Importheffingen Amerika: dit speelt er

Verkoop je producten aan Amerikaanse klanten? Vanaf begin juli 2025 worden die extra belast. Dit komt door de importheffingen die president Donald Trump in april aankondigde. In dit artikel lees je wat er verandert en wat de mogelijke gevolgen zijn.

De uitspraak ‘America first’ van Donald Trump is algemeen bekend. De president van de Verenigde Staten wil dat zijn land weer rijker en machtiger wordt. Met hogere invoerrechten in de VS wil hij een vuist maken tegen andere grote spelers op de markt als China en de Europese Unie.

Persoonlijk advies

Wil je graag advies voor je persoonlijke situatie? Bel dan met het KVK Adviesteam: 088 585 22 22.

'America first'

Door producten uit andere delen van de wereld duurder te maken, wil Trump Amerikaanse producten aantrekkelijker maken voor inwoners van zijn land. Auto’s bijvoorbeeld. In 2024 kwam de helft van de nieuwe auto’s in de Verenigde Staten uit het buitenland. De president wil dat Amerikanen weer vaker kiezen voor merken als Ford, Chevrolet en Tesla. De gedachte hierachter? Als de Amerikanen vooral spullen kopen die in eigen land zijn gemaakt, levert dat meer Amerikaanse banen op en krijgt de economie extra steun in de rug.

Importheffingen: vorm van belasting

Importheffingen zijn een vorm van belasting. Importeurs betalen deze voor het invoeren van producten uit een ander land en het op de markt brengen in hun eigen land. Importheffing noem je ook wel invoerrechten of invoerbelasting. Invoerrechten zijn er vooral voor het beschermen van de eigen industrie.

Voorbeeld van een importheffing

Land X produceert staal. Veel fabrieken in land X gebruiken dit staal voor hun producten. In land Y groeit de staalindustrie. De prijzen liggen er lager. Fabrieken uit land X kunnen staal importeren uit land Y. Een importheffing maakt staal uit land Y duurder. Zo beschermt land X haar industrie en blijft het eigen staal interessant. 

Dit speelt er

Als je goederen importeert, betaal je vaak importheffing. Wanneer je land een verdrag heeft met een ander land, betaal je minder of soms geen invoerrechten.

Trump besloot begin april 2025 veel importheffingen flink te verhogen. Voor Europa sprak hij toen over 20 procent. Die verhoging komt bovenop de tarieven die al bestaan. Amerikaanse bedrijven kunnen nog steeds producten uit andere landen importeren, maar betalen hiervoor veel meer door deze verhogingen.

Op 9 april paste Trump de maatregelen voor zo’n 75 landen aan. Ze krijgen uitstel en lagere tarieven. Voor producten uit de EU betekent dit dat de importheffingen pas op 9 juli 2025 stijgen. Tot die tijd gelden de normale tarieven. Vanaf 9 juli komt daar 10 procent bovenop.

De gevolgen

Wanneer importeren flink duurder wordt voor Amerikaanse bedrijven, heeft dat verschillende gevolgen. In Amerika, en hier.

In Amerika gaan importeurs meer betalen voor producten uit een ander land. Mogelijk maken ze hierdoor minder winst. Of ze berekenen de extra kosten door aan zakelijke klanten en consumenten. Op termijn kiezen Amerikaanse ondernemers misschien voor het inkopen van producten en grondstoffen in eigen land. Hierdoor wordt de internationale handel minder.

De eerste gevolgen van het nieuwe beleid zijn dus vooral in Amerika zelf merkbaar. Daarna volgt de rest van de wereld snel. Nederlandse ondernemers kunnen klanten in Amerika verliezen. Mogelijk moeten ze hard werken aan hun relaties. Of is opnieuw over prijzen onderhandelen noodzakelijk om hun klanten te houden. 
Als de handel met Amerika minder wordt, zullen ook expediteurs, transporteurs en havens dit voelen. Exporteurs moeten op zoek naar nieuwe klanten.

Invloed op ondernemers

Wat precies de invloed is van de koers die Amerika vaart, is op dit moment moeilijk in te schatten. Mogelijk hangt dit ook af van het product dat je als ondernemer verkoopt. Voor een producent van gespecialiseerde landbouwmachines gaan de zaken misschien door alsof er niets aan de hand is. Een exporterende wijnproducent heeft door de prijsstijging misschien wel veel last van de grote concurrentie.

Trump verandert regelmatig zijn koers, en dat maakt voorspellen lastig. De Amerikaanse president deelde op 2 april voor het eerst de heffingspercentages waarmee de VS gingen rekenen. De heffingen voor China stegen in de dagen daarna meerdere keren. Dit omdat het land zich hard opstelde en op haar beurt heffingen op Amerikaanse producten aankondigde.

Reactie Europa

De EU wachtte eerst af en reageerde voorzichtig op het veranderde beleid van de VS. China sloeg terug met tegenheffingen, met als resultaat een handelsoorlog. Voor de EU stelde Trump de extra heffingen juist met 90 dagen uit.

Zodra de importheffing voor Europese producten ook wordt verhoogd, reageert de EU met tegenheffingen. Als je dan Amerikaanse producten hier op de markt wilt brengen, betaal je in veel gevallen 25 procent extra importheffing.

Tijdlijn beleid Trump

Al voor de verkiezingen sprak Donald Trump over importheffingen. Als president verandert hij nu echt het beleid. Dit levert elke week nieuws op. In de tijdlijn hieronder zie je de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

Datum 
13 april Trump sluit verschillende producten uit van extra heffingen.
Bijvoorbeeld halfgeleiders, telefoons, computers en microchips.  
10 aprilChina reageert meerdere keren op verhogingen door Trump.
De heffing op Chinese producten staat nu op 145 procent. 
9 aprilDe extra heffingen gaan in voor tientallen landen. Na enkele uren
stelt Trump stelt de extra heffingen met 90 dagen uit, tot 8 juli.
Ook halveert Trump de extra heffing: van 20 naar 10 procent.
Het  basistarief van 10 procent geldt nog wel.
5 aprilHet nieuwe Amerikaanse basistarief van 10 procent gaat in. 
2 aprilTrump kondigt een basis importheffing aan van 10 procent.
Tientallen landen krijgen daar bovenop extra heffingen. 
2 aprilVoor de EU is de extra heffing 20 procent. 
12 maartDe EU kondigt tegenheffingen aan. Onder meer op industriële
producten, landbouwproducten, staal, aluminium, kleding en drank. 
13 februariTrump kondigt extra heffingen aan voor meerdere landen,
waaronder landen binnen de EU. 
1 februariAmerika verhoogt de importheffingen voor producten uit China,
Canada en Mexico. 
20 januariTrump begint aan zijn tweede termijn als president van Amerika. 

Â