Een bedrijf overnemen in 6 stappen

Een bedrijf overnemen begint niet met het benaderen van een verkoper. Er gaat een voorbereiding aan vooraf. Gebaseerd op jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Van de eerste stap tot de uiteindelijke handtekening, je vergroot je enthousiasme én de slagingskans als je weet wat je te wachten staat. Deze zes stappen helpen je daarbij.

1. Neem jezelf onder de loep

Met een koopprofiel maak je voor jezelf duidelijk wat je precies wil. Heb je ervaring binnen een bepaalde branche? Dan kan het logisch zijn om in het aanbod van verkopers in die branche te zoeken. Of wil je juist een nieuwe weg inslaan?
Bij het maken van zo’n koopprofiel stel je jezelf veel vragen. In welke regio zoek je? Wil je een bedrijf reorganiseren (lage overnamesom) of een klantenportefeuille overnemen om direct mee aan de slag te gaan? En wat zijn je financiële mogelijkheden?

Door inzicht te krijgen in je eigen wensen en mogelijkheden, kun je heel gericht gaan zoeken naar een bedrijf. Maar ook als je de verkoper al kent, is deze voorbereiding essentieel om op een later moment de juiste beslissingen te kunnen nemen.

2. Het vinden van een bedrijf

Is de mogelijke verkoper niet je werkgever, iemand uit je netwerk of familie? Dan zul je ergens anders moeten zoeken. Verkopers zetten op veel manieren hun bedrijf in de etalage. Via databanken, brancheorganisaties, bedrijfsmakelaars, accountants of overnamespecialisten.
Op basis van het koopprofiel uit stap 1 kun je een shortlist van aanbieders opstellen. Vervolgens kun je zelf, anoniem of via een adviseur het eerste contact leggen.

Verdiep je ook in de route die een verkoper beleeft. Zo heb je een goed beeld van elkaars beweegredenen tijdens het proces.

3. In gesprek met de verkoper

En dan volgt het eerste contact met de verkoper. Een verkoper zal het prettig vinden als je goed voorbereid bent. Soms is het koopprofiel uit stap 1 daarbij zelfs een voorwaarde.
Door zo’n grondige voorbereiding zal de verkoper de grotendeels vertrouwelijke informatie over zijn levenswerk gemakkelijker aan jou overhandigen.
Ook van de verkoper mag je verwachten dat hij zich grondig voorbereidt en tijdens de gesprekken alle informatie paraat heeft. Denk hierbij aan informatie over omzet, personeel, klantenbestand, voorraad, locatie, merkenrecht, de mogelijkheid van ongewijzigde overname van het huurcontract van het pand en een onderbouwing van de vraagprijs. Informatie die je doorgaans terugvindt in een verkoopbrochure, ook wel een verkoopmemorandum genoemd.

Er wordt vaak gewerkt met een intentieverklaring. Deze verklaring kan als basis dienen voor het overnamecontract en bevat afspraken over de onderhandelingsprocedure, exclusiviteit en geheimhouding. Zo’n verklaring geeft zowel jou als de verkoper duidelijkheid tijdens het verkoopproces en voorkomt geschillen.

Kijk zelf ook verder. Onderzoek of er sprake is van productaansprakelijkheidsgevallen, lopende rechtszaken, vorderingen, schulden of eventuele andere zaken die je niet terug kunt vinden in het verkoopmemorandum.

Tijdens de onderhandelingen gebeurt er veel. Zelfs als er een klik is tussen jou en de verkoper en de gunfactor van beide kanten hoog is. Kritische vragen worden over en weer gesteld en ook emoties komen bij zo’n onderhandeling kijken. Schakel daarom bij dit proces een overnamespecialist of accountant in. Door zijn deskundigheid, ervaring en creativiteit zal de overname soepeler verlopen. Bekijk voor meer informatie dit overzicht van overnamespecialisten.

4. Financiering van de overname

Na veel wikken en wegen ben je eruit. Je wilt het bedrijf overnemen. Maar is de overname voor jou financieel haalbaar? Financiering bij een overname is soms een puzzel. Maar wel eentje die meestal goed op te lossen is. Er bestaan namelijk aantrekkelijke fiscale regelingen. En je kunt met de verkoper vaak creatieve constructies aangaan. Denk daarbij aan een tijdelijk samenwerkingsverband waarbij je de koopprijs deels betaalt met je toekomstige winst. Ook in deze fase schakel je voor ondersteuning een specialist in. 

5. De afrondende fase

Alle lichten staan op groen en de overname kan doorgaan. Nu moeten jij en de verkoper nog allerlei zaken regelen en op papier zetten. Zo ben je verplicht onderzoek te doen naar de cijfers van het bedrijf. Due Dilligence of boekenonderzoek heet dat. En vergeet niet het opstellen van het overnamecontract, het informeren van klanten en zakenpartners en de inschrijving bij KVK. Via 'Bestaand bedrijf overnemen' geef je aan hoe je de onderneming overneemt en wat voor wijzigingen er plaatsvinden. Ook zorg je ervoor dat de huidige eigenaar het KVK-formulier ondertekent. Neem dat, met de overige formulieren en benodigdheden, mee naar de afspraak bij KVK. Of kom samen naar de afspraak. Wel zo prettig indien er nog vragen of onduidelijkheden zijn. Én een mooi officieel moment om samen te vieren en met je netwerk te delen. 

Let op! Heeft het bedrijf personeel in dienst? Dan moet je dit personeel ook overnemen. Je mag daarbij niets veranderen aan hun rechten en plichten.

6. Na de overname

Je weet hoe je het overnameproces soepel kunt doorlopen. Cijfers, prognoses en feiten van het te kopen bedrijf zijn duidelijk. Het is zover: je start als nieuwe eigenaar van de zaak. Maar dan de praktijk. Die verloopt nog wel eens anders dan je aanvankelijk dacht. Positief, omdat de omzet door jouw elan een stijgende lijn vertoont. Of negatief, er komen opeens verplichtingen boven drijven die niet uit de balans van de verkoper bleken. Lees hier hoe je je ook kunt voorbereiden op de fase na de overname.