Soepel van start met je eigen massagepraktijk
- Henk Herkink
- 18 apr 2023
- Bijgewerkt 30 dec 2022
- 6 min
- Starten
Als masseur maak je de spieren van je klanten soepel. Maar dat is niet het enige wat je moet doen als je een eigen massagepraktijk begint. Van bedrijfsnaam, locatie en rechtsvorm tot verzekeringen. Zo start je een massagepraktijk.
“Als we niets doen, zal in 2030 naar verwachting een kwart van de beroepsbevolking minder kunnen werken door stress en overbelasting”, vertelt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS). “De masseur biedt bij dit soort klachten uitkomst en voorkomt uitval. Het biedt kansen in deze branche en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.” Zie jij kansen in de massagebranche? Voordat je voor jezelf begint, moet je wel het een en ander regelen.
Aantal massagepraktijken in Nederland (2017-2022)
Het aantal massagepraktijken in Nederland nam tot 2020 toe. Vanaf 2020 is er een lichte daling te zien.
Jaar (op 1 januari) | Aantal |
2017 | 4.943 |
2018 | 5.146 |
2019 | 5.290 |
2020 | 5.411 |
2021 | 5.347 |
2022 | 5.287 |
(Bron: KVK Handelsregister)
Volg een opleiding
Iedereen in Nederland mag zich masseur noemen. Je hebt er geen opleiding voor nodig. Ga je voor kwaliteit en wil je je klant jouw expertise tonen? Dan volg je een opleiding bij het NGS of een opleiding waarbij je een gelijkgesteld diploma krijgt. Het NGS is de leden-, branche- en examenorganisatie van en voor alle sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs. Voor deze 3 expertises heeft het NGS de basisopleiding sport- of wellnessmassage.
Schrijf een ondernemingsplan
Als voorbereiding op je start kun je een ondernemingsplan schrijven. Een ondernemingsplan helpt bij het uitwerken van je plannen, maar is niet verplicht. Tenzij je start vanuit een uitkering of financiering aanvraagt. Uitkerende instanties zoals het UWV of gemeenten stellen eisen aan het starten vanuit een uitkering. Het uitwerken van je idee met een ondernemingsplan is daar een van. Als je financiering nodig hebt, wil een bank graag zien of je plannen haalbaar zijn.
Kies een rechtsvorm
Een van de eerste punten in je ondernemingsplan is het kiezen van je rechtsvorm. Als je alleen werkt en jezelf zzp’er noemt, is je rechtsvorm meestal een eenmanszaak. Werk je samen met een zakelijke partner, dan kies je voor een vennootschap onder firma. De keuze voor je rechtsvorm heeft fiscale gevolgen en er zit verschil in je aansprakelijkheid. Ontdek welke rechtsvorm het beste bij jou past.
Zoek een vestigingsplaats
Bepaal waar je gaat masseren. Een masseur kan bijvoorbeeld praktijkruimte zoeken bij sportscholen of fysiotherapiepraktijken. Op die manier zijn de lijntjes met bestaande klanten kort en kom je in contact met nieuwe klanten.
Richt je een praktijkruimte aan huis in? Controleer dan in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Neem zo nodig contact op met de bank of verhuurder om je plannen voor te leggen. Houd ook rekening met het bestemmingsplan van de gemeente. Meestal geldt dat je buren geen overlast mogen ervaren en reclame op je huis verboden is. Vraag bij je gemeente na wat je mogelijkheden zijn.
Vraag een licentie aan
Als je bij NGS examen doet en je diploma haalt, krijg je een NGS licentie. Dit is een bewijs van je bekwaam- en bevoegdheid. De licentie is 5 jaar geldig. Om je licentie ook na die 5 jaar te laten gelden, is scholing verplicht.
Met een gelijkgesteld diploma kun je ook een licentie aanvragen bij het NGS.
Alle masseurs met een licentie vind je op www.vindeenmasseur.nl. Met deze website wil NGS de kwaliteit van de masseurs inzichtelijk maken.
Bepaal je behandelprijs
Je bepaalt zelf welke behandelprijs je rekent. Dat doe je op deze manier:
- Bedenk welk bedrag je per jaar wilt verdienen en tel daar alle kosten en belastingen bij op. Denk hierbij aan kosten voor handdoeken, oliën en de inrichting van je praktijk, maar ook de huur-, marketing-, verzekerings- en pensioenopbouwkosten. De uitkomst hiervan is je minimale jaaromzet.
- Schat in hoeveel massages je per jaar gaat geven.
- Deel je jaaromzet door het aantal behandelingen en je hebt je behandelprijs.
- Als extra stap vergelijk je je prijs met de tarieven van je concurrenten en stel je eventueel je prijs naar boven bij. Datzelfde geldt als je een specialisatie of veel ervaring hebt.
Een voorbeeldberekening vind je in het artikel Bepaal je uurtarief of deze video:
Rekenvoorbeeld van je uurtarief
Beperk je risico’s
Stel voor jezelf vast welke risico’s je kunt en wilt dragen. Sluit verzekeringen af voor risico’s waarvan je de financiële gevolgen niet kunt dragen. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek wordt en langdurig uit de running bent. Sluit hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn een broodfonds en schenkkring. Risico op brandschade kun je verzekeren via een opstalverzekering en inventarisverzekering.
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
Denk ook aan algemene voorwaarden. Daarin leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant.
Schrijf je in bij KVK
Als je voorbereidingen achter de rug zijn en je een bedrijfsnaam gekozen hebt, vul je het online inschrijfformulier in. Daarna maak je een afspraak bij KVK om je bedrijf in te schrijven. Na inschrijving krijg je gelijk je KVK-nummer mee. Inschrijven in het handelsregister kost eenmalig 75 euro.
KVK geeft je inschrijving automatisch door aan de Belastingdienst. Je krijgt van de Belastingdienst binnen 2 weken een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id). Het btw-id vermeld je op je facturen en andere correspondentie met je klant. Het omzetbelastingnummer gebruik je bij je aangifte omzetbelasting.
Zet je administratie op
Je administratie hoort bij je bedrijfsvoering en is wettelijk verplicht. Via je administratie krijg je inzicht in de financiën van je bedrijf en kun je bijsturen als dat nodig is. Je kunt je administratie zelf doen met een online boekhoudprogramma of uitbesteden aan een boekhoudkantoor of accountant. Zij kunnen je ook adviseren over de keuze van een boekhoudprogramma.
Bereken btw
Je berekent 21% btw aan je klant. Dit percentage komt bovenop je behandelprijs. Dus als je behandelprijs 100 euro is, tel je daar 21 euro bij op. Je klant betaalt dan 121 euro. Ieder kwartaal doe je aangifte omzetbelasting, ofwel btw-aangifte. Je betaalt dan de btw over je omzet aan de Belastingdienst, maar mag daar wel de btw die je zelf betaald hebt van aftrekken.
Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Kleineondernemingsregeling
Blijft jouw jaaromzet onder 20.000 euro? Dan val je mogelijk onder de kleineondernemersregeling (KOR) en kun je btw vrijstelling aanvragen. Je keuze voor de KOR geldt minimaal 3 jaar of totdat je omzet jaarlijks hoger wordt dan 20.000 euro. In de video Checklist KOR krijg je in zeven stappen uitleg over de regeling en of deze voor jou interessant is.
Belastingvoordelen
Als ondernemer krijg je te maken met inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Er zijn verschillende belastingvoordelen voor starters, zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek bij de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar en de Belastingdienst moet jou zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Ga op zoek naar klanten
Bepaal wie je klanten zijn op basis van je specialisatie. Als stoelmasseur bestaat je doelgroep bijvoorbeeld uit ondernemers die uitval van personeel door werkstress willen voorkomen. Als sportzorgmasseur kun je je richten op een specifieke sport, zoals hardlopen.
Social media kunnen je helpen bij het vinden van klanten. Richt je op social media kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt. Bijvoorbeeld een filmpje op YouTube met tips over het voorkomen van hardloopblessures of een post op Facebook over een goede werkhouding op je werkplek en het voorkomen van fysieke overbelasting. Je trekt klanten op die manier naar je toe, omdat ze op deze manier vertrouwen krijgen in je deskundigheid.
Samenwerking met sportclubs, sportscholen, huisartsen, sportartsen en fysiotherapeuten kan ook klanten opleveren, bijvoorbeeld via doorverwijzingen.
Mond-tot-mondreclame gaat vanzelf als je klant tevreden is over je massage.
Vraag certificering aan
Sommige zorgverzekeraars vergoeden massagebehandelingen van sportzorgmasseurs vanuit aanvullende verzekeringspakketten. Let op: er zijn geen vergoedingen voor sport- en wellnessmassages.
Om te voldoen aan de eisen van zorgverzekeraars:
- Vraag je als sportzorgmasseur certificering aan bij de Stichting Certificering Actoren in de sportgezondheidszorg (SCAS).
- Regel je een Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) via Vectis.
Je vermeldt je SCAS-registratienummer en je AGB-code op je factuur. Je klant stuurt deze factuur op naar de zorgverzekeraar en ontvangt via hen de vergoeding.
Overige aandachtspunten
- Hou je aan de privacywet AVG als je een klantenbestand bijhoudt, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief.
- Klanten betalen steeds vaker contactloos met hun pinpas of telefoon. Onderzoek op welke manier je klanten het liefst betalen. Dit zijn de betaaltrends aan de kassa.
- Draai je muziek tijdens een massage? Dan krijg je te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat jij moet betalen voor het draaien van muziek in je praktijk.