Startsituaties

Voor jezelf beginnen als nagelstyliste

Bij de start van je eigen nagelstudio staat de nagelverzorging van jouw klanten voorop. Er zijn ook andere aandachtspunten om rekening mee te houden. Zoals de regels voor werken vanuit huis, administratie en verzekeringen. Ga goed voorbereid aan de slag als zelfstandig nagelstyliste.

French manicure of volledige kunstwerken op de nagels van jouw klanten creëren. Invloedrijke vloggers laten zien wat ze doen of hebben laten doen met hun nagels. De nagelstyliste is meer dan alleen iemand die de nagels mooi kleurt. Als nagelstyliste draag je bij aan de identiteit van een persoon.

Wel of geen ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan helpt je bij het onderzoeken of klanten op jouw dienst zitten te wachten. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep in, het geeft je ook zicht op de concurrentie.

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Kies je ervoor er geen te maken, dan is een haalbaarheidscheck een goed alternatief.

Het ondernemingsplan helpt je ook bij het bepalen van de juiste prijs. Je wilt onder aan de streep natuurlijk wel genoeg overhouden. Zet daarvoor al je (te verwachten) inkopen, vaste lasten en variabele kosten op een rij. En bekijk dan wat je moet verdienen om hier iets aan over te houden. Denise van Stokkem van nagelsalon Lak! kreeg hulp bij het bepalen van haar tarief. “Het bedrijf achter het merk dat ik gebruik in mijn salon, heeft me geholpen met het berekenen van mijn tarief.”

Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan jouw bedrijf en hoe je klanten vindt? Veel bedrijven maken gebruik van social media. Maar ook mond-tot-mond reclame kan heel effectief zijn. Het kost je niets, want je klanten doen het werk. Zo ook Van Stokkem: “Ik doe met name veel via foto’s op Instagram en Facebook. Daarnaast werkt mond-tot-mondreclame het beste.”

Door vooraf goed te bepalen wie je doelgroep is, kom je vanzelf uit bij het kanaal of die manier waarop je je klanten kunt bereiken.

Parttime aan de slag

Je kunt als nagelstyliste ook een bedrijf starten naast je betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Op een later tijdstip kun je altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap. Controleer wel in je arbeidscontract of voor jezelf beginnen naast je baan is toegestaan. Of overleg met je werkgever.

Veilig beginnen

Als nagelstyliste werk je meestal met een bepaald merk. Afhankelijk van de productsamenstelling van dat merk moet je misschien maatregelen treffen in verband met afzuiging. Wanneer je bepaalde stoffen regelmatig inademt of in aanraking laat komen met je huid, loop je namelijk het risico op gezondheidsklachten.

Werken met veilige producten is van groot belang voor jezelf, maar ook voor je klanten. Kennis van de producten en hoe je er veilig mee kunt werken is essentieel. Van Stokkem koos bewust voor een merk dat geurloos is en geen schadelijke stoffen bevat. “Een ventilatie en afzuiging is daardoor niet nodig.”

De brochure Veiligheidsinformatie nagelproducten van de Nederlandse Cosmetica Vereniging geeft je informatie en advies over veilig en gezond werken. Deze informatie kan je helpen bij je keuze voor bepaalde merken, maar ook waar jij je bedrijf wil of kan beginnen.

Van Stokkem raadt beginnende nagelstylisten aan op internet en beurzen te kijken naar welk merk of concept het beste bij jou past. “En volg een opleiding, maar denk niet dat je na de opleiding meteen volleerd bent. Je wordt pas goed door heel veel te oefenen.”

Van waaruit begin je?

Veel starters in de branche nagelstyliste beginnen vanuit huis. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij mensen thuis, in een pand of via stoelhuur te starten. Wat je ook gaat doen, neem de volgende zaken in overweging.

Een nagelsalon aan huis

Starten vanuit huis in die ene ruimte die ‘toch leeg staat’ en waar je zonder al te veel aanpassingen meteen in kunt beginnen. Of, als je het groter aan wilt pakken, je garage volledig ombouwen tot een professionele nagelsalon. Van Stokkem pakte het als volgt aan: “Net klaar met mijn opleiding ben ik thuis begonnen. Eerst vriendinnen uitgenodigd die ook weer iemand meenamen. Dit groeide snel. Ik vind het prettig in een eigen vertrouwde omgeving te werken waar ik alles bij de hand heb om me creatief te laten gaan.”

Veel startende nagelstylistes beginnen zo. Bijkomende voordelen zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Een nadeel is dat je daardoor niet echt afstand kunt nemen. Je privéleven is ook voor de klanten heel dichtbij. Van Stokkem ziet het zo: “Juist de combinatie van thuiswerken met privé en lage kosten, waren voor mij toen een groot voordeel”.

Het is belangrijk vooraf de voorwaarden bij de gemeente te checken. Moet je bij hen melden dat je een bedrijf vanuit huis begint? Passen jouw plannen binnen het bestemmingsplan? Waar moet je op letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan je gevel hangen?

Controleer ook in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Neem zo nodig contact op met de bank of verhuurder om jouw plannen te overleggen.

Vergeet ook je verzekeringspolissen niet. De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn voor privébezittingen en de woning zelf. Ze dekken niet de schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte. Daardoor is het vaak nodig je huidige verzekeringen uit te breiden.

Bij mensen thuis

Je kunt ervoor kiezen om naar klanten toe te gaan voor een behandeling. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Zodra je bij KVK bent ingeschreven, kun je aan de slag. Denk bij de aanschaf van apparatuur dat je het moet meenemen. En vergeet niet alle veiligheidseisen voor gezond werken in acht te nemen.

Tip! Bereken je reiskosten door in je (uur)tarief.

Een pand huren of kopen

Als je een bedrijfsruimte huurt om van start te gaan met je eigen nagelstudio, controleer dan of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en wensen. Hoeveel stoelen wil je, is er voldoende mogelijkheid om veilig te werken en afzuigapparatuur te plaatsen, waar maak je de wachtruimte voor de klanten en kun je uitbreiden als dat nodig mocht zijn? Controleer bij jouw gemeente of jouw activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan.

Van Stokkem ging op zoek ging naar een geschikt pand. “Ik vond het belangrijk dat het pand de juiste uitstraling en voldoende ruimte had én dat het makkelijk bereikbaar was met het openbaar vervoer of per fiets.”

Een stoel huren

Stoelverhuur is een samenwerking tussen 2 of meer zelfstandig ondernemers die voor eigen rekening en risico vanuit dezelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de klant. Van Stokkem doet aan stoelverhuur: “Een mooie manier om mijn dienstverlening uit te breiden. Ik heb daarbij wel een huisreglement, met daarin afspraken over de manier van werken in mijn salon, zoals de klantbenadering. De klant mag namelijk geen verschil merken.”

Deze manier van werken wordt steeds populairder. Stoelverhuur is een manier om je huisvestingskosten, inkoopsprijzen en marketingkosten te drukken. Maar het biedt ook mogelijkheden om de dienstverlening te verbreden, bijvoorbeeld door samenwerking met schoonheidsspecialisten en pedicures.

Personeel aannemen

Van Stokkem geeft aan dat er veel vraag is naar haar diensten. Ze denkt na over het aannemen van personeel, maar vindt de flexibiliteit van stoelverhuur ook prettig.

Als je personeel aanneemt, krijg je te maken met de Arbowet en moet je een risico-inventarisatie maken. Dit laatste is een opsomming van de gevaren binnen je bedrijf rond de veiligheid, gezondheid en het welzijn van medewerkers. In het stappenplan personeel aannemen vind je alles wat je moet weten. Van werving en selectie tot loon en werkgeversverzekeringen.

Branchevereniging Het Nagelgilde

Voor het uitoefenen van het beroep van nagelstyliste heb je geen speciale opleiding nodig. Belangrijk is dat je klanten tevreden zijn met het resultaat, het draait om vakmanschap. Branchevereniging Het Nagelgilde is opgericht met als doel het vak nagelstylist te professionaliseren tot een volwaardige ambacht. Dit doen ze door opleidingen en examens te organiseren en te werken met kwaliteitskeurmerken. Het Nagelgilde ondersteunt leden met informatie over het ondernemerschap.

Je kunt aspirant lid worden als je ingeschreven staat bij KVK. Na een examen bij een door de branche erkende opleiding, kun je volwaardig lid worden. Klanten kunnen zo’n geregistreerd lidmaatschap belangrijk vinden. Een sterrensysteem geeft tenslotte een erkenning weer. Door het lidmaatschap weten je klanten dat je werkt met een afzuigsysteem en dat ze bij klachten een beroep kunnen doen op een arbitragecommissie.

Een rechtsvorm kiezen

Wil je je bedrijf inschrijven bij KVK? Kies dan eerst een passende rechtsvorm. De meeste startende nagelstylisten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

Samen met andere ondernemers onder een gemeenschappelijke naam starten? Dan is een vennootschap onder firma (vof) een mogelijkheid. Je hebt voor een vof geen startkapitaal nodig. Iedere deelnemer is privé aansprakelijk voor de hele vof, het is daarom aan te raden onderlinge afspraken vast te leggen in een vof-contract.

Schrijf je bedrijf in bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in.

Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post. Inschrijven kost eenmalig € 51,30.

Ben je onder de 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.

Twijfel je of je wel ondernemer bent?

Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Nog niets gestart, maar wel een KVK-nummer nodig?

Je hebt je bedrijf nog niet ingeschreven en gaat voorlopig nog niet van start. Maar je wilt wel aan de slag met je voorbereidingen, zoals vergunningen aanvragen, goederen inkopen bij de groothandel en een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen. Dan heb je meestal een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je namelijk vooraf inschrijven bij KVK.

Administratie, zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer krijg je te maken met het bijhouden van een administratie. Je kunt je financiële administratie zelf doen. Maar je kunt het ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Van Stokkem heeft haar administratie 6 jaar lang zelf gedaan. “En toen was ik er helemaal klaar mee. Ik vond het niet leuk en stelde het altijd uit. Ik vind mijn werk leuk én aan het eind van de dag mijn omzet. Ik heb nu een boekhouder en daarmee koop ik vrije tijd!”

Tip! Check de mogelijke aftrekposten.

Het is raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Maar het is niet verplicht. De zin en onzin van een zakelijke rekening.

Uiteindelijk wil je een goed inkomen overhouden om van te kunnen leven. In een ideale situatie heb je zelfs genoeg over om reserves op te bouwen.

Aangifte bij de Belastingdienst

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht op. En trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt af.

Onderzoek of de kleineondernemersregeling voor jou interessant is. Blijft jouw omzet beneden de € 20.000 op jaarbasis en zijn jouw klanten voornamelijk particulier dan kan de combinatie omzet en inkopen voor jouw betekenen dat KOR-deelname interessant is. Je berekent geen btw aan jouw klanten maar je kan je eigen btw ook niet terugvragen. Je hoeft dan geen kwartaalaangifte meer te doen. Het scheelt je administratie.

Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Lees alles over belastingen voor starters.

Risico’s afdekken

Onderzoek wat jouw risico’s zijn en probeer deze af te dekken. Zo helpen algemene voorwaarden je om risico’s bij overeenkomsten in te dammen. Het is mogelijk je eigen algemene voorwaarden opstellen.

Daarnaast kun je verzekeringen afsluiten voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat als de nagels van jouw klant tot op het nagelbed aangetast worden door de middelen die jij gebruikt? Dan komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

Van Stokkem heeft haar pand en bedrijfsaansprakelijkheid verzekerd. “Maar arbeidsongeschiktheid nog niet. Het is duur, maar ik wil me er wel in gaan verdiepen. Door corona ben ik me wel bewust geworden van hoe belangrijk dit is. Hetzelfde geldt voor mijn pensioen.”

Heb je al gedacht aan?

  • Een naam voor je nagelsalon? Je handelsnaam moet herkenbaar zijn en de juiste uitstraling hebben. Er zitten ook wat officiële spelregels aan.
  • Het bijhouden van een klantenbestand voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of kortingskaart? En dat je dan te maken krijgt met de privacywet AVG?
  • Op welke manier jij je klanten laat betalen? Cash, pinnen of een tikkie? Wat zijn de trends en wat vinden jouw klanten het handigst?
  • Of je muziek gaat draaien in je salon? Dan krijg je namelijk met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
  • Wat je openingstijden zijn? In de winkeltijdenwet staat dat je nagelstudio open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Als je wilt afwijken van deze winkeltijden, moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Bekijk ook eens de menukaart bedrijf starten. Daarin lees je de belangrijskte stappen die je moet nemen als je voor jezelf begint.

Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage