Starten met een bierbrouwerij

Je wilt gaan ondernemen als bierbrouwer. Wat betekent dat voor jou? Het bierbrouwen zelf is maar een onderdeel van wat het betekent. Denk ook aan verkoop, administratie en het vermarkten van jouw bier. Hoe zorg je dat mensen jouw bier kopen? Dit zijn de belangrijkste zaken bij het starten van een bierbrouwerij op een rij.

Aantal bierbrouwers in Nederland (2017-2022)

JaarAantal
2017421
2018547
2019645
2020715
2021788
2022880

Bron: KVK Handelsregister

Bierbrouwen voor beginners

Je kunt op drie manieren aan de slag met het brouwen van bier:

 • Bierbrouwen vanuit je woning
  Als je vanuit huis wil starten, moeten je plannen passen binnen het bestemmingsplan van jouw gemeente. Brouw je alleen als hobby dan hoeft dat niet.
 • Bierbrouwen vanuit een bedrijfsruimte
  Je kunt een bedrijfsruimte huren om van start te gaan met je eigen brouwerij. Check of deze ruimte voldoet aan jouw eisen én controleer of jouw activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan. Raadpleeg je gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Een melding milieubeheer (afvalstoffen, vervuiling, overlast geur en geluid) is niet opgenomen in de omgevingsvergunning. Informeer of je deze ook nodig hebt en vraag hem aan.
 • Huurbrouwen
  Bij huurbrouwen huur je een locatie met bierbrouwinstallatie. Je maakt met de verhuurder afspraken over wat zij doen en wat je zelf doet. Zo kunnen zij je bier brouwen volgens jouw recept. Maar je kunt er ook alleen gebruikmaken van de installatie en de rest zelf doen. Het voordeel van huurbrouwen is dat je zelf niet hoeft te investeren in een pand en installatie. Daarnaast heeft de huurbrouwer ervaring, de juiste vergunningen en regelt hij vaak ook alles met betrekking tot accijns.

Regels voor bierbrouwerijen

In de Warenwet staan regels waaraan je je moet houden als je levensmiddelen bereidt, verpakt en/of verkoopt. Je kunt gebruik maken van de Hygiënecode voor Bierbrouwerijen of zelf een voedselveiligheidsplan opstellen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of bedrijven zich aan de hygiëneregels houden.

Etiket

Het etiket is de meest gebruikte manier om de consument te informeren over het bier. Wat er allemaal op een etiket mag of moet staan (en wat juist niet), is vastgelegd in de Europese etiketteringsverordening. Om brouwers wegwijs te maken in deze regelgeving heeft Nederlandse Brouwers een etiketteringshandleiding opgesteld die de verordening moet verduidelijken. Bijvoorbeeld op het gebied van allergenen en de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie.

Daarnaast is er de Europese etiketteringsverordening. Hierin staat wat er op de verpakking van bier moet staan. Producenten van alcoholhoudende dranken moeten sinds 1 januari 2023 de ingrediënten, voedingswaarden en calorieën per 100 ml op het etiket vermelden. 

Accijns

Wie een alcoholhoudende drank bereidt en verkoopt, moet accijns afdragen. Accijnsgoederen mogen alleen bereid worden in een daartoe aangewezen accijns goederenplaats. Als thuisbrouwer of startende brouwer moet je daarvoor een vergunning aanvragen bij de Belastingdienst. Zo'n vergunning heet een Vergunning accijnsgoederenplaats. In de vergunning staat onder andere op welke locatie je welke accijnsgoederen mag vervaardigen en opslaan.

Het betalen van accijns doe je digitaal en periodiek achteraf. Heb je er vragen over, neem dan contact op met de Belastingdienst Telefoon Douane.

Btw

Bij de verkoop van alcohol heb je te maken met btw. Voor bier en biermengsels die meer dan 0,5% alcohol bevatten moet 21% btw worden betaald. Bier met een alcoholpercentage onder de 0,5% valt onder het tarief 9%. Voor eventuele merchandise bereken je ook 21%.

Marketing

Zet marketing in om je product onder de aandacht van je (toekomstige) klant te brengen. Enkele tips hierbij zijn:

 • Zorg dat je bij de acquisitie duidelijk hebt wie je doelgroep is.
 • Presenteer je product in de juiste omgeving en huisstijl en sluit jouw social media-kanalen hierop aan.
 • Vraag aan lokale horecazaken of ze jouw bier willen schenken.
 • Organiseer workshops en bedenk originele acties om in contact te komen met je (toekomstige) klanten. Denk er wel aan dat je een alcoholvergunning nodig hebt als je alcohol verkoopt of schenkt in je bedrijf.  
 • Neem deel aan een bierfestival en laat mensen kennismaken met je bier. Laat ze proeven en prikkel hun zintuigen.

Parttime aan de slag?

Je kunt er als amateurbrouwer voor kiezen een bedrijf te starten naast je betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Je kunt later altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap.

Brancheorganisaties

De brancheorganisaties maken zich sterk voor de belangen van hun leden richting markt, media en politiek. Daarnaast ondersteunen ze ondernemers met onder andere promotie.
Deze twee brancheorganisaties zetten zich in voor de belangen van bierbouwers in Nederland: