Zo bereken je invoerrechten als je importeert uit China

Bij import van producten uit China betaal je meestal invoerrechten. Je berekent invoerrechten met de taric-code van je product. Naast invoerrechten betaal je als importeur invoer-btw. Soms betaal je ook accijns. In dit artikel lees je hoe je de invoerrechten berekent. Uitleg hierover krijg je met een rekenvoorbeeld.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Het berekenen van invoerrechten is vaak lastig. De hoogte van het invoerrecht hangt af van het soort product dat je uit China importeert. En de waarde van de zending. Deze informatie gebruik je als je goederen inklaart bij de Nederlandse Douane.

Gemeenschappelijk buitentarief

De EU hanteert een gemeenschappelijk buitentarief voor invoerrechten op producten die je van buiten de EU importeert. Dit betekent dat alle lidstaten hetzelfde tarief van invoerrechten gebruiken bij de invoer van producten. Als je bijvoorbeeld T-shirts uit China importeert in Nederland, betaal je 12% invoerrechten. Hetzelfde tarief betaal je als je de T-shirts invoert in Duitsland of een andere EU-lidstaat. 

Taric-code opzoeken

Met de taric-code van een product bereken je de invoerrechten. De basis voor deze goederencode bij invoer is de HS-code van je product. HS staat voor Harmonized System. Het volledige overzicht van producten, bijbehorende taric-codes en invoerrechten in de EU vind je in verschillende systemen. In het Gebruikstarief van de douane en in de database Access2Markets van de Europese Commissie bijvoorbeeld.

De juiste goederencode bepalen is niet zo gemakkelijk. Neem bij twijfel gratis contact op met de DouaneTelefoon: 0800 01 43. Ook douane-expediteurs kunnen producten in goederencodes indelen. 

Alle regels bij import weten? Gebruik Access2Markets

Invoerrechten Nederland

Voor een importzending uit China van maximaal 150 euro betaal je geen invoerrechten. Deze 150 euro is exclusief vervoers- en verzekeringskosten. Deze vrijstelling geldt niet voor alcoholhoudende producten, parfum, eau de toilette, tabak en tabaksproducten. 

Invoerrechten bereken je over de douanewaarde van je goederen. De douanewaarde is de waarde die goederen bij invoer hebben aan de buitengrens van de EU. 

Voorbeeld bij import in Nederland 
Prijs voor 1 pallet met T-shirts uit China5.000 euro
Transport- en verzekeringskosten van China naar Rotterdam1.000 euro
Douanewaarde6.000 euro
Te betalen invoerrechten = 12% over douanewaarde    720 euro

Hoeveelheid in plaats van waarde

Voor bepaalde producten bereken je de invoerrechten op een andere manier. Met als basis de hoeveelheid goederen in plaats van de waarde. Bij invoer van wijn in Nederland betaal je bijvoorbeeld een bedrag in euro's per ingevoerde hectoliter. Dit geldt ook als je wijn invoert in andere EU-lidstaten. Het bedrag verschilt per soort wijn en alcoholvolumegehalte.

Accijns

Bij import van accijnsgoederen in Nederland betaal je naast invoerrechten accijns. Accijnsgoederen zijn bijvoorbeeld bier, wijn, sterke drank of tabaksproducten. Bij invoer van bronwater, limonade, vruchten- en groentesappen betaal je verbruiksbelasting. De tarieven van accijns en verbruiksbelasting verschillen per product en per EU-land. Deze kosten neem je mee als je de kostprijs berekent. 

Invoer-btw in Nederland

Als je producten uit China in Nederland importeert, betaal je Nederlandse invoer-btw over de douanewaarde plus de verschuldigde invoerrechten. In het voorbeeld hierboven betaal je dus 21% invoer-btw over een bedrag van 6.720 euro. Dit is 1.411,20 euro.

Als je recht hebt op btw-aftrek in Nederland trek je de betaalde btw als voorbelasting af in je btw-aangifte. Wanneer je regelmatig importeert, vraag dan een vergunning artikel 23 aan bij de Nederlandse Belastingdienst. Met deze vergunning betaal je de invoer-btw niet op het moment van invoer. Je verlegt de invoer-btw naar je btw-aangifte. Dan blijft het geld beschikbaar op je bankrekening. 

Het tarief van invoer-btw verschilt per EU-land. Voor het btw-tarief maakt het verschil of je T-shirts importeert in Nederland, Duitsland of een andere EU-lidstaat.

Ondersteuning

Douane-expediteurs en andere logistieke dienstverleners helpen je bij het inklaren van je importzending bij de douane. Zo maken ze de invoeraangifte voor je op. En schieten ze de verschuldigde invoerrechten en -btw meestal voor. Dienstverleners berekenen de kosten aan je door. Je betaalt ook voor de afhandelingskosten op de terminals, ofwel Terminal Handling Charges (THC).