KVK-nummer: alles wat je moet weten

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister krijg je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Een KVK-nummer laat zien dat je officieel ingeschreven staat bij KVK. En je dus volgens de wet een bedrijf hebt.

Je kunt je KVK-nummer terugvinden op de volgende manieren:

  • Welkomstbrief
  • KVK-uittreksel
  • Mijneenmanszaak
  • Handelsregister online

Of klik op de knop 'Controleer bedrijfsnaam' hieronder. Hiermee kun je ook het KVK-nummer van iemand anders zoeken of controleren.

Controleer bedrijfsnaam

Bekijk online de gegevens van je eenmanszaak

Ga naar Mijn eenmanszaak en log in met je DigiD. Kies je eenmanszaak om je gegevens eenvoudig en gratis te bekijken. De gegevens die je online inziet, komen overeen met de gegevens op het KVK-uittreksel. Online inzien van je gegevens is alleen voor eenmanszaken beschikbaar.

Wanneer krijg je een KVK-nummer?

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister, krijg je direct je KVK-nummer. Je bedrijf moet dan wel binnen 8 dagen actief zijn.
Schrijf je je bedrijf in, maar ga je pas later van start? Dan krijg je niet direct je KVK-nummer, omdat deze pas een week voor jouw startdatum actief en bekend is. In deze week ontvang je per brief je KVK-nummer. Je kunt je bedrijf maximaal drie maanden van te voren inschrijven.
Als je je bedrijf overdraagt of een bedrijf overneemt, verandert het KVK-nummer. En ook bij het wijzigen van de rechtsvorm van je onderneming wijzigt het KVK-nummer. Je krijgt van ons dan een nieuw KVK-nummer.

Waarvoor gebruik je een KvK-nummer?

Alle Nederlandse bedrijven moeten zich, volgens de wet, inschrijven in het KVK-Handelsregister. Als je voldoet aan de ondernemerscriteria van KVK, krijg je na je inschrijving een KVK-nummer. Dit nummer is jouw unieke ondernemers ID, zodat andere ondernemers kunnen controleren met wie ze te maken hebben. Ook jij kunt de gegevens controleren van je opdrachtgevers en zakenpartner. Denk hierbij aan adresgegevens, KVK-nummer en wie de eigenaar/directeur is. Zo kun je veilig zaken doen.

Wanneer moet je je KVK-nummer vermelden?

Ondernemers en particulieren kunnen door te zoeken op KVK-nummer achterhalen met wie zij zaken doen. Het is dan ook volgens de wet verplicht je KVK-nummer te vermelden op je:

De verplichting je KVK-nummer te vermelden geldt niet voor correspondentie van:

  • verenigingen en stichtingen zonder onderneming
  • verenigingen van eigenaars
  • overheden
  • kerkgenootschappen
  • reclame-uitingen

Wanneer moet je je KVK-nummer gebruiken?

Voor zakelijke inkopen of het afsluiten van abonnementen en verzekeringen heb je altijd je KVK-nummer nodig. Dit om te bewijzen dat je een bedrijf hebt en niet als particulier handelt. Denk hierbij aan:

Meerdere activiteiten

Je staat ingeschreven met een eenmanszaak maar je wil daarnaast nog andere activiteiten doen. Dan kun je activiteiten toevoegen aan je inschrijving bij KVK. Daarbij is het mogelijk meerdere handelsnamen in te schrijven. Bij het toevoegen van activiteiten krijg je géén tweede KVK-nummer. KVK kent wel een SBI-code toe aan de bedrijfsactiviteit. Je mag ook zelf een SBI-code opgeven. KVK checkt dan of de door jou gewenste SBI-code past bij je bedrijfsactiviteiten.

Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een KVK-nummer?

Als je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KVK dan krijg je een KVK nummer. Dit nummer staat op je uittreksel vermeld. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Binnen 2 weken ontvang je schriftelijk je btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Een btw-id bestaat uit 14 tekens, een KVK-nummer uit 8 cijfers. Je bent verplicht deze nummers te vermelden op je facturen.

Je btw-id nummer vind je terug op brieven en formulieren die je van de Belastingdienst ontvangt. Zoek je het btw-id nummer van een ander bedrijf? Kijk dan eens op de website van dat bedrijf of vraag het bij ze na. Je kunt dit online namelijk niet opzoeken. Wel kun je btw-nummers van bedrijven controleren op de website van de Europese Unie, de VIES-website.

KVK nummer opzeggen

Wil je stoppen met je bedrijf? Dan moet je je bedrijf uitschrijven.
Bekijk het stappenplan bedrijf stoppen, zodat je niets over het hoofd ziet.

KVK nummer buitenland

Zoek je een KVK nummer van een bedrijf in het buitenland? De meeste landen hebben een register voor bedrijven. Zo’n register wordt doorgaans niet bijgehouden door een kamer van koophandel, maar bijvoorbeeld door een handelsrechtbank of agentschap van een ministerie.

Contact

Heb je vragen over je inschrijving of KVK-nummer en je komt er via onze website niet uit? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.