Internationale e-commerce

Dropshipping: online verkopen zonder voorraad

Binnen e-commerce kun je als webshop gebruikmaken van dropshipping. Dropshipping werkt zo: een klant bestelt een product in je webwinkel. Je plaatst vervolgens de order bij je leverancier en hij stuurt het product naar je klant. Met dropshipping leg je zelf geen voorraden aan. Je bespaart zo op kosten van investeringen.

Dropshipping heeft voor- en nadelen. Een klant bestelt het product in jouw webwinkel. Jij bent als dropshipper verantwoordelijk voor een correcte aflevering en het oplossen van klachten.

Voordelen van dropshipping

Bij dropshipping neem je producten van dropshipleveranciers, dit zijn fabrikanten of groothandelaren, op in de etalage van je webwinkel. Dropshipping heeft deze voordelen:

  • Je hoeft geen (grote) opslagruimte te huren of kopen.
  • Je loopt geen inkooprisico. Je betaalt pas aan je leverancier nadat je klant het product koopt in je webshop. Je verkoopprijs bestaat uit de inkoopprijs, kosten voor de orderafhandeling en verzending door je dropshipleverancier, plus jouw winstmarge.
  • Je hebt geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van de bestelling.
  • Je breidt eenvoudig je assortiment uit omdat je geen dure voorraden aanlegt. En je hebt geen last van restpartijen.

Nadelen van dropshipping

Dropshipping klinkt als een makkelijke manier om met minimale investeringen geld te verdienen. Naast voordelen heeft dropshipping ook nadelen:

  • Jij bent verantwoordelijk voor het oplossen van problemen rondom een levering aan je klant. Bijvoorbeeld als een pakket te laat, niet of beschadigd aankomt bij je klant. Maakt je dropshipleverancier een fout dan schaadt dat jouw reputatie. Maak vooraf goede afspraken met je leverancier over zaken als garantie, retourzendingen, levertijden en aanwezige voorraden.
  • Dropshipleveranciers verkopen hun producten meestal ook aan andere webwinkels. Mogelijk gevolg hiervan is dat concurrerende webwinkels deze producten tegen zeer lage prijzen aanbieden en volstaan met lagere marges dan jij zou willen.
  • Omdat je niet levert uit eigen voorraad kun je niet checken of een product op het moment van verzending in goede staat verkeert of dat de leverancier het juiste product aan je klant levert.

Starten met dropshipping

Als je start met dropshipping registreer dan een domeinnaam, schrijf je webshop in bij KVK en houdt een administratie bij. Als dropshipper moet je je houden aan wetten en regels die gelden voor alle webwinkels. Zo moet je juiste informatie geven over de levertijd en over de retourmogelijkheden. In de Checklist voor verkoop via internet staat een overzicht van alle regels. En lees de informatie over dropshipping op Rijksoverheid.nl.

Buitenlandse dropshipleveranciers

Je kunt samenwerken met buitenlandse dropshipleveranciers. Jij plaatst producten van deze leveranciers op je website en zij versturen de producten rechtstreeks naar je klant. Internationale dropshipping kent verschillende hindernissen. Zoals langere levertijden, mogelijke communicatieproblemen en hogere verzendkosten. Onderzoek of internationale dropshipping voor jouw webwinkel commercieel haalbaar is.

Maak duidelijke afspraken met je buitenlandse dropshipleverancier over levertijd, garantie en retourzendingen. Leg deze afspraken vast in een overeenkomst. Je mag geen namaakartikelen verhandelen. Laat je leverancier in de overeenkomst opnemen dat er geen sprake is van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht.

Levertijd en retourneren

Informeer je klant vooraf over de verwachte levertijd. Komt je leverancier uit China dan is het product al snel 2 tot 3 weken of langer onderweg. Ben ook duidelijk over de procedure voor retourzendingen. Als je wilt dat je klant producten retour stuurt naar de buitenlandse leverancier dan moet je jouw klant hier vooraf over informeren. Doe je dit niet dan moet je zelf de retourkosten betalen. Duidelijkheid voor alle partijen voorkomt onaangename verrassingen, conflicten en ontevredenheid.

Productveiligheid

Doe je zaken met een dropshipleverancier buiten de EU? De producten die je via dropshipping aanbiedt moeten altijd voldoen aan CE-markering of andere Europese producteisen. Daarbij maakt het niet uit of je grootschalige of kleinschalige activiteiten hebt. De veiligheid voor consumenten staat voorop. Je klant kan jou aansprakelijk stellen in geval van (letsel)schade door een gebrekkig product. Vraag de buitenlandse dropshipleverancier om rapporten, analyses, verklaringen of ander documentatiemateriaal waaruit de kwaliteit en veiligheid van zijn producten blijkt.

Verkoop je jouw producten aan klanten buiten de EU? Verdiep je dan in lokale eisen van het bestemmingsland. Wetgeving voor consumentenbescherming, productregelgeving (producteisen) en internetaankopen verschilt vaak per land.

Douane en invoerrechten

Bij invoer van producten uit landen buiten de EU moet degene die het product in de EU importeert mogelijk invoerbelastingen betalen. Een importeur betaalt  invoerrechten voor zendingen boven 150 euro. Daarnaast betaalt de importeur invoer-btw voor zendingen boven 22 euro. Je Nederlandse klant verwacht niet dat hij deze kosten moet betalen aan de pakketbezorger, tenzij je hem hierover vooraf informeert. Maak afspraken met je buitenlandse dropshipleverancier over het transport en de inklaring bij de Nederlandse Douane.

Let op: Op 1 juli 2021 vervalt de btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro. Vanaf dat moment betaalt een importeur altijd invoer-btw, ongeacht de waarde van de zending.

Wijziging btw-regels

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor webwinkelverkopen binnen de EU. Deze wijzigingen gelden ook voor webwinkels die via dropshipping producten van (buitenlandse) leveranciers verkopen aan consumenten in de EU. In het artikel ‘Nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU’ staan de belangrijkste wijzigingen uitgelegd. De Belastingdienst geeft hierover ook informatie.

Bespreek zo snel mogelijk de gevolgen voor je btw-verplichtingen met je financieel dienstverlener. Verkoop je aan consumenten in andere EU-lidstaten? Dan moet jouw webshop vanaf 1 juli 2021 de juiste productprijzen tonen. Dit betekent inclusief de btw van de lidstaat van je klant. Ook is aanpassing van je administratie, zoals de software, nodig.

Verkopen via platformen

Naast dropshipping kun je ook producten verkopen via online platformen. Bekende platformen zijn Alibaba, eBay, Zalando, Bol.com en Amazon. Wil je deze online platformen gebruiken als marketingkanaal voor je producten? Verdiep je dan goed in de voor- en nadelen.

Dropshipping, buitenlandse online platformen en webwinkelkeurmerken. Lees meer over e-commerce in het buitenland.
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage