E-commerce in Frankrijk

Franse consumenten kopen hun producten ook in buitenlandse webshops. Ze shoppen steeds vaker mobiel, ook wel m-commerce genoemd. Zorg er daarom voor dat je Franse webwinkel ook mobiel goed bereikbaar en leesbaar is.

De Franse e-commercemarkt behoort tot één van de grootste in Europa. Met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staat Frankrijk in de top drie van grootste online markten in Europa. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je de Franse markt wilt veroveren met je webshop.

Producteisen

Wanneer je producten aan de EU-wetgeving voldoen, mag je deze vrij verkopen in Frankijk. Ga wel na of producteisen in Frankrijk gelijk zijn aan die in Nederland. Zo gelden er aanvullende eisen voor voedingssupplementen, levensmiddelen en geneesmiddelen in Frankrijk. Soms gelden speciale etiketteringsvoorschriften.

Franse regelgeving

Als je aan Franse klanten verkoopt, moet je je houden aan Franse wetten en regels. Deze kunnen afwijken van de Nederlandse wetten en regels. Twee voorbeelden:

  1. Frankrijk heeft een strenge milieuwet, de ‘Responsabilité Élargie du Producteur (REP). Hieraan moet je voldoen wanneer je verpakte producten via je webshop verkoopt aan Franse consumenten. De Franse wet schrijft voor dat je als eerste in de keten verantwoordelijk bent voor het beheer van de verpakkingen. RVO legt uit hoe je aan de Franse verpakkingsregels voldoet.
  2. Frankrijk heeft een lokaal register voor het uitvoeren van de WEEE-richtlijn; de EU-richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Registreer je eerst bij Système déclaratif des filières (SYDEREP) voordat je dit soort producten op de Franse markt brengt. Deze organisatie informeert je ook over andere Franse registers, zoals het register voor het op de markt brengen van meubels.

Aanvragen lokale domeinnaam

De Franse domeinnaambeheerder Afnic wijst domeinnamen met een .fr-extensie toe. Ook EU-bedrijven zonder Franse vestiging kunnen zo'n domeinnaam aanvragen.

De aanvraag verloopt via een erkend registratiebureau. Dit bureau dient jouw verzoek bij Afnic in. Afnic heeft een overzicht met erkende Nederlandse registratiebedrijven, ook registrars genoemd. Zorg dat je website en voorwaarden zijn aangepast aan de lokale wet- en regelgeving.

Je Franse klant

Maak je webshop aantrekkelijk voor de Franse markt. De taalvoorkeur is Frans. Laat de vertaling doen of controleren door een native speaker. Wanneer je als service een Franstalige klantenservice aanbiedt, gebruik dit dan als Unique Selling Point (USP) op je website.

Vraag een .fr-extensie voor je webshop aan. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de Franse bevolking vertrouwen heeft in een webshop met een lokale extensie. Door dit vertrouwen koopt je Franse klant sneller producten in je webshop.

Goo gle is in Frankrijk het belangrijkste kanaal voor het bereiken van je Franse klanten. Check de belangrijkste zoekwoorden voor je bedrijf en product. Gebruik deze Franstalige woorden vervolgens in de teksten op je website. Je kunt ook adverteren via Google en Instagram Shopping.

Webwinkelkeurmerken

Brancheorganisatie Fevad heeft een eigen label. Het Fevad-label maakt deel uit van het Ecommerce Europe trustmarks network. De keurmerken van Chamber Trust en Afnor Certification zijn ook gangbaar in Frankrijk. Naast deze keurmerken kent Frankrijk ook een groot aantal branche- en productgerelateerde kwaliteitskeurmerken.

Betaalmogelijkheden

Bied op je webshop Franse online betaalmogelijkheden aan. Fransen betalen graag via PayPal of met een credit- of debitcard, vooral Carte Bleue.

Btw bij afstandsverkopen Frankrijk

Als je vanuit je webshop producten aan Franse consumenten verkoopt, geldt het bestemmingslandprincipe. Deze regel geldt ook voor verkoop aan ondernemers die geen btw-aangifte doen en voor rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Dit betekent dat jij je Franse particuliere klant met Franse btw factureert. Aanvullende informatie over de Franse btw-tarieven en die van andere lidstaten vind je in de Taxes in Europe-database van de Europese Commissie. Het Franse woord voor btw is TVA; Taxe sur la Valeur Ajoutée.

Je buitenlandse btw-aangifte kun je op twee manieren regelen. Je vraagt een Frans btw-nummer aan en doet een lokale btw-aangifte in Frankrijk. Of je meldt je bedrijf aan voor de Unieregeling binnen het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt de btw vervolgens door aan Frankrijk.

Als je totaalbedrag aan Franse consumenten samen met je andere intra-EU verkopen aan particuliere klanten onder de drempel van 10.000 euro blijft, mag je als Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Lees meer over btw en internationaal zakendoen.

Cijfers

Dankzij de versnelde digitalisering in de retailsector bedroeg de Franse e-commerce omzet 129 miljard euro in 2021. Een stijging van 15,1% ten opzichte van 2020. De verkopen bestaan uit producten en diensten. Met een groei van 8,5% in 2020 en 15,1% in 2021 groeit de Franse e-commercemarkt langzaam door.

De Franse koepelorganisatie voor e-commerce Fevad heeft actuele rapporten en persberichten over de e-commercemarkt in Frankrijk, beschikbaar in het Frans en Engels.