Een pakketpunt worden? Hier moet je aan denken

Een pick-up point voor pakjes openen: een manier om aan klanten te komen of veel gesjouw en weinig verdienen? Annemieke Hulsman van The Readshop in Heino en Floris van Holten van Wish vertellen wat je kunt verwachten als je een afhaalpunt begint.

Online winkelen heeft een vlucht genomen. Consumenten kopen bij winkels en platforms als bol.com, Wish, Amazon, Marktplaats, Zalando of Vinted. Bezorgdiensten als DHL, DPD, UPS, Mondial Relay en GLS draaien overuren. Zo bezorgt DHL dagelijks een miljoen pakketten in Nederland. Klanten die niet thuis zijn of bewust kiezen voor het afhalen van hun bestelling, halen hun pakket op bij afhaalpunten in boekhandels, tankstations, tabakszaken en supermarkten. Denk jij erover na in jouw zaak een drop off point te openen? Onderstaande zes vragen en antwoorden helpen je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Wat verdien ik met een pakketpunt?

De vergoeding die je krijgt is tussen de twintig en vijftig cent per pakket of afgifte. Sommige partijen werken met een staffel of prestatiebonus. Hoe meer pakketten er door je handen gaan, hoe meer je verdient. Je hoort wisselende verhalen over hoe tevreden ondernemers zijn over de verdiensten. Annemieke Hulsman van The Readshop in Heino heeft een PostNL servicepunt. Ze ziet het zo: “Ik doe niet alleen pakketten, ik ben postkantoor en vervul een buurtfunctie. En al krijg ik maar een kleine vergoeding, veel kleine beetjes maken ook een groot geheel. Van de inkomsten uit het servicepunt kan ik toch mijn jaarlijkse personeelskosten betalen.”

Volgens Floris van Holten, Business Developer bij e-commercepartij Wish is er meer te halen. “Je bent online zichtbaar en vindbaar en krijgt meer verkeer in de zaak. Ik zeg altijd tegen ondernemers: het is aan jou om daar slim mee om te gaan. Ken je klantprofiel, speel in op waar de klant gevoelig voor is. Bijvoorbeeld leuke gadgets voor een klein prijsje. Wees inventief in je presentatie, verleid de klant tot aankoop.”

Hulsman bevestigt dat je veel mensen in je winkel krijgt op een dag. “Niet iedereen neemt ook wat mee. Soms gaan ze die nieuwe pen toch hiernaast bij de Action halen. Maar verkoop ik een postzegel waar ik twee cent op verdien, de volgende keer neemt deze klant misschien een mooie verjaardagskaart mee.”

Aan welke kosten moet ik denken?

Tegenover de opbrengsten staan ook kosten.

  • Je hebt hogere bankkosten door extra pintransacties.
  • Je investeert in de opslagruimte, zoals stellingen en extra sloten.
  • Je moet een hogere verzekeringspremie betalen. Denk aan brand, wateroverlast en inbraak.
  • Afhankelijk van het aantal pakketten investeer je in een ruimere servicebalie of schaf je een extra kassa aan.
  • Je wilt geen lange rijen voor pakketjes in de zaak. Dat schrikt je ‘gewone’ klanten af. Om te zorgen voor een snelle afhandeling van de pakketten neem je wellicht personeel aan.

Met welke bezorgdienst ga ik werken?

Bezorgdiensten stellen eisen aan aangesloten servicepunten, zoals bepaalde openingstijden, de bereikbaarheid van het pand en de grootte van de opslagruimte. Doe onderzoek naar de voorwaarden van de verschillende bezorgdiensten. Let daarbij ook op:

  • Retour en restitutie. Als dit verplicht is, welke vergoeding staat daar tegenover?
  • Uitbetalingstermijn. Hoe snel krijg je je geld?
  • Exclusiviteit. Mag je ook voor andere bezorgdiensten werken?
  • Opzegtermijn. Als je wilt stoppen, hoe en binnen welke termijn kun je van je contract af?

Vraag collega-ondernemers die al langere tijd een pick-up point hebben naar hun ervaringen.

Moet ik een winkel zijn?

Pakketafhaalpunten zie je veel in winkels, maar winkelruimte hebben is niet altijd een vereiste. Van Holten stelt: “Een winkel ligt voor de hand, maar eigenlijk doet de branche er niet toe. Je kunt als kapper, reisbureau, bouwmarkt, opslagruimteverhuur of zelfs hotel een pick-up point zijn.” Ook ontstaan er vernieuwende concepten zoals Homerr en ViaTim, waarbij mensen de pakjes ook bij particulieren en thuiswerkende zzp'ers kunnen ophalen.

Wat regel ik bij KVK?

Registreer deze uitbreiding van je activiteiten bij KVK. De hoofdactiviteit is dan bijvoorbeeld detailhandel in boeken en tijdschriften met als nevenactiviteiten pakket afhaalpunt. Zo zorg je dat jouw KVK-registratie up-to-date is. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van steunmaatregelen. Een nieuwe bedrijfsactiviteit registreren is gratis en regel je online.

Waar moet ik verder aan denken?

Hulsman en Van Holten geven je nog een aantal tips mee voor als je een pakketpunt wilt beginnen:

1. Leer in de praktijk

Snelheid en handigheid moet je je eigen maken, zegt Hulsman. “Zorg dat je de werkwijze onder de knie hebt voordat je begint. Je kunt online lessen volgen, maar ik zeg altijd: leer in de praktijk, zorg dat je ergens mee kan lopen. Want dan heb je direct het tempo erin als je jouw afhaalpunt opent en wek je vertrouwen bij de klant. Let er daarbij op dat je in alle drukte met de pakketten ook tijd hebt voor de andere mensen in je winkel. Het mag niet ten koste gaan van je klanten die aandacht en advies nodig hebben.”

2. Sta stil bij omvang en hoeveelheid

“Bij Wish gaat het doorgaans om kleine pakketten, maar vergeet niet dat je soms flink moet sjouwen: een opgerold tapijt, groot verpakking kattengrit of zelfs wc-pot, het komt allemaal voorbij”, zegt Van Holten. “Ondernemers zijn vaak afhaalpunt voor meerdere bezorgdiensten. Het gaat dan om grote hoeveelheden pakketten die binnenkomen en je weer af moet geven aan klanten.”

3. Kijk naar de toekomst

Van Holten ziet juist nu mogelijkheden voor de lokale winkelier. “Als je nog niet zover was, is dit het moment om de stap naar online te maken. Je kunt zelf een webshop maken of je artikelen op een online platform presenteren. In dit laatste geval is er al veel geregeld voor je.” Mensen hebben tijdens de coronaperiode kennisgemaakt met thuis iets uitzoeken, online betalen en ophalen in de winkel. De Ondernemer verwacht dat de consument in de toekomst blijft afhalen in de winkel: 'Winkeliers worden afhaalchinezen'.