Acties voor meer financieel inzicht in je bedrijf

Een financieel gezond bedrijf, dat wil iedere ondernemer. Inzicht in je financiën is daarbij belangrijk. Want met goed overzicht neem je de juiste beslissingen en houd je grip op je bedrijf. Kun je bijvoorbeeld besparen en weet je aan welke klanten je het meest verdient? Ga voor meer financieel inzicht aan de slag met de volgende zes acties.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

1. Een goede administratie bijhouden

De administratie van je bedrijf moet je bijhouden en bewaren. Dat staat in de wet. En met een goede  bedrijfsadministratie heb je op elk moment inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. De cijfers uit je administratie laten bijvoorbeeld zien of je inkomsten stijgen. Of stijgen juist de uitgaven? Houd je administratie regelmatig bij en controleer de cijfers. Dan kun je op tijd bijsturen.

2. Verdiep je in de kosten

Kijk in je boekhouding na welke kosten je maakt. Kosten kun je verdelen in directe en indirecte kosten. Directe kosten hebben te maken met je product. Het gaat bijvoorbeeld om de productiekosten. Indirecte kosten hebben niet direct te maken met je product, maar bijvoorbeeld met kosten voor reclame of verzekeringen. Vooral bij de indirecte kosten kun je besparen. Denk aan dubbele verzekeringen of onnodige abonnementen.

3. Check openstaande facturen

Controleer of je klanten hun rekening op tijd betalen. Dat is debiteurenbeheer. Met goed debiteurenbeheer heb je minder stress en financiële problemen. Zet altijd je betalingstermijn in je offerte en algemene voorwaarden en op je factuur. En trek op tijd aan de bel als je klant niet betaalt. Bel de klant op en schakel als het niet werkt een incassobureau in. Laat je klant makkelijk en sneller betalen via een digitaal betaalverzoek, zoals iDEAL of een Tikkie Zakelijk.

Video Financieel inzicht vergroten

Voor een financieel gezond bedrijf heb je financieel inzicht nodig. Vergroot je financiële inzicht met zes tips uit de video.

Financieel inzicht vergroten: 6 tips

4. Maak een liquiditeitsbegroting

In je liquiditeitsbegroting zie je hoeveel geld er op je bankrekening staat en wanneer er geld bijkomt of afgaat. Zo weet je of er genoeg geld is om je rekeningen te betalen. Of dat er in bepaalde maanden extra geld nodig is. Bijvoorbeeld voor verzekeringspremies of als je vakantiegeld aan je personeel moet betalen. Dan weet je vooraf dat je hier geld voor apart moet zetten.

5. Ken je financiële kengetallen

Financiële kengetallen zijn cijfers die de financiële gezondheid van je bedrijf laten zien. Je kunt de kengetallen van je eigen bedrijf vergelijken met die van je branche. Met behulp van kengetallen beslissen investeerders en financiers of ze geld in je bedrijf willen steken. De bekendste kengetallen zijn:

  • Liquiditeit: geeft aan in hoeverre je bedrijf op korte termijn alle rekeningen kan betalen.
  • Solvabiliteit: de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen.
  • Rentabiliteit: de hoeveelheid winst die je onderneming maakt.

6. Gebruik cijfers voor beslissingen

Als je de cijfers van je bedrijf onderzoekt, krijg je informatie waarmee je goed onderbouwde beslissingen kunt nemen. De cijfers laten bijvoorbeeld zien of je winst maakt. Met die kennis onderzoek je of je de resultaten nog verder kunt verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld verliesgevende activiteiten afstoten. Of je op een nieuwe markt richten. Je ziet aan de cijfers in je administratie ook wie je best betalende klanten zijn. Vaak zorgt 20% van je klanten voor 80% van je omzet. Voor deze groep kun je een leuke verkoopactie bedenken.