Wat is een UBO?

UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of mogen beslissen over een organisatie. Veel organisaties zijn verplicht om hun UBO's in te schrijven in het UBO-register.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

Uiteindelijk belanghebbenden

UBO's zijn de uiteindelijke eigenaren of personen die mogen beslissen in een organisatie. Denk aan mensen die meer dan 25% van de aandelen hebben in een bv. Of mensen die meer dan 25% eigenaar zijn van een vof of maatschap, of meer dan 25% stemrecht bij een statutenwijziging van een stichting of vereniging. Heeft niemand zo'n belang van meer dan 25%? Dan zijn de hoger leidinggevende(n), bijvoorbeeld de vennoten of de statutaire bestuurders, de UBO's. Iedere UBO-plichtige organisatie heeft één of meer UBO's.

Niet iedere organisatie hoeft UBO's in te schrijven. Bijvoorbeeld eenmanszaken, verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid zonder onderneming en verenigingen van eigenaren (vve's) doen dit niet. Controleer of je organisatie UBO's moet inschrijven

Wil je weten hoe je de UBO's van jouw organisatie bepaalt? Deze informatie helpt je daarbij:

UBO's inschrijven

Bereid je goed voor zodat je in één keer je UBO’s kunt inschrijven. Het inschrijven, uitschrijven of wijzigen van de UBO’s van je organisatie doe je via de UBO-opgave.