Zo bereken je invoerrechten als je zakendoet met China

Als je met je bedrijf producten importeert uit China betaal je meestal invoerrechten. Andersom heft China invoerrechten op producten uit Nederland. Naast invoerrechten betaal je als importeur invoer-btw in Nederland. En de Chinese importeur betaalt invoer-btw in zijn land.

De EU hanteert een gemeenschappelijk buitentarief voor invoerrechten op producten die je uit niet-EU-landen importeert. Dit betekent dat alle lidstaten hetzelfde tarief van invoerrechten heffen bij invoer van producten uit China. Importeer je bijvoorbeeld T-shirts uit China in Nederland dan betaal je 12% invoerrechten. Hetzelfde tarief betaal je als je de T-shirts invoert in Duitsland of een andere EU-lidstaat. In dit artikel lees je hoe je invoerrechten berekent als je zakendoet met China.

Import uit China

Als je importzending uit China maximaal 150 euro bedraagt, krijg je vrijstelling van invoerrechten. Deze 150 euro is exclusief vervoers- en verzekeringskosten. De vrijstelling geldt niet voor alcoholhoudende producten, parfum, eau de toilette, tabak en tabaksproducten.

Taric-code

Voor het berekenen van invoerrechten heb je een taric-code nodig. Deze goederencode bij invoer is gebaseerd op de HS-code. Het volledige overzicht van producten, de bijbehorende taric-codes en invoerrechten in de EU vind je in het Gebruikstarief van de douane en in de database Acces2Markets van de Europese Commissie.

Aan de hand van een voorbeeld lees je in het artikel 'Wanneer moet je invoerrechten betalen en hoeveel?' hoe je de invoerrechten voor je importproduct opzoekt in het Gebruikstarief.

De juiste goederencode bepalen kan lastig zijn. Neem bij twijfel contact op met de DouaneTelefoon, 0800 01 43. Ook douane-expediteurs hebben ervaring met het indelen van producten in goederencodes.

Invoerrechten Nederland

Invoerrechten bereken je over de douanewaarde van je goederen. De douanewaarde is de prijs die je als importeur betaalt voor de goederen plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens of haven van binnenkomst in de EU.

Voorbeeld bij import in de EU 
Prijs voor 1 pallet met T-shirts uit China5.000 euro
Transport- en verzekeringskosten van China naar Rotterdam1.000 euro
Douanewaarde6.000 euro
Te betalen invoerrechten = 12% over douanewaarde720 euro

 

Hoeveelheid in plaats van waarde

 

Voor bepaalde producten is de maatstaf van heffing van invoerrecht gebaseerd op de hoeveelheid goederen in plaats van de waarde. Zo geldt bijvoorbeeld bij de invoer van wijn in Nederland of een andere EU-lidstaat dat je een bedrag in euro’s per ingevoerde hectoliter betaalt als invoerrecht. Het bedrag verschilt per soort wijn en alcoholvolumegehalte.

Accijns

Naast invoerrechten betaal je accijns wanneer je accijnsgoederen als bier of wijn, sterke drank of tabaksproducten importeert in Nederland. Bij invoer van mineraalwater, limonade, vruchten- en groentesappen betaal je verbruiksbelasting. Zowel accijns als verbruiksbelasting verschillen per EU-land.

Invoer-btw in Nederland

Als je producten uit China in Nederland importeert, betaal je Nederlandse invoer-btw over de douanewaarde plus de verschuldigde invoerrechten. In bovenstaand voorbeeld betaal je dus 21% invoer-btw over een bedrag van 6.720 euro, dat is 1.411,20 euro. Als je recht hebt op btw-aftrek in Nederland mag je de betaalde btw in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Als je regelmatig importeert, kun je gebruikmaken van een vergunning artikel 23 van de Nederlandse Belastingdienst. Met deze vergunning betaal je de invoer-btw niet op het moment van invoer. Je verlegt de invoer-btw naar je btw-aangifte. Dit is gunstig voor je liquiditeit.

Het tarief van invoer-btw verschilt per EU-land. Voor het btw-tarief maakt het verschil of je T-shirts importeert in Nederland, Duitsland of een andere EU-lidstaat.

Export naar China

Je Chinese afnemer betaalt meestal invoerrechten voor producten die je vanuit Nederland naar China exporteert. De tarieven van invoerrechten in China vind je in Access2Markets van de Europese Commissie.

Invoerrechten China

Voor het bepalen van de verkooprijs aan je klant wil je graag weten of China invoerrechten heft op jouw producten. Hoe je de invoerrechten op je producten in China vindt laat onderstaand voorbeeld zien.

Voorbeeld

Je bent leverancier van fruitsorteermachines en wilt opzoeken hoeveel invoerrechten je mogelijke klant in China betaalt. Volg de stappen hieronder.

  1. Ga naar Access2Markets.
  2. Vul in het veld ‘Productnaam of HS-code’ 8433 60 in. Dit zijn ‘machines voor het reinigen of sorteren van eieren, vruchten of andere landbouwproducten’. Ieder product heeft een andere HS-code. Als je de HS-code voor je product niet weet, neem dan contact op met de Nederlandse Douane of het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  3. Selecteer in het veld ‘Land waaruit’ het land waaruit je exporteert, bijvoorbeeld Nederland. Selecteer in het veld ‘Land waarheen’ China. Klik op ‘zoeken’.
  4. Je ziet in dit scherm dat China de HS-code 8433 60 verder onderverdeelt in 8433 60 10, ‘machines voor het reinigen of sorteren van eieren’ en 8433 60 90, ‘andere, ofwel machines voor het reinigen van vruchten of andere landbouwproducten’.

    Klik voor de fruitsorteermachine op code 8433 60 90. Je komt nu in het onderdeel ‘Tarieven’. Je ziet twee tarieven: een ‘General duty rate’ van 30% en een ‘Most Favoured Nation rate’ van 5%. Producten uit Nederland vallen volgens deze database onder de Most Favoured Nation rate. Je Chinese importeur betaalt voor jouw fruitsorteermachine 5% invoerrechten.

    Aan de linkerzijde staat ‘Taxes’ of 'Belastingen'. Als je hierop klikt zie je dat je Chinese importeur 9% invoer-btw voor fruitsorteermachines betaalt. China hanteert voor het merendeel van de producten een btw-tarief van 13%. Voor bepaalde producten zoals alcoholische producten, tabak, motorvoertuigen en bepaalde luxegoederen heft China aanvullend een verbruiksbelasting, ook wel ‘consumption tax' genoemd.

    Onder ‘Procedures and formalities’ of 'Procedures en formaliteiten' vind je informatie over de lokale regelgeving in China. Hier zie je ook welke algemene of specifieke documenten je nodig hebt voor het invoeren van je product in China.

De Chinese douane heft net als de Nederlandse douane invoerrechten over de prijs die een Chinese importeur betaalt voor de goederen plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de plaats van binnenkomst in China.

Invoer-btw in China

Chinese importeurs met een registratie als ‘general VAT taxpayer’ kunnen bij invoer in China de betaalde Chinese invoer-btw via hun btw-aangifte terugvorderen. Als je Chinese importeur een jaaromzet tot 5 miljoen Chinese renminbi (RMB) heeft, dan gelden vereenvoudigde btw-regels. Deze bedrijven, de zogenaamde ‘small scale taxpayers’, kunnen geen Chinese invoer-btw terugvorderen.

Als je als Nederlands bedrijf producten in China importeert, kun je over het algemeen geen Chinese btw terugvorderen. Terugvorderen kan wel als je een vestiging in China hebt en een registratie als general VAT taxpayer.

Voor de verkoop van producten aan Chinese consumenten vanuit je Nederlandse bedrijf, bijvoorbeeld via je webshop, heb je een Chinese douaneagent nodig. Deze betaalt dan de Chinese invoer-btw.

Ondersteuning

Een douane-expediteur of logistiek dienstverlener helpt je bij het in- en uitklaren van je import- of exportzending en het betalen van invoerrechten en btw. Hiervoor berekenen dienstverleners kosten, zoals voor het opmaken van de invoeraangifte en afhandelingskosten op de terminals, ofwel ‘terminal handling charges’.