Actuele ontwikkelingen exportdocumenten

Actueel nieuws over exportdocumenten bij in- en uitvoer.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan
  1. ATA-carnet voor Peru
  2. Handelsverdrag EU-Nieuw-Zeeland per 1 mei 2024
  3. Geen invoerrecht industrieproducten in Zwitserland

1. ATA-carnet voor Peru

Vanaf 30 april 2024 kun je een ATA-carnet aanvragen als je tijdelijk producten meeneemt naar Peru. Dit geldt voor beroepsmateriaal als je in Peru werk gaat uitvoeren. Zoals foto-, video- en filmapparaten of muziekinstrumenten. En gereedschappen voor onderhoud, reparatie en service. Ook spullen die je gebruikt voor tentoonstellingen, beurzen en sportevenementen kunnen op een ATA-carnet naar Peru. Lees hier hoe je een ATA-carnet gebruikt en aanvraagt

2. Handelsverdrag EU-Nieuw-Zeeland per 1 mei 2024

Op 1 mei 2024 gaat het handelsverdrag tussen de EU en Nieuw-Zeeland in werking. Dit betekent dat je vanaf dat moment producten goedkoper uit Nieuw-Zeeland importeert. Je betaalt minder invoerrechten. Voorwaarde is dat de producten van preferentiële oorsprong uit Nieuw Zeeland zijn. Andersom geldt dit ook voor EU-producten die je naar Nieuw-Zeeland exporteert. 
Het bewijs van preferentiële oorsprong is een factuurverklaring Attest van Oorsprong. In het Engels heet dit een ‘Statement on origin’.

3. Geen invoerrecht industrieproducten in Zwitserland

Sinds 1 januari 2024 betaal je in Zwitserland geen invoerrechten meer voor de meeste industrieproducten. Dit betekent dat je voor deze producten geen EUR.1- of EUR-MED-certificaat van KVK nodig hebt. En ook geen factuurverklaring. Industrieproducten hebben een HS-code die begint met de cijfers 25 tot en met 97. Het maakt niet uit waar de producten zijn gemaakt, in of buiten de EU. Al deze producten importeer je zonder invoerrechten in Zwitserland.

Uitzonderingen

Je betaalt in Zwitserland wel invoerrechten bij de import van:
1.    Landbouwproducten waarvan de HS-code begint met de cijfers 1 tot en met 24.
2.    Sommige producten waarvan de HS-code begint met 35 en 38. 

Hiervoor heb je dan nog wel een EUR.1-, EUR-MED-certificaat of factuurverklaring nodig. Lees de complete lijst met aanpassingen van de invoerrechten in Zwitserland.
Bij import van producten in Zwitserland betaal je behalve mogelijke invoerrechten ook altijd btw en andere belastingen. Bijvoorbeeld accijns.

ATA-carnets

De nieuwe regels in Zwitserland hebben geen gevolgen voor ATA-carnets. Je kunt een ATA-carnet blijven gebruiken als je tijdelijk spullen meeneemt naar Zwitserland. Je betaalt dan geen btw, accijns en verbruiksbelasting.