Geldzaken voor starters

Een bedrijf starten betekent keuzes maken. Ook over geldzaken voor je bedrijf. Welke verzekeringen heb je nodig? Welk uurtarief ga je gebruiken? En neem je een auto van de zaak of niet? De meest voorkomende geldzaken vind je hier bij elkaar.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Uurtarief

Het uurtarief dat je doorberekent aan je klant, laat zien wat je waard bent. Maar het is ook afhankelijk van de markt. Kijk daarom naar de prijs van je concurrent en naar wat je onder aan de streep wilt overhouden. Schat in welke kosten je verwacht. En hoeveel uren je kunt doorberekenen aan je klanten. Zo bepaal je het uurtarief.

Financieel plan

In je financiële plan zet je alle cijfers op een rij. Het plan bestaat uit vier zakelijke begrotingen en een privébegroting. Met begrotingen houd je grip op het geld in je bedrijf. Je rekent uit hoeveel je investeert in je bedrijf. En hoe je dat financiert. Dat kan met eigen geld, via een bank of met alternatieve financier. Een financieel plan opstellen.

Factureren

De rekening die je aan je klant stuurt is de factuur. Op je factuur staan verplichte gegevens zoals het factuurnummer en je btw-identificatienummer. Lees hoe je een factuur maakt en wanneer je die moet versturen. Bewaar je factuur minimaal zeven jaar in je administratie.

Verzekeringen

Kies verzekeringen voor risico’s die je niet zelf op kunt vangen. Denk aan een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Of een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Bij ziekte krijg je geen uitkering. Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering of sluit je aan bij een schenkkring. Ontdek welke verzekeringen verplicht zijn en welke niet.

Zakelijke rekening

Laat je privé- en zakelijke inkomsten en uitgaven door elkaar heen lopen? Of kies je voor een aparte zakelijke rekening? Een zakelijke rekening levert tijdwinst op bij je administratie. De rekening is dan gekoppeld aan je boekhoudprogramma. Een zakelijke rekening geeft je bedrijf een professionele uitstraling. Zo maak je een keuze.

Online boekhouding

Met een online boekhoudprogramma kies je voor snelheid, gebruiksgemak en overzicht. Samen met je boekhouder of accountant werk je in de cloud. Overleggen en taken verdelen is dan makkelijk. Hier let je op bij de keuze van een online boekhoudprogramma.

Auto van de zaak

Met een auto van de zaak mag je de onderhoudskosten en motorrijtuigenbelasting van je winst aftrekken. Maar je krijgt een bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Houd je de auto privé, dan mag je voor iedere zakelijke kilometer 23 cent van je winst aftrekken. Lees meer over het verschil tussen een auto van de zaak en een privéauto.

Kleineondernemersregeling

De Kleineondernemersregeling (KOR) is voor ondernemers met een omzet tot 20.000 euro per jaar. Kies je voor drie jaar KOR, dan bereken je geen btw aan je klanten. Je mag dan ook geen btw terugvragen. En je doet geen aangifte omzetbelasting. Lees meer over de plus- en minpunten van de Kleineondernemersregeling.