Een bedrijf overnemen in 6 stappen

Een bedrijf overnemen begint niet met het benaderen van de verkoper. Er gaat voorbereiding aan vooraf. Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Van de eerste stap tot de uiteindelijke handtekening, je vergroot je enthousiasme én de slagingskans als je weet wat je te wachten staat. Deze zes stappen helpen je daarbij.

1. Zet je wensen op een rij

Met een koopprofiel maak je voor jezelf duidelijk wat je precies wil. Hierin zet je je eisen en je voorkeuren voor je toekomstige bedrijf.Heb je ervaring binnen een bepaalde branche? Dan kan het logisch zijn om in het aanbod van verkopers in die branche te zoeken. Of wil je juist een nieuwe weg inslaan?

Bij het maken van zo’n koopprofiel stel je jezelf veel vragen, zoals: in welke regio zoek je? Wil je een bedrijf kopen om het daarna te reorganiseren, of wil je het klantenbestand van een bedrijf overnemen om er direct mee aan de slag te gaan? En wat zijn je financiële mogelijkheden?

Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je inzicht in je wensen en mogelijkheden, en kun je heel gericht zoeken naar een bedrijf. Maar ook als je de verkoper al kent, is deze voorbereiding noodzakelijk om op een later moment de goede beslissingen te kunnen nemen.

2. Een bedrijf vinden

Soms ken je de mogelijke verkoper al, en is het iemand uit je netwerk of familie. Of misschien is het een vorige werkgever. Maar als je nog niet weet welk bedrijf je over kunt nemen, zul je ergens anders moeten zoeken.Verkopers zetten op veel manieren hun bedrijf in de etalage. Via databanken, brancheorganisaties, bedrijfsmakelaars, accountants of overnamespecialisten.
Op basis van het koopprofiel uit stap 1 kun je een lijstje van aanbieders opstellen. Vervolgens kun je zelf, anoniem of via een adviseur het eerste contact leggen.

3. In gesprek met de verkoper

Tijdens het eerste contact met de verkoper, is het prettig als je goed voorbereid bent. Soms is het koopprofiel uit stap 1 daarbij zelfs een voorwaarde. Door zo’n grondige voorbereiding zal de verkoper de grotendeels vertrouwelijke informatie over zijn bedrijf gemakkelijker aan jou geven. Ook van de verkoper mag je verwachten dat hij zich grondig voorbereidt en tijdens de gesprekken alle informatie bij zich heeft. Denk hierbij aan informatie over omzet, personeel, klantenbestand, voorraad, locatie, merkenrecht, de mogelijkheid van ongewijzigde overname van het huurcontract van het pand en een onderbouwing van de vraagprijs. Informatie die je meestal terugvindt in een verkoopbrochure, ook wel een verkoopmemorandum genoemd. Dit krijg je vaak op het moment dat je serieuze interesse toont in het bedrijf van de verkoper.

Heeft het bedrijf personeel in dienst? Dan moet je dit personeel ook overnemen. Je mag daarbij niets veranderen aan hun rechten en plichten.

Men werkt vaak met een intentieverklaring. Deze verklaring kan als basis dienen voor het overnamecontract en bevat afspraken over de onderhandelingsprocedure, exclusiviteit en geheimhouding. Zo’n verklaring geeft zowel jou als de verkoper duidelijkheid tijdens het verkoopproces en voorkomt meningsverschillen.

Kijk zelf ook verder. Onderzoek of er sprake is van productaansprakelijkheidsgevallen, lopende rechtszaken, vorderingen of schulden. En kijk naar eventuele andere zaken die je niet terug kunt vinden in het verkoopmemorandum.

Tijdens de onderhandelingen gebeurt er veel. Zelfs als er een klik is tussen jou en de verkoper en de gunfactor van beide kanten groot is. Jullie stellen beiden kritische vragen en het is niet gek als er emoties bij komen kijken. Schakel daarom een overnamespecialist of accountant in. Door iemands deskundigheid, ervaring en creativiteit zal de overname soepeler verlopen. Bekijk voor meer informatie dit overzicht van overnamespecialisten.

4. Financiering van de overname

Je bent eruit: je wil het bedrijf overnemen. Dan moet je de financiele zaken goed regelen. Soms is dat een puzzel. Maar wel eentje die meestal goed op te lossen is. Er bestaan aantrekkelijke fiscale regelingen. En je kunt met de verkoper vaak creatieve constructies aangaan. Denk daarbij aan een tijdelijk samenwerkingsverband waarbij je de koopprijs voor een deel betaalt met je toekomstige winst. Ook in deze fase schakel je voor ondersteuning een specialist in. 

5. De afrondende fase

In deze fase regel je de laatste zaken. Zo ben je verplicht onderzoek te doen naar de cijfers van het bedrijf, dus ook nadat je hier zelf al naar hebt gekeken. Due Dilligence of boekenonderzoek heet dat. Je laat de eerder gedeelde cijfers nog eens controleren. Zo weet je zeker dat de juridische, financiële en fiscale zaken allemaal in orde zijn. En vergeet niet het opstellen van het overnamecontract, het informeren van klanten en zakenpartners en de​​​​​​​ inschrijving bij KVK. Via 'Bestaand bedrijf overnemen' geef je aan hoe je de onderneming overneemt en wat voor wijzigingen er plaatsvinden. Ook zorg je ervoor dat de huidige eigenaar het KVK-formulier ondertekent. Neem dat, met de overige formulieren en benodigdheden, mee naar de afspraak bij KVK. Of kom samen naar de afspraak. Wel zo prettig als er nog vragen of onduidelijkheden zijn. Én een mooi officieel moment om samen de overname te vieren en met je netwerk te delen.

6. Na de overname

Het is zover: je start als nieuwe eigenaar van de zaak. Maar nu in de praktijk. Die verloopt nog wel eens anders dan je eerst dacht. Positief, omdat de omzet door jouw inbreng een stijgende lijn vertoont. Of negatief, er komen opeens verplichtingen bovendrijven die niet uit de balans van de verkoper bleken. Denk bijvoorbeeld aan een klachtenprocedure van omwonenden. Lees​​​​​​​ hier hoe je je ook kunt voorbereiden op de fase na de overname.