Betaalt mijn klant in Zwitserland geen invoerrechten meer?

Als je naar Zwitserland exporteert, betaalt je klant sinds 1 januari 2024 geen invoerrechten meer voor de meeste industrieproducten. Hiervoor heb je geen EUR.1-, EUR-MED-certificaat of factuurverklaring meer nodig.

Vraag Maar Raak: starten met import

Ga met andere importeurs in gesprek en krijg praktische tips.

Meld je aan

Je Zwitserse klant betaalt geen invoerrechten meer voor een brede groep producten: van grondstoffen, materialen en onderdelen tot apparaten, machines en motorvoertuigen. Het maakt niet uit of deze producten in of buiten de EU gemaakt zijn. Zwitsers betalen nog wel invoerrechten voor landbouwproducten en voedingsmiddelen. Dan doe je als exporteur nog wel een EUR.1, EUR-MED of factuurverklaring bij je zending.

Handelsverdrag met Zwitserland

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Als je producten exporteert naar dit land moeten de goederen langs de douane in de EU en in Zwitserland. Meestal doen importeurs de invoeraangifte in Zwitserland, waarna ze de invoerrechten betalen. De EU heeft een handelsverdrag met Zwitserland. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld douanerechten. Zo betalen Zwitserse importeurs minder invoerrechten als ze producten uit de EU importeren. Of ze betalen zelfs helemaal niets.   

Minder invoerrechten

Wil je een korting of vrijstelling van die invoerrechten voor je Zwitserse klant? Dit kan met een EUR.1 of EUR-MED-certificaat van KVK of met een factuurverklaring. Je product moet dan helemaal of voor het grootste deel in de EU gemaakt of bewerkt zijn. De regels hiervoor heten preferentiële oorsprongsregels. Zitten deze certificaten of verklaringen niet bij de zending? Dan betaalt je klant het normale Zwitserse invoertarief. 

Wel andere belastingen

Behalve mogelijke invoerrechten betalen je Zwitserse klanten altijd andere belastingen voor de invoer van producten. Bijvoorbeeld btw of accijns. Dit hangt af van het soort product dat je exporteert.