Digitalisering in het mkb: werk slimmer

Verstuur jij je facturen online of verkoop je je product via social media? Dat zijn al twee voorbeelden van digitalisering. Voordelen van digitalisering zijn meer omzet, tijdwinst of terugkomende klanten op. Ontdek wat de mogelijkheden van digitaliseren zijn en hoe je ermee aan de slag gaat.

Betekenis van digitalisering

Digitalisering is een middel om sneller of slimmer te werken. Je laat het handmatig werk zoals een factuur aanmaken of een verkooporder indienen aan een computer over. Als je informatie zoals klant- of omzetgegevens digitaal maakt, heet het data. En computers kunnen data zorgvuldiger en sneller verwerken dan mensen. De opstart kost wat tijd, maar daarna bespaart digitalisering je veel tijd en geld.

Redenen voor digitaliseren

Digitalisering helpt je slimmer te ondernemen: er is minder kans op fouten en je behaalt sneller het gewenste resultaat. Volgens onderzoek van KVK zijn de belangrijkste redenen om (nog) meer met automatiseren en digitaliseren aan de slag te gaan, dat het werk efficiënter uitgevoerd wordt (31%) en dat het gemak oplevert voor het bedrijf zelf of voor klanten (30%). Digitalisering van processen zorgt er ook voor dat bedrijven ongeveer een kwart op kosten besparen. Genoeg redenen dus om ermee te starten.

Beginnen met digitaliseren

Met het ABC-model zie je waar digitaliseringskansen binnen je bedrijf liggen: aanbod, bedrijfsvoering of commercie. Je bepaalt zelf waar digitalisering het meeste zin heeft. De onderdelen van het ABC-model sluiten elkaar niet uit. Ze vullen elkaar aan en hebben effect op elkaar.

Aanbod

Je aanbod is het product dat je maakt of de diensten die je levert. De vraag is of jouw aanbod goed aansluit bij de wens van je klanten. Houd rekening met wat de klant nu én in de toekomst wil. Mogelijkheden voor het digitaliseren van aanbod zijn:

  • Start een webshop naast je fysieke winkel, zodat je product of dienst ook online te verkrijgen is.
  • Bied je dienstverlening online aan, via webinars of een digitaal adviesgesprek.
  • Heb je al een website of webshop? Kijk dan eens naar de bezoekersstatistieken en verkoopdata en laat je website beter presteren.

Bedrijfsvoering

De bedrijfsvoering is alle activiteiten en processen binnen je bedrijf. Digitaliseren van die activiteiten en processen kan je veel tijd schelen. Je digitaliseert je bedrijfsvoering op verschillende manieren:

  • Regel een online boekhoudsysteem en een cloud kassasysteem. Zo heb je overal en altijd inzicht in je cijfers.
  • Ga digitaal factureren. Dit werkt efficiënt en goedkoop.
  • Automatiseer voorraadtelling, inkoop en verkooporders. Het reduceert het aantal fouten dat je maakt en bespaart tijd.
  • Werk in de cloud. Hiermee heb je altijd eenvoudig toegang tot je bestanden, waar en wanneer je wilt.

Commercie

Commercie is de verkoop van je product of dienst. Hierbij horen het contact met je klanten, de marketing en de daadwerkelijke verkoop. Digitalisering in commercie betekent al snel e-commerce: online zakendoen. Denk bijvoorbeeld aan:

Regelingen en subsidies

De overheid biedt diverse regelingen en subsidies op het gebied van digitalisering. Verdiep je hierin en bespaar geld.

  • Voer je ontwikkelings- of onderzoeksprojecten uit? Verlaag dan de kosten hiervan via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit is een innovatieregeling die via de belasting een deel van de kosten en uitgaven van je project vergoedt.
  • Ben je een internationaal actieve mkb’er? Maak dan gebruik van een kickstartvoucher. Met deze voucher krijg je 80% korting als je een zelfgekozen externe adviseur inhuurt, met een maximum van 2.500 euro. De adviseur helpt je met de digitalisering van je bedrijf.

Digitalisering in de praktijk

Benieuwd wat voor stappen andere bedrijven jouw sector nemen? Vraag dan tips en advies aan je brancheorganisatie. Voor praktische hulp werk je beter samen met een MKB DigiWerkplaats. Zij leveren studenten en experts die je ondersteunen bij digitaliseringsprojecten zoals een webshop of e-mailmarketing starten. Inspiratie vind je in de KVK Innovatie Top 100. Hierin staan innovatieverhalen van 100 Nederlandse bedrijven die veel digitale middelen inzetten.

Wil je kijken hoe anderen het aanpakken? Bekijk de video.

Met digitalisering meer nieuwe klanten | Mijn Digitale Zaak