Startsituaties

Franchisenemer worden? Houd hier rekening mee

Je hebt je hart verloren aan een franchiseformule en ziet het helemaal zitten. Franchisen klinkt als een eenvoudige manier van ondernemerschap. Als franchisenemer maak je immers gebruik van naamsbekendheid, reclame-uitingen en inkoopvoordeel van een concept dat zich al bewezen heeft. Toch kleven er ook nadelen aan: je hebt een concurrentiebeding en beperkte vrijheid en je draagt een deel van je omzet af. Ontdek wat het starten met een franchiseformule precies betekent.

Als franchiser spring je op een rijdende trein. Maar is franchisen wel zo makkelijk als het lijkt? Lees waar je op moet letten bij het kiezen van een franchiseformule, wat het kost, welke risico’s je loopt en wat de voordelen en nadelen zijn van starten als franchisenemer.

Wat is een franchisenemer?

Als franchisenemer sluit je een contract af met de eigenaar, de franchisegever, van een bestaand concept. Meestal voor 5 jaar. Je krijgt de ruimte om je eigen bedrijf onder de naam van de franchisegever op te bouwen. Hiervoor betaal je de franchisegever een vergoeding, ook wel entreegeld genoemd. Een van de bekendste voorbeelden van franchisebedrijven is McDonalds. Andere bekende franchisebedrijven zijn 123wonen, ’t Zusje, Mango, Hunkemöller, New York Pizza en Shoeby.

Waar franchise eerst draaide om horeca en supermarkten, zie je het nu ook in andere branches. Denk aan zorg, uitzendbureaus, sportscholen, kinderopvang en woonwinkels. Franchisegevers willen hun formule zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden. Vooral nu er in bijna elke branche meerdere formules actief zijn. Dit betekent namelijk dat jij als franchisenemer ook echt iets te kiezen hebt.

Ben je op zoek naar meer franchisevoorbeelden? Kijk dan in de nationale franchisegids.

Nieuwe franchisewet

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe franchisewet. Eerst was er de franchisecode. Die werkte op basis van afspraken. Nu is er een wet die voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid moet zorgen. “De spelregels zijn duidelijker. Je hebt als franchisenemer meer inzicht in je rechten en plichten en je kunt beter je kansen inschatten om je recht te halen”, zegt Jorg van de Peppel, franchiseadvocaat bij Pep FranchiseLawyer in Rotterdam. Hij geeft een voorbeeld: "Bij de beëindiging van de overeenkomst mag een eventueel concurrentiebeding niet langer dan 1 jaar gelden, en deze mag slechts gelden voor het gebied waarbinnen je als franchisenemer actief was. Nieuwe contracten moeten daar nu al aan voldoen."

Een franchiseformule kiezen

Tussen franchiseformules bestaan grote verschillen. Kies je voor hard franchising of soft franchising? Bij hard franchising staat bijna alles vast. Denk aan assortiment, voorraad, winkelconcept, inkoop, huisstijl, marketing en promotie. Bij soft franchise heb je meer vrijheid om hier zelf keuzes in te maken. “Maar franchise is geen tovermiddel. Maak een goed plan zodat je weet waar je aan begint,” zegt Bart van der Schoot van de Belangenvereniging voor Franchisenemers Nederland (BVFN).

Overweeg je een franchise te starten? Zoek dan contact met andere franchisenemers binnen de formule en vraag hen naar hun ervaringen.

Voor meer informatie over franchising check je de website van de overkoepelende belangenorganisatie voor franchising NFV.

Voor- en nadelen van franchise

Bij het kiezen van de geschikte formule weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af. Hecht je waarde aan de marktpositie of naam van het bedrijf? Of verwacht je juist ondersteuning?

Voordelen

 • naamsbekendheid
 • inkoopvoordeel
 • ondersteuning bij marketing
 • ondersteuning bij financieringsaanvraag en onderhandelingen pand
 • opleidingsmogelijkheden
 • centraal boekhoudsysteem

Nadelen

 • entreegeld
 • deel van de omzet afdragen (franchise fee)
 • concurrentiebeding
 • bedrijfsoverdracht is lastig
 • volgen van richtlijnen en procedures van franchisegever
 • verplichte afname van producten en diensten

Kosten

De prijzen voor een franchiseformule variëren sterk. Hoeveel vermogen je nodig hebt bij de start is mede afhankelijk van de oppervlakte van het pand en de locatie, maar ook of je kiest voor hard of soft franchising. Zo vraagt Kaldi koffie en thee 12.500 euro entreegeld en een eigen vermogen van 30.000 euro. Bij Runnersworld ligt het entreegeld op 7.500 euro. Daarnaast vragen zij een eigen vermogen van 60.000 euro en komt de totale investering gemiddeld op het drievoudige hiervan uit.
Op de website van De Nationale Franchisegids vind je een overzicht van alle franchiseformules.
Zoek je financiering voor je franchise en lukt het niet bij een bank? Ontdek de mogelijkheden van alternatieve financiering.

Franchise vanuit huis

Ruim 60% van de starters begint in de dienstverlening. Al een aantal jaren is dit de sector met de meeste franchiseformules, meldt de Nationale franchisegids. De drempel om te starten is relatief laag, omdat je binnen deze sector meestal vanuit je eigen huis kunt beginnen. Ook is er doorgaans minder vermogen nodig dan bij een winkel of horecabedrijf, waar veel geld gaat zitten in pand, voorraad en inventaris. De franchisenemers in de dienstverlening richten zich op zowel de particuliere als de zakelijke markt. Denk aan zzp-netwerken als zorgverleners, leefstijlcoaches, huiswerkbegeleiders, bedrijfsadviseurs en administratiekantoren.

Franchiseovereenkomst

Heb je een franchiseorganisatie gevonden die bij je past en aan je wensen voldoet? Voor het sluiten van de overeenkomst moeten beide partijen elkaar alle financiële informatie geven die van belang is. Daarna geldt een bedenktermijn van 4 weken.

Probeer inzicht te krijgen in de behaalde resultaten binnen de franchiseformule en, zo mogelijk, omzetprognoses. Vraag de cijfers op bij de franchisegever. Van de Peppel: “Het is nuttig relevante gegevens te verkrijgen ten aanzien van de behaalde winst, omzet en kosten, waaronder start-investeringen. Denk na over de aspecten die voor jouw toekomst belangrijk zijn en maak daarover duidelijke afspraken.”
Stel de franchisegever ook vragen als hoeveel ondernemers de afgelopen 3 jaar gestart zijn binnen de formule, hoeveel er gestopt zijn, in welke regio en waarom.

Risico’s

Een ondernemingsplan helpt risico’s in kaart te brengen. Vervolgens kun je uitzoeken hoe je deze risico’s kunt beperken. Bijvoorbeeld met contracten, leverings- en betalingsvoorwaarden en verzekeringen. Iets waar je altijd rekening mee moet houden: de franchisegever kan failliet gaan. Dit heeft vergaande gevolgen voor jouw bedrijfsvoering. De formule komt in handen van een curator die beslist of de formule wordt voortgezet, verkocht of beëindigd.

“De grootste valkuil is teveel vertrouwen hebben in het systeem van de franchisegever. Het is een samenwerking tussen 2 zelfstandige bedrijven, dus je kunt niet alle verantwoordelijkheid voor succes bij de franchisegever neerleggen.” Stelt Van der Schoot.

Schakel een adviseur in bij je onderzoek en verkennende gesprekken. Contractvoorwaarden kunnen onderhandelbaar zijn. Je wilt graag een goede relatie met je franchisegever, dan kan het fijn zijn dat een adviseur je begeleidt in de gesprekken en de kritische vragen stelt.

Inschrijven bij KVK

Je moet je als franchisenemer inschrijven bij KVK. Je hebt hierbij de franchiseovereenkomst nodig en een kopie van de koopovereenkomst of huurovereenkomst van het pand waar je je bedrijf gaat vestigen. Zijn nog niet alle papieren in orde, maar heb je wel al het KVK-nummer nodig? Een voorinschrijving kan uitkomst bieden.

Ga je een franchise overnemen? Dan komen er specifieke zaken op je pad, check dit advies.

Meer informatie over het starten van een eigen bedrijf? Download de checklist bedrijf starten.

Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik help ze op weg met praktische info en slimme tips.

InspiratiePage
Starten