaties in Nederland te bevorderen. Zij hebben ook een classificatieregister waarvoor je je bed & breakfast aan kunt melden.

Verhuur via AirBnB

AirBnB is het verhuren van een privé-accommodatie via een online platform. Wil jij een privéruimte verhuren via AirBnB? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de lokale wet- en regelgeving van de gemeente waar je verhuurt. Per gemeente kan dit beleid namelijk verschillen. Zo kan er sprake zijn van een maximaal aantal te verhuren nachten per jaar of mag jij je woning helemaal niet aanbieden voor verhuur.

Verhuur via AirBnB wordt over het algemeen niet gezien als een onderneming. Jouw inkomsten geef je op aan de Belastingdienst als ‘Inkomsten uit overige werk’.

Feitjes en weetjes

 • Bij KVK staan bijna 5900 B&B’s geregistreerd. Dat is 62% meer dan 5 jaar geleden.

Aantal B&B’s in Nederland sinds 2016(Bron: KVK Handelsregister)

 • Vaak is de B&B een nevenactiviteit van een bestaande onderneming, zoals een landbouwbedrijf, kunstatelier of is het een bijverdienste naast een baan.
 • Een B&B kan ten koste gaan van je privacy. Je krijgt vaak vreemden over de vloer en je moet vaak klaarstaan voor je gasten. Je moet het daarom wel écht leuk vinden.
 • Een goede planning is essentieel. Privé en zakelijk lopen namelijk door elkaar heen. Toch is het belangrijk dat je telefonisch, per mail en via social media optimaal bereikbaar bent voor je gasten. En vergeet niet dat je persoonlijk aanwezig moet zijn op het moment dat je gasten arriveren.
 • Bied je naast het ontbijt ook ter plekke maaltijden en/of dranken aan, dan heet het geen B&B, maar een pension of hotel. En daarvoor heb je een horecabestemming nodig. Een term waar je dan vast al van gehoord hebt is HACCP. Kijk goed wat dit voor jou betekent.
 • Eigenlijk start je een horecaonderneming. Zoek goed uit wat dat voor jou betekent.
 • Echt rijk zal je er niet van worden. Je moet het vooral heel leuk vinden.
 • Om een succesvolle B&B te runnen moet echt alles kloppen. Van je accommodatie, het contact met je gasten en de omgeving.
 • Ook reviews zijn steeds belangrijker. Jouw gasten vertellen hoe ze het bij jou hebben ervaren. Het investeren in goede bedden en goed sanitair draagt bij aan een positieve ervaring. Het gebruik van bijvoorbeeld verse- en streekproducten bij het ontbijt scoort ook hoog bij gasten.
 • Houd je een gastenbestand bij voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, dan krijg je te maken met de privacywet AVG?

Wel of geen ondernemer?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check daarom of je activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Je B&B inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Verdiep je vooraf in een passende rechtsvorm. Veel starters kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak.

Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. KVK geeft na inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.
Inschrijven kost eenmalig €51,30.

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting. Lees alles over belastingen voor starters

Tip! Zet een zakelijke administratie op en open een aparte bankrekening voor je bedrijf. Zo hou je zakelijk en privé mooi gescheiden.

Een B&B starten in het buitenland

Droom je van een mooie locatie buiten Nederland om een B&B te starten? Dan hebben we 3 tips voor je:

 • Zorg dat je de taal van het land beheerst om voldoende te kunnen communiceren.
 • Zoek van tevoren uit met welke vergunningen je te maken krijgt en wat je moet regelen.
 • Kijk eens naar ‘Ik vertrek’. De ervaringen die daar voorbij komen geven je wellicht nieuwe inzichten.

Coronaloket

Heb jij corona-gerelateerde vragen? Je kunt met al je vragen terecht bij het KVK Coronaloket. Daar vind je informatie over onder andere de geldende maatregelen.

Bekijk ook eens de menukaart bedrijf starten. Daarin lees je de belangrijskte stappen die je moet nemen als je voor jezelf begint.

Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage