KVK-nummer: alles wat je moet weten

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister krijg je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Een KVK-nummer laat zien dat je officieel ingeschreven staat bij KVK. En dat je dus volgens de wet een bedrijf hebt.

Webinar Start eigen bedrijf

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van je eigen bedrijf.

Bekijk het webinar

Je kunt je KVK-nummer terugvinden in:

  • de welkomstbrief die je krijgt als je je bedrijf inschrijft bij KVK
  • een KVK-uittreksel
  • Mijneenmanszaak
  • het online Handelsregister

Of klik op de knop 'KVK-nummer zoeken' hieronder. Hiermee kun je ook het KVK-nummer van iemand anders zoeken of controleren.

Bekijk online de gegevens van je eenmanszaak

Ga naar Mijn eenmanszaak en log in met je DigiD. Kies je eenmanszaak om je gegevens eenvoudig en gratis te bekijken. De gegevens die je online inziet, komen overeen met de gegevens op het KVK-uittreksel. Online inzien van je gegevens is alleen voor eenmanszaken beschikbaar.

Wanneer krijg je een KVK-nummer?

Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in het Handelsregister. Schrijf je je bedrijf een week voor of na de start van je bedrijfsactiviteiten in? Dan ontvang je direct je KVK-nummer.

Je kunt maximaal drie maanden voordat je van start gaat bij KVK langskomen om je inschrijving voor te bereiden. Je krijgt je KVK-nummer dan niet gelijk mee. In de week dat je officieel van start gaat, ontvang je een brief met je KVK-nummer.

Waarvoor gebruik je een KVK-nummer?

Alle Nederlandse bedrijven moeten zich, volgens de Handelsregisterwet inschrijven in het KVK-Handelsregister. Je kunt inschrijven als je voldoet aan de ondernemerscriteria van KVK.  Je KVK-nummer is jouw unieke ondernemers-ID. Zo kunnen andere ondernemers of particulieren controleren met wie ze te maken hebben. Ook jij kunt in het Handelsregister de gegevens controleren van je opdrachtgevers en zakenpartners. Denk hierbij aan adresgegevens, KVK-nummer en wie de eigenaar/directeur is. Zo kun je veilig zaken doen.

Wanneer moet je je KVK-nummer vermelden?

Ondernemers en particulieren kunnen door te zoeken op KVK-nummer uitzoeken met wie zij zaken doen. Het is dan ook volgens de wet verplicht je KVK-nummer te vermelden op je:

De verplichting je KVK-nummer te vermelden geldt niet voor:

  • verenigingen en stichtingen zonder onderneming
  • verenigingen van eigenaars
  • overheden
  • kerkgenootschappen
  • reclame-uitingen

Wanneer moet je je KVK-nummer gebruiken?

Voor zakelijke inkopen of het afsluiten van abonnementen en verzekeringen heb je altijd je KVK-nummer nodig. Dit om te bewijzen dat je een bedrijf hebt en niet als particulier handelt. Je KVK-nummer gebruik je bijvoorbeeld bij:

Meerdere activiteiten, geen nieuw KVK-nummer

Je staat ingeschreven met een eenmanszaak maar je wilt daarnaast nog andere activiteiten ondernemen. In dat geval kun je activiteiten toevoegen aan je inschrijving bij KVK. Daarbij is het mogelijk meerdere bedrijfsnamen in te schrijven. Bij het toevoegen van activiteiten krijg je géén tweede KVK-nummer. KVK bepaalt de SBI-code voor de nieuwe bedrijfsactiviteit. Je mag ook zelf een SBI-code opgeven. KVK controleert dan of de SBI-code past bij je bedrijfsactiviteiten.

KVK-nummer opzeggen

Wil je stoppen met je bedrijf? Dan moet je je bedrijf uitschrijven.
Bekijk het stappenplan bedrijf stoppen, zodat je niets over het hoofd ziet.

KVK-nummer buitenland

Zoek je een KVK-nummer van een bedrijf in het buitenland? De meeste landen hebben een register voor bedrijven. Zo’n register wordt meestal niet bijgehouden door een kamer van koophandel, maar bijvoorbeeld door een handelsrechtbank of agentschap van een ministerie.

Contact

Heb je vragen over je inschrijving of KVK-nummer en kom je er via onze website niet uit? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Inschrijven bij KVK: zo werkt ‘t