Een bedrijf overnemen

Is de overname financieel haalbaar?

Als je een bedrijf wil overnemen, moet dit ook in financieel opzicht interessant en haalbaar zijn. Hiervoor moet je aan alle verplichtingen kunnen voldoen, een inkomen uit het bedrijf kunnen halen én de mogelijkheid hebben op termijn te groeien. Maar hoe kom je erachter of de beoogde overname voor jou financieel haalbaar is? Met onderstaande inzichten krijg je het antwoord op die vraag.

Toekomstverwachtingen

Je kent de vraagprijs en hebt inzicht in de omzet, kosten, waarde van de voorraad en bedrijfsapparatuur. Maar gelden die cijfers ook als jij eenmaal de eigenaar bent? Het antwoord op die vraag is nee. En daarom is het belangrijk deze cijfers om te zetten naar jouw situatie als toekomstig eigenaar. Dit heet normaliseren.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de omzet door jouw nieuwe frisse blik en aanpak flink gaat stijgen. Maar het kan ook gebeuren dat de omzet flink gaat dalen, omdat de verkoper een persoonlijke band heeft met sommige klanten. Maar wat is voor jou dan een logische omzet?

Cijfers alleen zeggen niet alles. Het is ook goed om het bedrijf te spiegelen aan branchegemiddelden. Ook wel benchmark genoemd. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat de verhouding tussen omzet en de grootte van het pand of het aantal personeelsleden totaal ‘buiten proportie’ is.
De kosten binnen het bedrijf kunnen er voor jou totaal anders uitzien dan voor de verkoper. Als je bijvoorbeeld de overname moet financieren, dan krijg je te maken met rente en aflossingen. Iets waar de verkopende partij wellicht helemaal niet mee te maken heeft. Deze verplichtingen drukken jouw winstgevendheid.

Een exploitatiebegroting maken

Omzet, kosten en winstverwachtingen beschrijf je in een exploitatiebegroting. Als je eenmaal alle cijfers onder de loep genomen hebt, kun je mogelijk onderbouwen wat voor jou de winstgevendheid en je inkomen uit het bedrijf zijn. Een belangrijk argument dus om al dan niet verder te gaan met het koopproces.

Financiering vinden

Vaak ligt de verkoopsom hoger dan alleen de waarde van de bedrijfsmiddelen of het pand. In dat geval zal een deel gefinancierd moeten worden, terwijl daar voor de bank geen zekerheid tegenover staat. Een particuliere investeerder, zoals een familielid of bekende, kan dan uitkomst bieden.

Om naast je eigen inbreng de overige financiering rond te krijgen, zijn soms meerdere financieringsvormen nodig. Door de specifieke financieringsmogelijkheden die bedrijfovername kent, blijkt een overname soms toch realiseerbaar.
In een financieringsbegroting kun je een specificatie maken uit welke elementen de overnamesom is opgebouwd. Die totale overnamesom minus je eigen inbreng aan geld is dan je financieringesbehoefte.

Het belang van een overnameadviseur

Het komt voor dat in het enthousiasme door koper en verkoper al aan de keukentafel wordt onderhandeld over de overnamesom. Na een goede interpretatie van de cijfers moeten er later in het proces soms toch kritische vragen over en weer worden gesteld. Het is daarom raadzaam om een deskundige aan te laten schuiven in de onderhandelingen. Deze specialiste helpen je de juiste keuzes te maken. Daarom hebben wij voor jou een overzicht van overname experts opgesteld.

Wil jij meer weten over bedrijfsovername? Bekijk dan onze pagina ‘Een bedrijf overnemen’ voor meer informatie en inspiratie.
Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage