Financiering & geldzaken

Een bedrijfspand kopen zonder bank doe je zo

Als je een bedrijfspand koopt of verbouwt, kost dat geld. Lukt het niet om financiering te vinden bij een bank? Dan zijn er vijf alternatieve financieringsvormen voor een zakelijke hypotheek.

Stel: je zoekt een nieuw pand voor je bedrijf, hebt een ander bedrijfspand op het oog of je zoekt herfinanciering voor je huidige bedrijfspand om het duurzaam te maken. Het kan ook zijn dat je juist kleinere, flexibelere huisvesting nodig hebt omdat medewerkers meer thuiswerken. Hoe vind je dan alternatieve financiering voor je vastgoedplannen? Lees hier je opties.

Vijf alternatieve financieringsvormen

Als financieren met een zakelijke hypotheek niet lukt, bieden crowdfunding, Qredits, leasing, business angels en familie en vrienden een alternatief. Maar er zijn verschillen. In vergelijking met een zakelijke hypotheek is de looptijd korter. Aan een zakelijke hypotheek zit je tien tot twintig jaar vast, bij alternatieven is de looptijd maximaal vijf jaar. Net als bij een zakelijke hypotheek financieren alternatieve vormen maximaal 70% van het aankoopbedrag van een bedrijfspand. Je hebt eigen geld nodig om de rest te betalen of je zoekt extra financiering voor de laatste 30%.

1. Crowdfunding

Bij crowdfunding vraag je investeerders via een platform te investeren. Het maximale bedrag dat je via crowdfunding kunt ophalen is 2,5 miljoen euro.

Een groot aantal crowdfundingplatforms bieden vastgoedfinanciering. In vastgoed gespecialiseerde crowdfundingplatforms zijn:

 • Mogelijk: biedt vastgoedfinanciering vanaf 50.000 euro tot 2 miljoen.
 • Crowdrealestate: biedt financiering van 250.000 euro tot 2,5 miljoen euro met een looptijd van drie maanden tot tien jaar.
 • Briqwise: biedt vastgoedfinanciering vanaf 100.000 euro met een looptijd van vijf tot maximaal twintig jaar.
 • FDCfunding: biedt vastgoedfinanciering via crowdfunding of bancair tot 2,5 miljoen euro.
 • Matching Capital: biedt vastgoedleningen voor aankoop, verbouwing, transformatie en/of herfinanciering.
 • MaxCrowdfund: is een internationaal vastgoedplatform.

Er zijn ook crowdfundingplatforms die financiering voor werkkapitaal en bedrijfsmiddelen bieden, waaronder ook financiering voor vastgoed:

 • Collin Crowdfund: biedt zakelijke leningen waaronder twee soorten vastgoedleningen vanaf 50.000 euro met een looptijd van zes maanden tot vijf jaar.
 • Geldvoorelkaar: biedt financieringen waaronder een vastgoedlening vanaf 50.000 euro met een looptijd tussen zes maanden en vijf jaar.
 • Waardevoorjegeld: biedt financieringen waaronder leningen voor financiering van vastgoed.
 • NL Investeert: combineert bankfinanciering met non-bancaire financiering. Daarbij is tot 100% financiering mogelijk.
 • Horeca Crowdfunding: richt zich op investeringen en financiering in horecaconcepten waaronder ook vastgoed.

2. Qredits

Qredits biedt een hypothecair krediet tussen de 50.000 en 250.000 euro. De looptijd is een tot twintig jaar. Je betaalt maandelijks aflossing en rente. Het krediet is bedoeld voor een bedrijfspand dat je gebruikt voor je eigen bedrijf, niet voor een beleggingspand.

3. Leasing

Bij sale en leaseback verkoop je je pand aan een investeringsmaatschappij en daarna lease je het terug. Dit kan een oplossing zijn als je bedrijf in financiële problemen zit. De inkomsten van de verkoop versterken zo eenmalig je cashflow.

4. Business angels

Een business angel is een ondernemer die zakelijk investeert in innovatieve ondernemingen in de start- en groeifase. Naast geld biedt een business angel kennis, ondernemerservaring en netwerkmogelijkheden voor de groei van je onderneming. Het geld van een business angel kun je ook inzetten voor vastgoed. Bijvoorbeeld in combinatie met investeren in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal.

5. Familie en vrienden

Een onderhandse lening van familie of vrienden is ook een optie. Leg de afspraken goed vast en houdt rekening met de voor- en nadelen. Heldere afspraken vergroten de kans dat je relatie goed blijft.

Overbruggen

Soms moet je een periode overbruggen tot je het geld krijgt van de verkoop van je oude bedrijfspand of tot je een langlopende financiering krijgt. Dat kan met een tijdelijke lening. Bij overbruggingsfinanciering speciaal voor vastgoed is de looptijd kort, soms maar een paar maanden. Via onderstaande financiers overbrug je zo’n periode:

 • Fiduciam: biedt overbruggingsfinanciering vanaf 500.000 euro voor zes maanden tot drie jaar.
 • Swishfund: biedt een overbruggingsfinanciering vanaf 50.000 euro tot maximaal 500.000 euro voor drie tot twaalf maanden.

Selectiecriteria

Ga je een alternatieve financieringsvorm kiezen? Let dan op het volgende:

 • Benodigd bedrag: je kunt bij alternatieve financieringsvormen terecht vanaf 50.000 euro tot een maximum van 2,5 miljoen.
 • Kosten en voorwaarden: vergelijk de kosten zoals rente, aflossing, afsluitprovisie en administratiekosten bij wijzigingen van je rechtsvorm. Check de voorwaarden voor vervroegd aflossen. Moet je dan een boete betalen of is het boetevrij?
 • De kleine lettertjes: lees de kleine letters van het kredietvoorstel. En kijk of de financier een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie heeft. Dan moet deze zich aan de regels van een gedagscode houden. De gedragscode verplicht duidelijkehid tijdens het financieringsproces.

Overweeg hulp van een (erkend) financieringsadviseur die met zijn kennis en netwerk het proces kan versnellen.

Duurzamer met subsidies

Sinds 2021 gelden strengere regels als het gaat om klimaat en energiegebruik. Je bedrijfspand moet een energielabel voor utiliteitsgebouwen hebben. Utiliteitsgebouwen zijn alle gebouwen, behalve woningen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je bedrijfspand is. Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt, moet je bovendien voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ga je verbouwen? Pas je pand meteen aan de nieuwe eisen aan. Bijvoorbeeld met warmtepompen, zonnepanelen en extra isolatie waarmee je bespaart op je energiekosten. De extra kosten bij de bouw of verbouw kun je vaak meefinancieren. En er zijn ook subsidies die je kosten verlagen.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de hulp van de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief resultaat. Deze adviseurs helpen je op weg.

Wil je met iemand sparren over jouw financiële situatie? Bel met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.
Lieke Lekkas

Als contentschrijver wil ik je helpen om meer financieel inzicht en grip te krijgen op je bedrijf. In mijn artikelen krijg je een duidelijk en helder antwoord op je vragen over leningen, financiering en andere geldzaken. Je vindt ze op KVK.nl.

InspiratiePage
Financiering