Soepel van start met je eigen massagesalon

Als zelfstandig masseur maak je de spieren van je klanten soepel. Maar voordat je voor jezelf begint, moet je je verdiepen in zaken als een bedrijfsnaam, locatie, rechtsvorm en verzekeringen. Zie jij kansen in de massagebranche? Lees hier hoe je een massagesalon begint.

KVK Start Event: zo vind je klanten

Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.

Meld je aan

Inschrijven bij KVK

Als je gaat met een massagepraktijk, schrijf je je bedrijf in bij KVK. Bekijk daarvoor de ondernemerscriteria. Deze gebruikt KVK om te beoordelen of je ondernemer bent. Bij de inschrijving kies je ook een rechtsvorm. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof).

Aantal massagepraktijken in Nederland (2017-2022)

Het aantal massagepraktijken in Nederland nam tot 2020 toe. Vanaf 2020 is er een lichte daling te zien.

Jaar (op 1 januari)Aantal
20174.943
20185.146
20195.290
20205.411
20215.347
20225.287

(Bron: KVK Handelsregister)

Volg een opleiding

Iedereen in Nederland mag zich masseur noemen. Je hebt er geen opleiding voor nodig. Ga je voor kwaliteit en wil je je klant jouw vakkennis tonen? Dan kun je een opleiding volgen bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) of een opleiding waarbij je een diploma van dezelfde kwaliteit krijgt. Zoek bijvoorbeeld naar opleidingen die erkend zijn door Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) of Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO). 

Licentie

Als je bij NGS-examen doet en je diploma haalt, krijg je een NGS-licentie. Dit is een bewijs van je kennis van het vak. De licentie is vijf jaar geldig. Om je licentie ook na die vijf jaar te laten gelden, is scholing verplicht. Met een ander diploma van dezelfde kwaliteit kun je ook een licentie aanvragen bij het NGS.

Zoek een vestigingsplaats

Bepaal waar je gaat masseren. Je kunt bijvoorbeeld praktijkruimte zoeken bij sportscholen of fysiotherapiepraktijken. Op die manier heb je snel contact met bestaande klanten en kom je nieuwe klanten tegen.

Richt je een praktijkruimte aan huis in? Controleer dan in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit huis mag starten. Neem als dat nodig is contact op met de bank of verhuurder om je plannen te bespreken. Houd ook rekening met het omgevingsplan van de gemeente. Meestal geldt dat je buren geen overlast mogen ervaren en reclame op je huis verboden is. Vraag bij je gemeente na wat je mogelijkheden zijn. Check met de KVK Locatiescan of de plaats die je in gedachten hebt geschikt is om je massagesalon te beginnen.

Ga op zoek naar klanten

Bepaal wie je klanten zijn op basis van je specialisatie. Als stoelmasseur bestaat je doelgroep bijvoorbeeld uit ondernemers die uitval van personeel door werkstress willen voorkomen. Als sportzorgmasseur kun je je richten op een specifieke sport, zoals hardlopen. Samenwerking met sportclubs, sportscholen, huisartsen, sportartsen en fysiotherapeuten kan ook klanten opleveren, bijvoorbeeld via doorverwijzingen.

Vraag certificering aan

Sommige zorgverzekeraars vergoeden massagebehandelingen van sportzorgmasseurs vanuit aanvullende verzekeringspakketten. Er zijn geen vergoedingen voor sport- en wellnessmassages.

Om te voldoen aan de eisen van zorgverzekeraars:

  1. Vraag je als sportzorgmasseur certificering aan bij de Stichting Certificering Actoren in de sportgezondheidszorg (SCAS).
  2. Regel je een Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) via Vectis.

Je vermeldt je SCAS-registratienummer en je AGB-code op je factuur. Je klant stuurt deze factuur op naar de zorgverzekeraar en ontvangt via hen de vergoeding.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met: